Християнски Портал

*СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН*

Абонирайте се за седмичния ни бюлетин, за да получавате 5-те най-посещавани страници в български християнски портал (християни.ком) през изминалата седмица.
Подкрепете служението ни от тук: КЛИК
За информация, фактури или въпроси, моля, пишете ни на еmail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
 

Какво са загубили жените днес…

Какво са загубили жените днес… Часовникът показваше почти два часа през нощта, когато се бях зачел в една книга. Изведнъж се спрях. Отново умът ми беше изпълнен с мисли: какво днес са загубили мъжете и жените? Това, което виждам постоянно около мен, ме предизвиква да размишлявам. Отново се сетих за всички разговори, които имах с различни хора. Колко са се променили мъжете – сякаш само за това се говори. Да, очевидно е това, но промяната не е само в тях. Днес отново се замислих и без всякакво негативно отношение си зададох въпроса: какво са започнали да губят жените?


Живеем в свят, който внушава, че жените могат да се справят сами с всичко. Интересното е, че те наистина са започнали да го вярват. Сякаш мъжете вече не са нужни. Може би някой няма да се съгласи с тази мисъл, но нека се обърнем към реалността.


Когато разгърнем първите три глави на книгата Битие, можем да видим, че Бог даде отговорности и роли както на мъжа, така и на жената. Бог не прехвърли всичките отговорности изцяло на единия или на другия. Днес жените сами решават да опитат да се справят с всичко, понеже са започнали да вярват, че мъжете са напълно неспособни.

Жената е започнала да изгубва доверието в мъжа. Всеки един от нас знае, че доверието е нещо, което се изгражда трудно и може много лесно да се разруши. Но ако от всички страни една жена чува, че на мъж не може да се има доверие, как той може да го изгради? Разбира се, и обратният вариант е факт! Естествено, някои може веднага да даде оправдание, но в момента разсъждаваме над влиянието на света върху ума на човека. В този случай конкретно жената. Какво чува една жена всеки ден, какво чете във вестниците и списанията? Какво й внушават филмите, които гледа? Разбираме ли откъде започва всичко? То започва от ума на човека. Вярвам, че не е уместно една жена да идеализира един мъж и след това да бъде разочарована от неговите грешки. След като е ясно, че мъжът не е съвършеното творение (жената също), как може да му се има доверие?


І Кор. 13:7 – „на всичко хваща вяра“. На кого можем да имаме пълно доверие? Не са ли това хората, които обичаме? Любовта на всичко хваща вяра. Днес грехът е изсмукал любовта между мъжа и жената. Нека не се чудим защо си нямаме доверие. Ако в нас няма любов, как може да има и доверие? Това означава ли, че жените са спрели да обичат мъжете? Това е много интересен въпрос. Но на него може би всеки сам ще си отговори от прочетеното малко по-долу.


Отново се връщаме на лъжата, че жените могат сами да се справят в този свят. Вярвам, че ако Бог е искал това, то Той е щял да направи така, че само деца от женски пол да се раждат и мъжете напълно да изчезнат. Изглежда, Бог никога не е мислил за това. Всъщност какъв е бил първоначалният план на Бог за жената?


Бит. 2:18: „И Господ Бог каза: Не е добре за човека да бъде сам; ще му създам подходящ помощник.“ Иска ми се да напиша цяла статия върху тези думи на Бог, защото днес можем да видим, че под думата ‘помощник’ някои жени са я разтълкували като робиня. Много богослови свързват думата ‘помощник’ с личността на Святия Дух в Евангелието на Йоан, 16 глава. Там Той е описан като Помощник, Който ще помага на вярващите да разбират истината и да я живеят. Да сте чували жени, които казват: „Ти, ако си мъж, сам ще се справиш“ или „Нали си мъж, оправяй се“?


Това е предизвикало някои мъже да оставят жените, които обичат, защото в даден момент разбират, че от тях не могат да получат помощ. Интересно е как все повече жени не искат да бъдат тези, които Бог иска. Този бунт не е насочен срещу мъжете, а срещу Самия Творец. Ако Бог искаше мъжът да се справя с всичко, то Той нямаше да създаде жената. Но понеже светът казва, че всичко, което Библията учи, е остаряло и неприложимо, можем да видим объркване в умовете на хората и в техните роли.


Последния път когато влязох в една книжарница, чух следната реклама: „От мъжете нищо не става“. Бях стреснат. Това е подсъзнателно промиване на ума. Нека си купим което и да е женско списание и да видим какво казва то за мъжете. Аз съм ужасен от това, което пише там. Но за жалост много жени днес точно това четат и вярват.Жената е започнала да изгубва нуждата от мъж. Колкото и неприемливо да звучи това, ако се вгледаме в света, можем да го забележим. І Кор. 11:8, 9: „Защото мъжът не е от жената, а жената от мъжа; понеже мъжът не беше създаден за жената, а жената за мъжа.“


Какво да кажем за жената майка, която решава сама да отгледа детето си? Дълбока тема засегнах и знам, че винаги някой може да се опита да спори с мен точно за това. Но е факт – днес се внушава на жените, че те са достатъчно способни да възпитат едно дете сами, било то и момче. Изглежда, лекарите и психолозите си затварят очите за процесите, случващи се в живота на едно момче, за което никоя жена не може да му помогне. То просто се нуждае от баща.


Какво да кажем за жените, които не искат да имат деца? Причините могат да бъдат различни, но ето някои от тях: кариера, промени във фигурата им, нежелание да се поема отговорност. Могат да бъдат изредени и още. Точно този начин на мислене започва да набира все по-голяма сила. Днес жените искат да бъдат свободни, дори и от семейството. Едно дете се явява като пречка за някои от тях.


Какво да кажем за хомосексуалните бракове между жени? А за осиновяването на деца от такива жени? Започваме ли донякъде да разбираме какво се случва в „женския свят“?Жените са започнали да изгубват женствеността си. Днес можем да забележим жени с мъжки прически, с мъжки дрехи, които дори говорят като мъже. Къде е славата на жената? І Кор. 11:15: „но ако жена оставя косата си да расте, това е слава за нея, защото косата й е дадена за покривало“. Бог в Своя план е направил специфични особености на двата пола. Но когато единият започне да се стреми да прилича на другия, то той загубва своята идентичност.


Как иска една жена да бъде възприемана за жена, ако се облича и държи като мъж? Къде е нежността в жената? Можем да видим, че това качество в много жени е изчезнало, понеже те са започнали да вярват, че нежността е слабост за тях. Но всъщност това е истински дар от Бога, без който една жена е осакатила своята женственост. Къде е тайнствеността, която предизвиква мъжете да търсят нещо скрито в нея? За жалост дълбочината на женската душа при някои жени се е превърнала в равнина. Разбираме ли какво е направил грехът в живота им? Той буквално ги е унищожил. Те са изгубили своето предназначение и същност.

Какво са загубили жените днес…

Къде е смирението и кротостта в жените? І Птр. 3:4: „Вашето украшение да не е външно, т.е. плетене на косата, кичене със злато или обличане със скъпи дрехи, а скритият в сърцето живот, с нетленно украшение на кротък и тих дух, което е скъпоценно пред Бога.“ Превърнало ли се е в слабост това украшение на кротък и тих дух за жените? Разбирам, че ще има хора, които ще спорят за всичко това, което четат. Но няма как да променим Словото на Бог. Ако това, което е записано, е скъпоценно в очите на Бог, то би трябвало да бъде скъпоценно и за нас, които вярваме в Него. Проблемът е, че живеем в свят, който върви с неконтролируеми темпове. Затова кротостта и смирението в една жена могат да бъдат отворена врата за манипулация от хората. Но в един християнски брак то това би било истинско украшение за нея. І Птр. 3:7: „Също и вие, мъже, живейте благоразумно с жените си, като с по-слаб съсъд…“. Въпросът е къде са силните мъже? Може би отговорът е, че те са там, при онези жени, които имат нужда от тяхната сила. Интересно е как има жени, които се стремят да бъдат силни и искат да имат по-силни мъже от тях. Но тук си задавам въпроса, ако получат силни мъже, дали ще се оставят да черпят от неговата сила, или ще има постоянна борба за надмощие?!Истинските мъже не търсят жени, с които да се борят. Те търсят жени, за които да се борят. Мъжете искат да бъдат техните герои и покровители. Но много пъти те са лишени от тази привилегия, след като виждат, че жените сами се справят. Да сте чели приказка за принцесата, която сама убива змея, а храбрият рицар стои отстрани и само ръкопляска? Няма такава приказка, но точно това са направили някои жени в желанието си да бъдат силни. Кои мъже са привлечени от тях? Може би онези, които са объркани в ума и очакват да черпят сила от тях. Истинският мъж черпи сила от Господа и я дава на жена, която има нужда от нея.


Къде е мястото на духовността? Това, което диктува светът, е, че най-важното е как изглеждаш. Оправданието на някои жени, които съм чувал, е, че понеже светът е навлязъл в църквата, затова и те изглеждат по този начин. Това е шокиращо, понеже в желанието си да привлекат някой вярващ мъж са заприличали на светски жени. С други думи, те са изгубили красотата си. Всяка една жена знае, че истинската й красота идва от онова, което е вътре в нея – сърцето й. За жалост днес много млади момичета и жени са позволили някой вече да разруши или отнеме това, което ги прави истински красиви. Духовността е украшение на християните, затова без нея ние приличаме на останалите хора.


Какво е мястото, което Бог е определил на жената в този свят? Вярвам, че днес всяка една жена сама трябва да го осъзнае, изследвайки Библията.


Защо трябва да си разменяме ролите, след като те преди хиляди години са били уточнени?


Поставих много въпроси, на които умишлено не отговорих. Всяка жена може сама да си отговори и реши каква да бъде и какво иска. Но ако вярва и следва стандартите на този свят, няма смисъл да очаква благословен живот.


Целта, която си поставих с написването на тази статия, е да предизвикам жените отново да се замислят върху влиянието на света в ума им и как това се отразява върху техните взаимоотношения с мъжете. Знам, че не съм успял да засегна много други факти, които са налице. Надявам се обаче всички ние – и мъжете, и жените, да размислим върху стандартите на живот, които се опитва да ни наложи този свят (Рим. 12:1–2).

Източник: Евангелски Вестник


СПОДЕЛИ СВОЕ ПРЕЖИВЯВАНЕ ОТ ТУК

Дарение за развитие и популяризиране на евангелието в интернет: КЛИК
loading...

Коментари   

 
-2 #17 Ifka Dikova 05-06-2014 23:05
Здравейте ,
много ми харесва ,че се заформя дискусия по въпроса. Не заставам на ничия страна , но личното ми мнение е ,че статията наистина е доста повърхностно написана . Не можеш да цитираш 6-8 стиха от Библията и да кажеш " това е Божието слово" . Ако Божието слово беше 10 стиха светът щеше да е съвсем друг.
Другото ,,което искам да споделя е ,че жените за нещастие нищо не са изгубили ... Защото за да си изгубил нещо трябва първо да го имаш
Цитиране
 
 
-7 #16 силвия григорова 06-10-2013 23:09
Моят мъж ще каже ''това е за тия, които вярват в Бог''той не вярва.Тогава върху какво да разсъждаваме?За що всичко се свързва с Библията и какво пише в нея?Времената са други,светът се променя,хората също,за какво са тия терзания?Пренас тройте се.
Цитиране
 
 
+1 #15 ...... 27-08-2013 20:49
Цитит от Terry Karaivanova:
Дълбокият въпрос не започнал с феминиските движения през 20-ти век а далеч преди това в Едемската градина с престъпването на Божията забрана и отказът да се поеме отговорност за това и последствията от тази постъпка...(отговор към Love) и да, Ева първа съгреши но и Адам беше там и.... не спря жена си и също яде...така че е виновен точно толкова колкото и тя...(в отговор на Алекс). да, има жени които се продават... много ми е тъжно когато виждам това всеки ден, но не мисля че само те са виновни затова.. ако погледнете историята ще видите на какво а били подложени жените откакто свят светува и в основата на това стоят мъжете...само до началото на 20 век. жената не е имала равни права с мъжа в обществото, да не говорим за другите издевателства върху нея....така че за да се случват всичките тези неправилни и грозни практики като феминизъм и недоверие в мъжа като защитник и пазител и т.н. причината не е само в жените...и не е винаги вярно че държанието на жената е определящо за отношението на мъжа й към нея....практиката го доказва
да, обществото ни е загубило много от моралните си ценности или по скоро не иска да си признае че отчайващо има нужда от тях и това е, защото няма пример че тези неща действат напрактика, реални са и имат добър плод в реалния живот... християните са тези които трябва да отразяват това и така да влияят в обществото, а не обратното... но това става само когато имаш реален живот с Бог всеки ден и изучаваш словото му с помощта на Святия дух, така ставаш независим от витаещите във въздуха 'истини' за 'успеха' в живота
Вижте, не искам да оневинявам жените и да обвинявам само мъжте или кой има по-голяма заслуга за бъркотията към наше време просто като християни ние имаме отговорност да покажем пред света истинските позиции на мъжа и жената в семейството и обществото, такива каквато са били преди грехопадението, но първо ние самите трябва да сме дълбоко наясно с това кои сме ние като мъже и жени, как сме създадени, кои страни от личността на Бог презентираме и да не мислим кой е по- важният - мъжът или жената, защото сме еднакво важни...


Най-правилното мнение. Тази статия изобщо не отразява правилно реалността, един мъж не може да пише за жените и какво са изгубили те- ясно е, че ХОРАТА са изгубили много неща.
Цитиране
 
 
+8 #14 Diana Dimitrova 13-08-2013 15:55
Не си струва да се спори кой е крив и кой е прав. Грехът навлезе в света, а заедно с него и погрешните думи, мисли и действия. И мъжете и жените, наследниците на Адам и Ева, допускат същите грешки като дедите си, обвиняват се взаимно за всичко, което им хрумне. Ако бяха слушали Господ нямаше да имат проблеми. Който вярва в Исус Христос и се покори на словото Му няма да сгреши, ще стъпи на правия път и ще познае истината.
Цитиране
 
 
0 #13 blessed 18-01-2013 16:58
Poslednoto izrechenie ,vsashtnost trybva da se chete ".Ako neshtata koito ne se sluchvat ot BOG,poznaite koi gi izvarshva...... "
Цитиране
 
 
0 #12 blessed 18-01-2013 15:48
Zdraveite vsichki tuk!Gospod da vi blagoslovi!
Po povod na statiyata "Kakvo sa zagubili jenite dnes.....",misl ya che za vsichko si ima prichina.Az nyama da se opitvam da ubejdavam nyakoi v tova kolko sam prav ili ,kolko toi ne e.....Popadnah na intervu s Aaron Ruso(ne mislya ,che e vrazkata mu s Issus e mnogo silna,no moje i da barkam).Intervu to e v 9 chasti x 10na minuti vsyaka.V 4ta chast,toi spodelya svoi opit ot "priyatelskite" si otnosheniya s chlen ot familiyata ROCKEFELLER.Ta za kakvo ide rech........ http://www.youtube.com/watch?v=52_3gS3UBpg .Ako neshtata koito se sluchvat ot BOG,poznaite koi gi izvarshva...... .
Цитиране
 
 
+3 #11 Alex 21-10-2012 15:38
Тери : ), струва ми се някак си, че говорим в два различни аспекта на темата. Аз за изгубените морални ценности, а ти за причините за зараждането на феминизма. Рабира се, че когато един индивид от мъжки пол ( когото не бих нарекла Мъж) издевателства над една жена, то това нещо във никакъв случай не бива да бъде толерирано и тази жена трябва да има право да се защити и силата да съществува без него. Господ е отредил на мъжа да закриля жената и негов дълг е да се грижи за нея, както и тя за него, защото само една жена издига мъжа и само един мъж издига жената и пред Бог те са равни. И не само в миналото, и сега има страни, където жените нямат равни права и все още се борят за тях, но дори и там когато между двама души има равноправие, межу тях живее божията любов, всичко си е на мястото и никой не доказва на другия кой е по-силен !!! а и наистина темата е неизчерпаема, в която не искам да се впускам дълбоко, защото всеки трябва да прецени сам за себе си, и да се опита той да постъпва правилно преди да търси вината в другия. Не можем да погледнем от всеки ъгъл и да търсим кой е крив и кой е прав, само Господ вижда всичко и има най-правилните преценки!!!
Цитиране
 
 
0 #10 N Todorov 21-10-2012 04:13
Коментарът е премахнат от модератор, тъй като нарушава условията на услугата за коментари.
Цитиране
 
 
+7 #9 Димитър Д 21-10-2012 02:04
Статията е страхотно написана и кара да се замислят и двете страни по въпроса. В библията не напразно Исус казва "... погледни първо гредата в твоето око и след това съчицата в окото н а брата си..."
Затова ако всеки вземе да се замисли какъв човек е и какви грешки е направил и да се коригира и потърси прошка за тях, а не да търси винаги вината първо в другия.
И тогава нещата ще започнат да се оправят.
И не постоянно като папагали "повечето" подчеертавам- жени да се бунтуват и да казават мъжка солидарност и в мъжа е вината, ами да се стегнат и да започнат да разсъждават с мозъка който Бог им е дал и да се променят ако искат да видят промяната в другия. Вярно е че това е процес и не става за един ден, но повярвайте и мъжете които искат това да стане се опитват да се променят.
Така че стига с тези глупости повърхностна била статията ами дайте да действаме за едно здраво българско общество.
Бог да благослови всички ви с всичко това от което имате нужда, Амин! :)
Цитиране
 
 
+4 #8 Administrator 21-10-2012 01:02
Цитит от Terry Karaivanova:
***


Разбрах, че нямате капка смирение, още по малко уважение спрямо мъжете.
Нека Бог ви даде мъдрост и благословен живот.
Цитиране
 
 
-3 #7 Terry Karaivanova 20-10-2012 17:51
Дълбокият въпрос не започнал с феминиските движения през 20-ти век а далеч преди това в Едемската градина с престъпването на Божията забрана и отказът да се поеме отговорност за това и последствията от тази постъпка...(отг овор към Love) и да, Ева първа съгреши но и Адам беше там и.... не спря жена си и също яде...така че е виновен точно толкова колкото и тя...(в отговор на Алекс). да, има жени които се продават... много ми е тъжно когато виждам това всеки ден, но не мисля че само те са виновни затова.. ако погледнете историята ще видите на какво а били подложени жените откакто свят светува и в основата на това стоят мъжете...само до началото на 20 век. жената не е имала равни права с мъжа в обществото, да не говорим за другите издевателства върху нея....така че за да се случват всичките тези неправилни и грозни практики като феминизъм и недоверие в мъжа като защитник и пазител и т.н. причината не е само в жените...и не е винаги вярно че държанието на жената е определящо за отношението на мъжа й към нея....практика та го доказва
да, обществото ни е загубило много от моралните си ценности или по скоро не иска да си признае че отчайващо има нужда от тях и това е, защото няма пример че тези неща действат напрактика, реални са и имат добър плод в реалния живот... християните са тези които трябва да отразяват това и така да влияят в обществото, а не обратното... но това става само когато имаш реален живот с Бог всеки ден и изучаваш словото му с помощта на Святия дух, така ставаш независим от витаещите във въздуха 'истини' за 'успеха' в живота
Вижте, не искам да оневинявам жените и да обвинявам само мъжте или кой има по-голяма заслуга за бъркотията към наше време просто като християни ние имаме отговорност да покажем пред света истинските позиции на мъжа и жената в семейството и обществото, такива каквато са били преди грехопадението, но първо ние самите трябва да сме дълбоко наясно с това кои сме ние като мъже и жени, как сме създадени, кои страни от личността на Бог презентираме и да не мислим кой е по- важният - мъжът или жената, защото сме еднакво важни...
Цитиране
 
 
+2 #6 Administrator 20-10-2012 14:21
Цитит от Terry Karaivanova:
Незнам кой е написал тази статия, но искам да му кажа, че третира доста дълбик въпрос а пък това, което казва ми звучи доста повърхностно


Дълбокият върлос стана дълбок след появата на феминистките учения, а повърхностното според теб е всъщност това, на което ни учи Божието Слово.
Цитиране
 
 
+4 #5 Alex 20-10-2012 13:55
Тери съгласна съм донякъде с твоето мнение, но също така смятам, че статията е доста добре написана и представя нещата точно такива каквито са. Ако вземем за пример Библията, както автора е направил и там ще видим, че причината за грехопадението също е жената. Поведението на жената е предпоставка за поведението на мъжа. Повечето жени са превърнали себе си в стока за продан и затова мъжете са само техни консуматори.
Всички ценности са отдавна забравени и дори се отричат като някаква си отживелица, налагат се моделите на днещното време, които опорочават всичко. Начинът на мислене на човека е водещият фактор за смисъла на неговото съществуване, а най- лошо е да мислиш грешно и да смяташ това за правилно !
Никой не може да ме убеди, че щом живеем в 21 век, то трябва да живеем със законите на днешното време, защото всичко се променяло и видиш ли няма да сме като всички и обществото няма да ни приеме.
Не! Има неща които никога не се променят, като Божиите закони, те винаги остават във времето, както и моралните ценности, които всеки за себе си решава дали ще следва или ще забрави!
Цитиране
 
 
+3 #4 anah_su_namun 20-10-2012 13:28
Наистина зад всеки велик мъж стои по една жена. Ама ако локомотива в една връзка е жената ... за какво и е някой, който само я дърпа назад? Когато мъжа осъзнае как трябва се отнася към една жена и какд а се държи с нея, тогава и жената ще си бъде жена на място!
Цитиране
 
 
0 #3 Terry Karaivanova 20-10-2012 12:36
Незнам кой е написал тази статия, но искам да му кажа, че третира доста дълбик въпрос а пък това, което казва ми звучи доста повърхностно и не се вижда сърцевината на проблема, също така тя е доста едностранчива - третира само жените а въпросът засяга наравно и мъжете - и двата пола са изгубили първоначалната си роля в живота, така че авторът на статията ( по начинът на писане разбирам че това е мъж) може повече да раздразни отколкото да има положителен ефект върху жените...
Цитиране
 
 
+1 #2 Administrator 15-07-2012 00:03
Цитит от racho:
bravo,4udesno.kakvo da napravim 4e vsi4ki jeni da pro4etat tazi statia


Споделяйте я където ви падне ;-)
Цитиране
 
 
+1 #1 racho 14-07-2012 23:52
bravo,4udesno.k akvo da napravim 4e vsi4ki jeni da pro4etat tazi statia
Цитиране
 

Добавете коментар

Защитен код
Обнови