Християнски Портал

*СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН*

Абонирайте се за седмичния ни бюлетин, за да получавате 5-те най-посещавани страници в български християнски портал (християни.ком) през изминалата седмица.
Подкрепете служението ни от тук: КЛИК
За информация, фактури или въпроси, моля, пишете ни на еmail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
 

Защо вярващите не трябва да се 'впрягат' с невярващи.

Защо вярващите не трябва да се 'впрягат' с невярващи.

Венци Тоневски за християни.com

2 Коринтяни 6:14-18

"Не се впрягайте заедно с невярващите; защото какво общо имат правдата и беззаконието или какво общение има светлината с тъмнината?" 2 Коринтяни 6:14-18

Защо Бог ни предупреждава да не се "впрягаме" с невярващ човек и какво по-точно означава да се "впрегнем"?

Събирайки се заедно, двама човека се свързват и тръгват по един ОБЩ път. Това означава, освен че те стават най-добри и близки приятели, те впрягат въртележката на взаимния си живот, споделяйки моменти на трудности и успехи.

Бог в цялата си мъдрост знае, че пътят на вярващия християнин няма нищо общо с този на невярващия. Няма как да "впрегнем" два вола с една количка, ако единият е по-слаб от другия или ако изобщо не върви по същия път.

Вариантите в такава ситуация са два - Въртене в кръг или застой на едно място. Единият вол спира да дава плодове защото е спрял на едно място, а другият се самонаранява защото дърпа ралото в съвсем друга посока, наранявайки и първия...

Много хора са ни писали за съвети относно тази ситуация, но с предубеденото мислене, че дори да започнат връзка с невярващ човек (защото много го обичали) той ще повярва след време. Това, скъпи приятели, за голямо мое съжаление е заблуда, която може да причини изключително много проблеми в последствие.

Бог ни съветва съвсем откровено: "Излезте изсред тях и отделете се", казва Господ, И не се допирайте до нечисто"; и "Аз ще ви приема,” (2 Коринтяни 6:15-17).

Библията продължава, като казва, „Не се мамете. "Лошите другари покварят добрите нрави".” (1 Коринтяни 15:33).

Може би хората, които са чели предишни мои статии, помнят примера с капката мръсотия в кана с чиста вода. Резултатът е съд, изпълнен с мръсна вода.

И все пак Библията ни говори за изключенията на обвързване между християнин и невярващ, като ни съветва в 1 Коринтяни 7:12-14:

"А на другите казвам аз, не Господ: Ако някой брат има невярваща жена, и тя е съгласна да живее с него, да не я напуща. И жена, която има невярващ мъж, и той е съгласен да живее с нея, да не напуща мъжа си. Защото невярващият мъж се освещава чрез жената, и невярващата жена се освещава чрез брата, своя мъж; инак чадата ви щяха да бъдат нечисти, а сега са свети."

Това, разбира се, е изключително трудно и за двете страни. В такъв случай християнинът трябва да се моли за посещения и докосване на невярващия от Святия Дух, както и да свидетелства за Божията неимоверна сила и милост чрез делата на своя живот.

Успехът е плодът на духа, описан в Галатяни 5:22-23 за мъжа:

"А плодът на Духа е: любов, радост, мир, дълготърпение, благост, милост, милосърдие, вярност, кротост, себеобуздание; против такива неща няма закон."

И покорството описано в 1 Петрово 3:1 за жената:

"Подобно и вие, жени, покорявайте се на мъжете си, така щото, даже ако някои от тях не се покоряват на словото, да се придобият без словото, чрез обходата на жените си"

Библията отделя специален раздел и отношение към послушанието и покорството на жената, дори и в случаи когато видимо ответната страна не е права. Този тест показва до колко бъдещата съпруга би била покорна и вярна на своя съпруг в различни житейски ситуации.

Когато съпругът вижда, че неговата съпруга е вярна спрямо волята му, това би създало чувство на сигурност и съответно би изпълнило 1 Петрово 3:5-7 и за двете страни:

"Защото така някога и светите жени, които се надяваха на Бога, украсяваха себе си, като се покоряваха на мъжете си; както Сара се покоряваше на Авраама и го наричаше господар. И вие сте нейни дъщери, ако правите добро и не се боите от никакво заплашване. Също и вие мъже, живейте благоразумно с жените си, като с по-слаб съсъд, и отдавайте почит на тях като на сънаследници на дадения чрез благодат живот, за да не става препятствие на молитвите ви."

Молете се, изпитвайте и тествайте нещата ВИНАГИ преди да предприемете стъпка, която е съдбовна и би причинила още по-големи щети в последствие. Дори и да бъдете наранени в началото, ще си спестите много повече неприятности за вбъдеще.

И не на последно - общувайте с Бог чрез четене на Божието Слово, слушане на християнски материали (имаме огромен архив в най-големия християнски портал - www.християни.com) и молитва. Молете се постоянно и за всичко. Дори и да е кратка молитва от две-три думи, тя неимоверно има силата да обърне нещата (:

Бог да ви благослови и дари с мъдрост!

Hillsong - Mighty to Save - With Subtitles/Lyrics


Всички права запазени © 2014. Препечатвания и препубликации само с разрешение:
Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.


Венци ТоневскиВенци Тоневски е създател и главен редактор на християнския уеб портал - християни.ком. От 2010-та г. започва да изследва и изучава Библията. Допреди това е бил ортодоксален (православен) християнин. Има техническо образование в областта на уеб дизайна, компютърните системи и компютърните мрежи. Поддържа и развива десетки уеб прооекти, по-популярни от които Християни.ком, Българско Семейство, Топ видео портал - PIKFun и Български Християнски Форуми.
От 2012-та година е главен уеб дизайнер и консултант по интернет присъствието на електронното издание Свобода за всеки.

СПОДЕЛИ СВОЕ ПРЕЖИВЯВАНЕ ОТ ТУК

Дарение за развитие и популяризиране на евангелието в интернет: КЛИК
loading...

Добавете коментар

Защитен код
Обнови