Християнски Портал

*СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН*

Абонирайте се за седмичния ни бюлетин, за да получавате 5-те най-посещавани страници в български християнски портал (християни.ком) през изминалата седмица.
Подкрепете служението ни от тук: КЛИК
За информация, фактури или въпроси, моля, пишете ни на еmail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
 

Какво казва Бог за предателството и как да превъзмогнем болката след подобна ситуация..

Какво казва Бог за предателството и как да превъзмогнем болката след подобна ситуация..

Венци Тоневски за християни.com

Събирайте си съкровища на небето

Цeлwвката на Юда
Son of God movie

По стечение на обстоятелствата и забързаното на моменти ежедневие, сменящо неусетно приоритетите, скоро нямах време за писане.

Ще прекъсна тази "пауза" като засегна една актуална и може би често срещана тема днес - Предателството.

Предателството, разбира се, далеч не е чуждо на човеците. Библията ни разкрива картината на едно от най-тежките предателства в човешката история. А именно Юдовото предателство спрямо Исус Христос за тридесет сребърника. Ще развия въз основа на тази картина и текущата си статия.

Тук трябва да напомня, че Христос имаше специална връзка с Неговите ученици, което прави болката от предателството още по силна и трудно преодолима. Да бъдеш предаден от близък човек е не само грубо нарушение на доверието, което си изградил към него, но и изключително болезнено действие.

Да се чувстваш предаден е изпитание не само за душата и ума, но дори и физическо осезаема болка от разрушените мечти и надежди, които сме таяли към съответния човек. Колко хора, дори и християни, са попадали в капана на излъганите очаквания..

Нека погледнем сега примерът, който ни даде нашият невероятен Господ Исус Христос за справяне с подобна ситуация. Какво направи Той, когато бе предаден от Юда? Един от най-приближените му ученици. Бог не реагира емоционално, не изгуби самообладание и преглътна горчивината и скръбта към това деяние.

Много от нас, дори и християни ходещи с години във вярата, не биха издържали на напрежението и най-вероятно щяха да избухнат в гнева и яростта си. Всички сме правили дивотии афектирани от чувството за нечестност спрямо нас самите, нали?

Но Исус не направи това. Той използва едно от най-мощните оръжия срещу сатана - а именно ПРОШКАТА! Прошката е уникален и универсален лек срещу всяка болка, причинена от действията на друго човешко същество. Прощавайки ние забравяме за нещата, които са ни наранили, за отношението на предателство, като така освобождаваме себе си и товарът, който сме натрупали.

Изведнъж цялото напрежение слиза от нас и неусетно си възвръщаме силите отново.

Избирайки прошката ние се връщаме отново към любовта, обръщайки гръб на омразата!

Докато плътта ни крещи, че е редно, че трябва да отвърнем на злото със зло, Исус Христос ни показва съвсем друг начин за справяне с този проблем: "Не се противете на злия човек. Ако някой те удари по дясната буза, обърни му и другата. Молете се за онези, които ви гонят"( Матей 05:39, 44 ). Колко хубаво звучи.. За жалост човеците, които не познават Божието Слово, ходят в заблуждение като така закоравяват сърцата си и се отдалечават от Бога. Ние българите дори имаме притчи, насърчаващи непростителността и омразата - може би всеки е чувал историята за мечката и лошата дума, нали? Ето как завършва всъщност: "- Видиш ли, побратиме, че раната заздравя и аз съм забравила где е била тя; ама лошата дума, дето ми рече тогава, няма да я забравя, дорде съм жива. - Тя - лошата рана - заздравява, лошата дума не се забравя."

"Дорде съм жива" означава, че пътят и ще завърши право в ада. Жалко за поуките, с които светът възпитава децата ни...

Дори когато бе бит, измъчван и разпнат, Христос не използва мощта и властта си на Господар на Вселената. ТОЙ ПРОСТИ на мъчителите си и моментално изпита огромна любов към тях. Невероятно, нали (:

Знам, че за повечето от нас, които се чувстват излъгани и предадени е видимо непосилно да простят. Но Библията ни казва, че с Бог всичко е възможно (Лука 18:27) Това е единственият начин за разтоварване и облекчаване на тежестта, породена от постъпка на предателство.

Само чрез силата на Святия Дух можем да се почувстваме отново силни и емоционално изцелени.

Прошката има силата да изцелява и възстановява наранени сърца.

Както се казва в Колосяни 3:13: „Претърпявайте си един друг, и един на друг си прощавайте, ако някой има оплакване против някого; както и Господ е простил вам, така прощавайте и вие.”

Още един пример за безграничната Божия прошка е (Лука 17:3-4)

"Внимавайте на себе си. Ако прегреши брат ти, смъмри го; и ако се покае прости му. И седем пъти на ден ако ти сгреши, и седем пъти се обърне към тебе и каже: Покайвам се, прощавай му."

Четейки всекидневно Божието Слово - Библията, ние се обучаваме как да разпознаваме капаните, които биха отнели нашата радост и биха я заменили с жлъчта на непростителността и товарът на омразата. Пребъдвайки в молитва ние позволяваме на Бог да говори в сърцата ни, като по този начин те стават меки и чувствителни за Словото Му.

Прощавайте!

Бог да ви благослови и дари с мъдрост.

Jerusalem of Gold - Land Of Promise


Всички права запазени © 2014. Препечатвания и препубликации само с разрешение:
Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.


Венци ТоневскиВенци Тоневски е създател и главен редактор на християнския уеб портал - християни.ком. От 2010-та г. започва да изследва и изучава Библията. Допреди това е бил ортодоксален (православен) християнин. Има техническо образование в областта на уеб дизайна, компютърните системи и компютърните мрежи. Поддържа и развива десетки уеб прооекти, по-популярни от които Християни.ком, Българско Семейство, Топ видео портал - PIKFun и Български Християнски Форуми.
От 2012-та година е главен уеб дизайнер и консултант по интернет присъствието на електронното издание Свобода за всеки.

СПОДЕЛИ СВОЕ ПРЕЖИВЯВАНЕ ОТ ТУК

Дарение за развитие и популяризиране на евангелието в интернет: КЛИК
loading...

Добавете коментар

Защитен код
Обнови