Християнски Портал

*СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН*

Абонирайте се за седмичния ни бюлетин, за да получавате 5-те най-посещавани страници в български християнски портал (християни.ком) през изминалата седмица.
Подкрепете служението ни от тук: КЛИК
За информация, фактури или въпроси, моля, пишете ни на еmail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
 

Паднали ангели

Всички същества от духовния свят са сътворени по своята природа като добри, учи църквата.

Не всички ангели обаче остават верни на своя Творец. Тези от тях, които избират да изоставят Бога, се наричат "паднали ангели".


Те съставляват свое особено царство с йерархия, висши и нисши чинове, със своя система на господство и подчинение.

Епискох Теофан Затворник разказва как Сатаната се отцепил и противопоставил на Бога. "И увлякъл със себе си третата част от низшите ангели, образувайи от тях цяло пълчище от слуги, преизпълнени със злоба и нему предани".

 

Колко е броят на падналите ангели? В свещеното писание не се определя точна цифра, но е голям. Обществото на злите духове се нарича "царство".

Свалени от небето, злите духове нямат твърда опора на земята и витаят без дом и разпръснато из въздуха.

Епискох Теофан учи, че милосърдният Господ е готов да прости на всички. "Само се покай и пожелай Неговото милосърдие. Ако бесовете биха се покаяли, биха получили опрожение, но тъй като те са закоравели в упоритото противене на Бога, за тях милост няма".

Падналите духове водят невидима война, тъй като имат възможността невидимо да действат на човешката душа. Злите духове усилват нападенията си към човек, докато той не започне духовен живот и не укрепне в доброто.

"Когато грешникът реши да поправи живота си, тогава бесовете се събират с безпокойство и като искат да задържат грешника в злото, му внушават грешни мисли, за да разбият неговите добри намерения да остави греха", раказва още епископ Теофан.

Кръстът гони падналите ангели

Бесовете учат хората на грях като действат чрез плътта и особено чрез чувствата, понякога лъжат, изменяйки предметите външно, понякога заплашват с бедствия и скърби.

Най-могъщите средства за борба с падналите духове и бесовете, са Молитвата и

кръстът, който те дори не могат да погледнат. А от вида му бягат в смъртен страх. Кръстният знак победоносно оръжие на вярващиге срещу невидимите врагове.

 

Източник: СъновникБГ

СПОДЕЛИ СВОЕ ПРЕЖИВЯВАНЕ ОТ ТУК

Дарение за развитие и популяризиране на евангелието в интернет: КЛИК
loading...

Коментари   

 
0 #2 racho 16-05-2012 21:18
na nas ni se dade vsi4kata sila i vlast nad protivnika.neka da ia izpolzvame vseki den i 4as za da zaiakvame i se ukrepvame,kato bdim v molitva s tvarda uverenost,i se molim za vsi4ki ostanali.protiv ete se na diavola i toi 6te biaga ot vas.
Цитиране
 
 
+2 #1 Янка 02-03-2011 23:04
Всеки човек има нужда да остави греха и да не позволява да бъде заблуден от падналите ангели. :-)
Цитиране
 

Добавете коментар

Защитен код
Обнови