Християнски Портал

*СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН*

Абонирайте се за седмичния ни бюлетин, за да получавате 5-те най-посещавани страници в български християнски портал (християни.ком) през изминалата седмица.
За желаещите да участват в развитието на християни.ком: КЛИК
За информация, фактури или въпроси, моля, пишете ни на еmail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
 

'Научи ме Господи!'

СПОДЕЛИ СВОЕ ПРЕЖИВЯВАНЕ ОТ ТУК

Дарение за развитие и популяризиране на евангелието в интернет: КЛИК

'Научи ме Господи!'

ПЕЙ АЛИЛУЯ НА ХРИСТА!

Ан Василева, Март 2014г.

Научи ме Господи

'Научи ме Господи!'

Първото нещо, което прави впечатление на новодошлите на богослужение в евангелска църква е общото хваление. Защото е различно от това, което сме свикнали да виждаме в православната църква.

Желанието за прослава, хваление и поклонение на Бога е заложено в човешката същност. Как иначе бихме си обяснили, че още в древността хората са принасяли хваление към техните, макар и несъществуващи , (измислени) богове. Бог е заложил тази необходимост в хората и я изисква: ”Вие, които се боите от Господа, хвалете Го” Пс. 22:23 Защо? Разбира се не от щеславие или нужда да повиши авторитета и самочувствието Си. Той много добре знае Своите качества. Хвалението е заради нас. За да осъзнаем Неговата Същност „да бъдете силни да разберете заедно с всички светии какво е широчината и дължината, височината и дълбочината и да познаете Христовата любов, която никое знание не може да обгърне, за да се изпълните в цялата Божия пълнота” Еф 3:18-20.

Кой трябва да отдава хвала на Бога? Макар да не виждаме небесните същества Божието Слово ни казва, че в небето серафимите винаги хвалят Бога: „И викаха един към друг казвайки: Свят, свят, свят Господ на Силите! Славата Му пълни цялата земя” Исая 6:3. Цялото Божие творение, чрез красотата, разнообразието и изпълнение на постановените в него закони, по този своеобразен начин също изразява хвала на Създателя: „Небесата разказват за славата Божия и просторът известява делото на ръцете Му. Ден на ден казва слово и нощ на нощ изявява знание. Без говорене, без думи, без да се чуе гласът им тяхната вест е излязла по цялата земя и думите им - до краищата на вселената” Пс.19:1-4.

Някои християни се въздържат от участие в общото хваление при богослужение с оправданието, че нямат гласови и музикални способности или не знаят думите на песните. Бог е дарил хора с добър музикален слух, желание и певчески способности да бъдат музиканти и хвалители , да водят общото хваление в църквата. За другите остава радостта от участието и сърдечното поклонение „Радвайте се праведници, в Господа; прилично е за праведните да въздават хваление ” Пс. 33:1. Този, който е дал конкретните способности на всеки човек няма да изисква това, което не е дал. Въпреки това, след продължително участие в общото хваление и най-бездарният певец ще научи думите и мелодията на често повтаряни песни, ако редовно посещава богослуженията. Защото ни е казано: „Всичко, което диша нека хвали Господа” (Пс 150:6) и „Хвалете Господа, всички народи; славословете Го, всички племена”Пс. 117:1 без значение има ли музикални или певчески дарби.

Каква е същността на хвалението? Хвалението не е само песен или музика, то е начин на живот „ядете ли, пиете ли, вършите ли нещо, всичко вършете за Божията слава” четем в 1 Кор. 10:31. То не е само за музиканти и певци, и е повече от пеене. Извира от душата на човека. Затова Давид казва: „Благославяй душо моя, Господа и всичко що е в нея нека хвали святото Му име. Пс 103:1 и „Ще благославям Господа на всяко време, похвала към Него ще бъде винаги в устата ми” Пс. 34:1. Освен мелодията, по-важен трябва да е текстът, съобразен с Божието Слово. Защото словото в хвалението е и духовно воюване. Във 2 Лет. 20:20-22 намираме много важно послание - когато предадем боя на Господа и Го хвалим, Той дава победа. „…Йосафат застана и каза: Слушайте ме, юдеи, и вие, йерусалимски жители! Вярвайте в Господа, вашия Бог, и ще се утвърдите; вярвайте на пророците Му и ще имате добър успех. Тогава, като се посъветва с народа, нареди някои от тях да пеят на Господа и да хвалят великолепието на Неговата святост, като излизат пред войската и казват: Славословете Господа, защото милостта Му е до века. И когато почнаха да пеят и да хвалят, Господ постави засади против амонците и моавците и против онези от хълмистата страна Сиир, които бяха дошли против Юдея; и те бяха поразени”

За какво да хвалим Бога? Израел хвалеше Бога, защото Той им помагаше и те Го познаваха като помощ, закрила, спасение, лекар, утешител, избавител и пр. Давид хвалеше Бога, защото е величествен, милостив. Ранните християни хвалеха Бога, защото по този начин изразяваха своята благодарност за подарената им надежда за вечен живот, за чудното и велико спасение, чрез вяра в Христос Исус, защото променяше живота им…Поради всички тези и много други поводи днес и ние Го хвалим. Хвалението не може да бъде наложено насила. Не може да не изпитаме благоговение пред гледката на Божиите дела, да не се преклоним пред Неговото Съвършенство, Святост, Величие и Сила, Могъщество, Милост, Вярност, Справедливост , Любов и всички други качества, присъщи на Божия характер. Божието Слово често ни напомня това: Хвалете Го „Защото Господ е велик и твърде достоен за хвала и за страхопочитание повече от всички богове” 1 Лет. 16: 25. Хвалете Бога заради Неговата нетърпимост към греха: „Веселете се в Господа вие, праведни, и възхвалявайте спомена за Неговата святост” Пс. 97:12. След разделянето на Червеното море (Изх. 15 :1-21) евреите и Мойсей запяха песен на Господа за спасението им и Могъществото Му. Хвалете Го заради Неговата справедливост: „Изобличил си народите, изтребил си нечестивите, изличил си името им до вечни векове”. Осъждайки греха Бог разруши Содом и Гомор (Пс 9: 5) за да се помни от всички народи. В скръбни времена Господ е прибежище на угнетените „онези, които познават името Ти, ще уповават на Тебе; защото Ти, Господи, не си оставил онези, които Те търсят” Пс. 9: 10. Хвалете Го заради Неговия Спасителен план, поради който изпрати Слово Си в тялото на Исус Христос „ще се радват много устните ми, когато Те славословя, също и душата ми, която си изкупил” Пс. 71:23. "Защото Бог толкова възлюби света, че даде Своя Единороден Син, за да не погине нито един, който вярва в Него, но да има вечен живот” Йн. 3:16. Хвалете Го заради творческите Му изяви - великите Му дела: „Колко са разнообразни Твоите дела, Господи! С мъдрост си направил всички тях; земята е пълна с Твоите творения” Пс.104 : 24. Хвалете Го заради голямата Му милост. Всяко Божие действие е за наше добро. Когато ниневийските жители повярваха в Бога и се отвърнаха от лошия си път „Бог се разкая за злото, което беше решил да им направи, и не го направи” Йона 3:10. „ако и да е възвишен Господ, пак гледа към смирения” Пс.138:1. „Защото Той познава нашето естество, помни, че ние сме пръст” Пс. 103:14. „И аз, Боже мой, ще славословя с псалтир Теб и Твоята вярност” Пс. 71:22. Давид не винаги е бил безгрешен, но Бог спази обещанието си като въздигна от неговото потомство Спасителя Христос: „Не казва ли Писанието, че Христос ще дойде от Давидовото потомство и от градчето Витлеем, където беше Давид?” Йн.7:42.

Как да го хвалим? В старозаветни времена израелският народ е хвалел Бога с различни музикални инструменти (арфа, кимвали, свирки и тръби), с псалми, песни и танци. Това е ставало не само по време на богослужения, но при всеки случай на благодарност в ежедневния бит. „Хвалете Господа с арфа, псалмопейте Му с десетострунен псалтир” Пс. 33:2 „Ще благославям Господа на всяко време, похвала към Него ще бъде винаги в устата ми„ Пс. 34:1. Съвременните музикални инструменти не отстъпват на посочените, макар че нашето хваление е в ранен етап и има още какво да се желае. В бита на еврейския народ танците и хорото са тясно свързани с хвалението на Бога. В Пс. 150:4 се казва: „Нека хвалят името Му с хороиграние: с тъпанче и арфа нека Му пеят хваления”.

Защо сега при хваление в нашите църкви не практикуваме хороиграене? Независимо, че българският етнос е много разнообразен, практикуването на хората и танците в предхристиянските епохи (пък и след това ) се свързвали с бита и поклонението на природата , езически празници и божества. Такива са нестинарските танци, русалии, коледарски, лазарски танци и др. Езическите игри и песни са били сериозно препятствие срещу християнската вяра. Това подчертава римския папа Николай I в отговорите си на писмото на българския цар Борис (Михаил), в което той пита какво да бъде отношението му към ритуалите (игри, песни и заклинания), които българските войници извършвали преди да влязат в сражение. Традиционното българско хоро , което се е играело на мегдана, е свързано предимно с емоционалните контакти между младите, когато са се харесвали и избирали. Нашите етно-културни традиции при народните танци нямат общо с поклонението към Бога.Заради този подтекст в евангелското хваление танцът (хорото) не се практикува.

След като хвалението трябва де е начин на живот, това се отнася не само за хвалението при богослужение, но и за личното хваление и славословение: „човек се изпитва, чрез онова, с което се хвали. Пр. 27:21. „Мъдрият да не се хвали с мъдростта си, силният да не се хвали със силата си и богатият да не се хвали с богатството си; 1 Кор.1:31 и "който се хвали, с Господа да се хвали" казва Господ Ер. 9:23.

Вярвам, че всеки, като се замисли, може да намери в живота си случаи, заради които да хвали Бога.Затова нека не забравяме тези думи:

„Ще пея на Господа, докато съм жив; ще славословя моя Бог, докато съществувам. Да Му бъде приятно моето размишление; аз ще се веселя в Господа” Пс. 104 : 33.


Всички права запазени © 2014. Препечатвания и препубликации само с разрешение:
Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.


Ан. ВасилеваАн. Василева е педагог по професия. Обръща се към Бога през 1990 година. Посещава евангелска църква в София. Участва в служение на деца - сираци. Занимава се с литературно творчество от 2000 г. Нейни публикации могат да се срещнат в женското християнско списание Лия, в църковен бюлетин и други. Публикува статии на християнска тематика в настоящия сайт от 2012 година.


Още статии

СПОДЕЛИ СВОЕ ПРЕЖИВЯВАНЕ ОТ ТУК

Дарение за развитие и популяризиране на евангелието в интернет: КЛИК

Добавете коментар

Защитен код
Обнови