Християнски Портал

*СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН*

Абонирайте се за седмичния ни бюлетин, за да получавате 5-те най-посещавани страници в български християнски портал (християни.ком) през изминалата седмица.
Подкрепете служението ни от тук: КЛИК
За информация, фактури или въпроси, моля, пишете ни на еmail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
 

Фейсбук НЯМА да спира на 15-ти март

Фейсбук НЯМА да спира на 15-ти март

Венци Тоневски за християни.com

Фесбук НЯМА да спира на 15-ти март

Марк Зукърбърг

По случай тазгодишната "нова" лъжа преди 15-ти март, която като че ли всяка година минава, реших да "хвърля" малко светлина по въпроса.

Нека първо уточня, че лъжата за спиране на фейсбук се промотира още от далечната 2011-та година в българското уеб пространство. Като единствената цел е огромният трафик, който привлича към уеб сайтовете, които я пускат. По-важна и ценна обаче е истината.

Учудващо как, поглеждайки хронологията на една опашата лъжа, виждам че отново минава успешно и през 2012-та година:

Еднакво добре и през 2013-та, от забележете - доста авторитетни медии:

Та и до днес :) Еуфорията около 15-ти март и "закриването" на социалната мрежа отново заля интернет. Хиляди човеци споделят ли споделят, без дори да проверят колко е достоверна информацията, на която безрезервно вярват.

И така, нека разнищим казуса около историята, която остави Марк Зукърбърг без работа. Всеки един материал, който има потенциал да се разпространява като "горски пожар" из медиите и социалните мрежи, носи огромен трафик към споделилия го уеб сайт. Съответно, монетаризирането на този трафик чрез частни клиенти - рекламодатели или гугъл реклами, носи печалби. За съжаление, все по-често уеб администраторите прибягват до подобни неетични практики, които манипулират вниманието на обикновения потребител и даже го насърчават да споделя и разпространява въпросната лъжа.

Всеки ден в българското уеб пространство "никнат като гъби" десетки спам-сайтчета с една единствена цел - измисляне на сензационни лъжи, които имат потенциал за вирусно разпространение и евентуално носене на печалби към техните собственици. Разбира се, че всеки един мислещ човек би различил фалшивите "информационни медии" от вече наложените в уеб пространството, стига само да направи анализ на тяхното съдържание и най-вече ЗАГЛАВИЯ. Не винаги крещящите заглавия са източник за достоверна "сензационна" новина, особено тези, които са разкрасени с главни и малки шрифтове.

Много често администратори на подобни сайтове вдигат летвата на неетичната практика за "печелене" на потребители, като импортират скриптове на заден план, чрез които автоматично се добавят страници към фейсбук профилите ни без да сме ги харесали. Това става естествено без знанието на потребителя и според правилата на фейсбук общността подобни сайтове се банват (когато биват хванати). Няма да навлизам в подробности, мисля че изложената тук информация е предостатъчна най-малкото да ви замисли, преди да споделите поредната "сензация" :-)

Каква е поуката? Много по-лесно е да се кликне на бутона "сподели", от колкото да се провери дадена информация за достоверност, но участвайки в разпространението и, потребителите неволно стават и съучастници в една голяма лъжа.

Бъдете мъдри и не вярвайте безпрекословно на всичко, което се споделя в медиите и социалките.

Всички права запазени © 2014. Препечатвания и препубликации само с разрешение:
Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.


Венци ТоневскиВенци Тоневски е създател и главен редактор на християнския уеб портал - християни.ком. Занимава се с интернет маркетинг, SEO (оптимизиране на уеб проекти за търсачки) и програмиране. Има техническо образование в областта на уеб дизайна, компютърните системи и компютърните мрежи. Поддържа и развива десетки уеб прооекти, по-популярни от които Християни.ком, Българско Семейство и Български Християнски Форуми.
От 2012-та година е главен уеб дизайнер и консултант по интернет присъствието на електронното издание Свобода за всеки.

СПОДЕЛИ СВОЕ ПРЕЖИВЯВАНЕ ОТ ТУК

Дарение за развитие и популяризиране на евангелието в интернет: КЛИК
loading...

Добавете коментар

Защитен код
Обнови