Християнски Портал

*СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН*

Абонирайте се за седмичния ни бюлетин, за да получавате 5-те най-посещавани страници в български християнски портал (християни.ком) през изминалата седмица.
Подкрепете служението ни от тук: КЛИК
За информация, фактури или въпроси, моля, пишете ни на еmail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
 

Как да 'изхвърля' негативните мисли от съзнанието си

Как да 'изхвърля' негативните мисли от съзнанието си

Венци Тоневски за християни.com

Чувстваш тъга? Тогава Предай всичко на Исус!

християни.com

В днешното забързано ежедневие все по-често се говори за състояния на депресия и опресия сред хората. Статистики сочат, че човеци както по света, така и в България страдат от тревога, в следствие на което развиват страхова невроза, депресия и редица други душевни усложнения. Медиите постоянно излъчват всякакви видни доктори и учени, които излагат своите виждания и хипотези как да се справим с този "бич" на новото време.

За съжаление християнските среди в никакъв случай не са "подминати" и все по-често чувам от приятели християни думи на отчаяние и ниска мотивация. В тази статия ще разкрия защо се случва това и какво всъщност ни съветва Библията да направим, когато ни връхлетят мисли на отчаяние?

Надявам се тя да бъде полезна както за вас, така и за ваши приятели, които в момента минават през подобен труден период. Нека подчертая, че дори и най-силният във вяра и упование християнин не е защитен от депресивни и тревожни мисли, стрели на дявола.

СТРАХЪТ

Като първи и водещ фактор, който би довел човек до подобно състояние, е СТРАХЪТ. Страхът е едно от най-силните и мощни оръжия на сатана. Страхът сковава, води до малодушие, прави хората нерешителни и непособни да се справят с проблемите в бита.

Бог ни предупреждава в 1Петрово 5:8, че дяволът никога не почива. Той ни познава, знае нашите слабости и нашите страхове. Християни, които не живеят богоугоден живот, съгрешават или правят ежедневни компромиси с греха, са лесна мишена за десетките-хиляди сатанински стрели, идващи до живота им.

Друга съпоставка за падане в капаните на врага е нередовният молитвен живот и непознаване на Свещените Писания. Хората се страхуват от най-различни неща, да не останат сами, да не загубят имуществото си, да не бъдат разочаровани, да не останат без работа.. Тъжно е обаче когато и християните забравят, че има Един, който се грижи за тях и никога няма да ги остави.

В Римляни 8:28 Бог ни гарантира, че "всичко съдействува за добро на тия, които любят Бога, които са призовани според Неговото намерение." Вярвайки безпрекословно в Бог, ние ще се доверяваме и на всичко, което Той ни обещава в Словото Си. Това е едно от най-силните лекарства срещу всякакви мисли или чувства на тъга и отчаяние. Припомняйки си Божиите обещания ние развиваме имунитет срещу едно от най-опасните оръжия на дявола - Страхът.

ВЯРАТА

От предходната точка разбрахме, че християнинът, който живее богоугодно и се доверява на Бог, лесно би се справил с мисли водещи до потиснато състояние. И обратно - липсата на вяра в Бог и Библията е предпоставка за атака от врага, и съответно за неговото надмощие. Това е разяснено много точно и ясно в Евреи 11:6: "А без вяра не е възможно да се угоди Богу, защото който дохожда при Бога трябва да вярва, че има Бог, и че Той възнаграждава тия, които го търсят."

Стигаме и до въпросът - "Как да развиваме своята вяра." Библията ни казва, че вярата във всеки човек е дар от Бога, в различна мяра и количество (Ефесяни 4:7), ние обаче сме длъжни да я "храним", чрез четене и слушане на Божието Слово (Римляни 10: 17), за да продължава да расте. Четейки Библията, слушайки християнски проповеди, гледайки християнски филми и видео материали, постепенно вярата ни ще расте, а плътта ще се смалява (Йоан 3:30) И обратно, ангажирайки вниманието си с неверие и неща, които ни бомбардират с неверие, ние ще посадим неверие в сърцата си.

Вярата е ключов елемент срещу борбата със страха. Както споменах по напред в статията, вярата се изразява до голяма степен в доверието ни в Бог и Божиите обещания. Уповавайки само и единствено на Бог а не собствените ни сили, ние ще победим всяко чувство на страх и депресия (притчи 29:25, Матей 8:26)

МИСЛЕНА НАГЛАСА

Насочвайки мислите си към Христос, към чудесните неща които е направил за нас, и които предстои да извърши в живота ни, ние ще спрем всяка стрела на нечестивия още в зародиш. Когато почувстваме, че през умовете ни минават мисли на скръб, трябва веднага да ги изместим с положителни и жизнерадостни картини. Животът на християнина е едно удивително, вълнуващо и прекрасно приключение, защото знаем че Бог е с нас. Във всеки етап от нашия живот Той ни е приготвил превъзходни изненади. Той знае от какво се нуждаем в детска възраст, в тинейджърска, в младежка, чакат ни чудесни моментни след като създадем семейство и дни на радост даже и когато сме в напреднала възраст.

Това разбира се съвсем не изключва фактът, че като християни ще минаваме и през периоди на скръб и тъга. В много от случаите обаче те имат за цел да ни изградят и издигнат на още по-високо духовно ниво. (виж статията ми: Чувстваш тъга? Тогава Предай всичко на Исус!)

Важно е да не забравяме, че ние можем да контролираме мислите си, а мислите са предходни на нашите чувства и живот като цяло. Контролирайки мислената си нагласа, ние имаме контрол и над цялото си съществуване. А какво по-хубаво от това да живеем един благочестив и богоугоден живот. 1 Коринтяни 2:16 ни заявява, че ние имаме Христов ум. Ум над който сатана няма власт. Осъзнавайки истински това, човек е способен да промени коренно живота си. Започнете от сега.

Всички права запазени © 2014. Препечатвания и препубликации само с разрешение:
Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.


Венци ТоневскиВенци Тоневски е създател и главен редактор на християнския уеб портал - християни.ком. От 2010-та г. започва да изследва и изучава Библията. Допреди това е бил ортодоксален (православен) християнин. Има техническо образование в областта на уеб дизайна, компютърните системи и компютърните мрежи. Поддържа и развива десетки уеб прооекти, по-популярни от които Християни.ком, Българско Семейство и Български Християнски Форуми.
От 2012-та година е главен уеб дизайнер и консултант по интернет присъствието на електронното издание Свобода за всеки.

СПОДЕЛИ СВОЕ ПРЕЖИВЯВАНЕ ОТ ТУК

Дарение за развитие и популяризиране на евангелието в интернет: КЛИК
loading...

Коментари   

 
0 #1 Росица Стоянова 25-02-2017 19:39
Браво, брат, благодаря ти за всички хубави статии! Бог да е винаги с теб и да те опази съвършено от всички нечестивци!
Цитиране
 

Добавете коментар

Защитен код
Обнови