Християнски Портал

*СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН*

Абонирайте се за седмичния ни бюлетин, за да получавате 5-те най-посещавани страници в български християнски портал (християни.ком) през изминалата седмица.

Българска християнска телевизия е дългоочаквана медия от милиони християни в България и по света. На фона на разграждащата се ценностна система сред обществото ни нуждата от платформа за излагане и споделяне на християнските ценности и принципи е болезнено необходима.

За желаещите да участват в развитието на християни.ком: КЛИК
За информация, фактури или въпроси, моля, пишете ни на еmail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
 

Как да 'изхвърля' негативните мисли от съзнанието си

СПОДЕЛИ СВОЕ ПРЕЖИВЯВАНЕ ОТ ТУК

Дарение за развитие и популяризиране на евангелието в интернет: КЛИК

Как да 'изхвърля' негативните мисли от съзнанието си

Венци Тоневски за християни.com

Чувстваш тъга? Тогава Предай всичко на Исус!

християни.com

В днешното забързано ежедневие все по-често се говори за състояния на депресия и опресия сред хората. Статистики сочат, че човеци както по света, така и в България страдат от тревога, в следствие на което развиват страхова невроза, депресия и редица други душевни усложнения. Медиите постоянно излъчват всякакви видни доктори и учени, които излагат своите виждания и хипотези как да се справим с този "бич" на новото време.

За съжаление християнските среди в никакъв случай не са "подминати" и все по-често чувам от приятели християни думи на отчаяние и ниска мотивация. В тази статия ще разкрия защо се случва това и какво всъщност ни съветва Библията да направим, когато ни връхлетят мисли на отчаяние?

Надявам се тя да бъде полезна както за вас, така и за ваши приятели, които в момента минават през подобен труден период. Нека подчертая, че дори и най-силният във вяра и упование християнин не е защитен от депресивни и тревожни мисли, стрели на дявола.

СТРАХЪТ

Като първи и водещ фактор, който би довел човек до подобно състояние, е СТРАХЪТ. Страхът е едно от най-силните и мощни оръжия на сатана. Страхът сковава, води до малодушие, прави хората нерешителни и непособни да се справят с проблемите в бита.

Бог ни предупреждава в 1Петрово 5:8, че дяволът никога не почива. Той ни познава, знае нашите слабости и нашите страхове. Християни, които не живеят богоугоден живот, съгрешават или правят ежедневни компромиси с греха, са лесна мишена за десетките-хиляди сатанински стрели, идващи до живота им.

Друга съпоставка за падане в капаните на врага е нередовният молитвен живот и непознаване на Свещените Писания. Хората се страхуват от най-различни неща, да не останат сами, да не загубят имуществото си, да не бъдат разочаровани, да не останат без работа.. Тъжно е обаче когато и християните забравят, че има Един, който се грижи за тях и никога няма да ги остави.

В Римляни 8:28 Бог ни гарантира, че "всичко съдействува за добро на тия, които любят Бога, които са призовани според Неговото намерение." Вярвайки безпрекословно в Бог, ние ще се доверяваме и на всичко, което Той ни обещава в Словото Си. Това е едно от най-силните лекарства срещу всякакви мисли или чувства на тъга и отчаяние. Припомняйки си Божиите обещания ние развиваме имунитет срещу едно от най-опасните оръжия на дявола - Страхът.

ВЯРАТА

От предходната точка разбрахме, че християнинът, който живее богоугодно и се доверява на Бог, лесно би се справил с мисли водещи до потиснато състояние. И обратно - липсата на вяра в Бог и Библията е предпоставка за атака от врага, и съответно за неговото надмощие. Това е разяснено много точно и ясно в Евреи 11:6: "А без вяра не е възможно да се угоди Богу, защото който дохожда при Бога трябва да вярва, че има Бог, и че Той възнаграждава тия, които го търсят."

Стигаме и до въпросът - "Как да развиваме своята вяра." Библията ни казва, че вярата във всеки човек е дар от Бога, в различна мяра и количество (Ефесяни 4:7), ние обаче сме длъжни да я "храним", чрез четене и слушане на Божието Слово (Римляни 10: 17), за да продължава да расте. Четейки Библията, слушайки християнски проповеди, гледайки християнски филми и видео материали, постепенно вярата ни ще расте, а плътта ще се смалява (Йоан 3:30) И обратно, ангажирайки вниманието си с неверие и неща, които ни бомбардират с неверие, ние ще посадим неверие в сърцата си.

Вярата е ключов елемент срещу борбата със страха. Както споменах по напред в статията, вярата се изразява до голяма степен в доверието ни в Бог и Божиите обещания. Уповавайки само и единствено на Бог а не собствените ни сили, ние ще победим всяко чувство на страх и депресия (притчи 29:25, Матей 8:26)

МИСЛЕНА НАГЛАСА

Насочвайки мислите си към Христос, към чудесните неща които е направил за нас, и които предстои да извърши в живота ни, ние ще спрем всяка стрела на нечестивия още в зародиш. Когато почувстваме, че през умовете ни минават мисли на скръб, трябва веднага да ги изместим с положителни и жизнерадостни картини. Животът на християнина е едно удивително, вълнуващо и прекрасно приключение, защото знаем че Бог е с нас. Във всеки етап от нашия живот Той ни е приготвил превъзходни изненади. Той знае от какво се нуждаем в детска възраст, в тинейджърска, в младежка, чакат ни чудесни моментни след като създадем семейство и дни на радост даже и когато сме в напреднала възраст.

Това разбира се съвсем не изключва фактът, че като християни ще минаваме и през периоди на скръб и тъга. В много от случаите обаче те имат за цел да ни изградят и издигнат на още по-високо духовно ниво. (виж статията ми: Чувстваш тъга? Тогава Предай всичко на Исус!)

Важно е да не забравяме, че ние можем да контролираме мислите си, а мислите са предходни на нашите чувства и живот като цяло. Контролирайки мислената си нагласа, ние имаме контрол и над цялото си съществуване. А какво по-хубаво от това да живеем един благочестив и богоугоден живот. 1 Коринтяни 2:16 ни заявява, че ние имаме Христов ум. Ум над който сатана няма власт. Осъзнавайки истински това, човек е способен да промени коренно живота си. Започнете от сега.

Всички права запазени © 2014. Препечатвания и препубликации само с разрешение:
Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.


Венци ТоневскиВенци Тоневски е създател и главен редактор на християнския уеб портал - християни.ком. От 2010-та г. започва да изследва и изучава Библията. Допреди това е бил ортодоксален (православен) християнин. Има техническо образование в областта на уеб дизайна, компютърните системи и компютърните мрежи. Поддържа и развива десетки уеб прооекти, по-популярни от които Християни.ком, Българско Семейство и Български Християнски Форуми.
От 2012-та година е главен уеб дизайнер и консултант по интернет присъствието на електронното издание Свобода за всеки.

СПОДЕЛИ СВОЕ ПРЕЖИВЯВАНЕ ОТ ТУК

Дарение за развитие и популяризиране на евангелието в интернет: КЛИК

Коментари   

 
0 #1 Росица Стоянова 25-02-2017 19:39
Браво, брат, благодаря ти за всички хубави статии! Бог да е винаги с теб и да те опази съвършено от всички нечестивци!
Цитиране
 

Добавете коментар

Защитен код
Обнови