Християнски Портал

*СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН*

Абонирайте се за седмичния ни бюлетин, за да получавате 5-те най-посещавани страници в български християнски портал (християни.ком) през изминалата седмица.
Подкрепете служението ни от тук: КЛИК
За информация, фактури или въпроси, моля, пишете ни на еmail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
 

За произхода на Св. Валентин, и трябва ли християните да го празнуват

За произхода на Св. Валентин, и трябва ли християните да го празнуват

Венци Тоневски за християни.com

Събирайте си съкровища на небето

християни.com

В навечерието на т.н. празник на любовта бих искал да хвърля малко светлина, какво точно празнуват влюбените двойки и дали е богоугодно за християните да го честват.

За първи път Свети Валентин е бил честван през далечната 1806-та година. Днес вече е широкоразпространен в света, като в деня преди 14-ти февруари биват разпращани над един милиард поздравителни картички. Еуфорията продължава с десетки хиляди резервации в ресторанти, цветя и подаръци.

Историята е малко по-ограничена относно това, как Свети Валентин е този, когото честваме сега. Той е живял през 3-ти век в Рим по времето на Император Клавдий. Императорът решава, че самотните хора са по-добри войници и забранява на военните да сключват брак. Една от версиите е, че Св. Валентин не се подчинява на заповедта и продължава да венчава млади влюбени войници. Св. Валентин имал изключително топло отношение към младите влюбени, помагал им да пишат любовните си писма, помирявал скараните, помагал на нещастно влюбените да намерят път към сърцето на своите възлюбени. Това стига до ушите на Клавдии, който хвърля свещеника в затвора.

Там той помага на сляпа девойка, дъщеря на тъмничаря, която прогледнала по чудесен начин благодарение на св. Валентин. На нея, отивайки на смърт, светецът оставил сърдечно послание с подпис “твой Валентин”.

Според френското издание на “Католическа енциклопедия за всички” св. Валентин е презвитер, помагал на християните и загинал мъченически по заповед на имп. Клавдий II Готски на 14 февруари 270 г. в Рим (според други източници в 269 г.). Канонизиран е за християнски светец около 496 г. от римския папа Геласий. Част от мощите му се съхраняват в родния му град Терни, а част от тях в църквата “Св. Антоний” в Мадрид. През XIХ век мощи на св. Валентин са били дарени от папа Григорий XVI на църква в Дъблин, Ирландия, много посещавана на 14 февруари.

Свети Валентин е определен като християнски празник, който се празнува на 30 юли от Православната и на 14 февруари от Римокатолическата и Англиканската църква.

На 14 февруари бил и празникът на бог Пан и римската богиня на брака, любовта и жените Юнона. Наричали го още “птича сватба”. Девойките оставяли любовните си послания на специално място, а юношите започвали да ухажват момичето, чието писмо са изтеглили.

По време на луперкалиите в светилище при Палатинския хълм жреците принасяли в жертва коза и куче. От кожите им правели ремъци, с които двама разголени юноши се втурвали да шибат ритуално когото им попадне, за щастливо задомяване и плодовитост. Тези ремъци се наричали фебруа, откъдето е и името на месеца.

С утвърждаването на християнството много християнски празници постепенно изместили подобни езически празненства. Част от традициите се запазили в народното съзнание, но придобили християнски смисъл и звучене, а християнските светци били възприети от народа като покровители с една или друга роля, измествайки езическите божества.

Дали преданията за Св. Валентин са истина или измислица вероятно никога няма да разберем със сигурност. Все пак, като мъченик за вярата, Валентин действително е умрял в името на Любовта: любов към Бога и любов към човеците, на които през целия си богоугоден живот е помагал като свещеник, лекар или просто като християнин с преизпълнено от любов сърце.

Както при всеки друг празник, решението дали да се празнува, трябва да бъде между отделния човек и Бог. Много християни приемат с охота всеки нов празник, докато други подхождат с известно резервиране и дистанция. Най-важното нещо, което трябва да запомним е, че празнуването или не на даден празник не бива да е повод за гордост или разделяне сред християните.

„Защото вие, братя, към свобода бяхте призвани; само не употребявайте свободата си за повод да се разюздя плътта, но с любов служтее си един на друг. Защото целият закон се изпълнява в една дума: „Да обичаш ближния си, както себе си.” Но ако се хапете и се ядете едни друг, пазете се да не би един друг да се изтребите.”

Бог да ви благослови и дари с мъдрост.

Честит празник на всички влюбени и семейни двойки :-) Направете всеки един ден от вашия съвместен живот - празник на любовта!

Взаимствани източници: Уикипедия, GodQuestions, Двери.бг


Всички права запазени © 2014. Препечатвания и препубликации само с разрешение:
Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.


Венци ТоневскиВенци Тоневски е създател и главен редактор на християнския уеб портал - християни.ком. Реалното му обръщане към Бог става през 2010 година, в църква на вяра Емануил, гр. Пловдив. От тогава започва да изследва и изучава Библията. Допреди това е бил ортодоксален православен християнин. Има техническо образование в областта на уеб дизайна, компютърните системи и компютърните мрежи. Поддържа и развива десетки уеб проекта, по-популярни от които Християни.ком, Българско Семейство и Български Християнски Форуми.

СПОДЕЛИ СВОЕ ПРЕЖИВЯВАНЕ ОТ ТУК

Дарение за развитие и популяризиране на евангелието в интернет: КЛИК
loading...

Добавете коментар

Защитен код
Обнови