Християнски Портал

*СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН*

Абонирайте се за седмичния ни бюлетин, за да получавате 5-те най-посещавани страници в български християнски портал (християни.ком) през изминалата седмица.
Подкрепете служението ни от тук: КЛИК
За информация, фактури или въпроси, моля, пишете ни на еmail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
 

Събирайте си съкровища на небето

Събирайте си съкровища на небето

Венци Тоневски за християни.com

Събирайте си съкровища на небето

християни.com

"Но събирайте си съкровища на небето, гдето молец и ръжда не ги изяжда, и гдето крадци не подкопават нито крадат;" (Матей 6:20)

Какво иска да ни каже Исус с тези думи? Какви съкровища трябва да събираме и къде всъщност ще бъдат съхранени?

Четейки малко по-надолу в (Матей 6:21) разбираме, че сърцата ни са там, където са нашите съкровища. Разграничавайки физическото от духовното виждаме, че има два типа съкровища - материални и духовни.

Ние избираме сами дали сърцата ни ще бъдат вързани към материалните, или ще копнеят за духовните. Материалните богатства както всички се досещаме са свързани с парите (които биха били полезен инструмент за евангелизиране, но и пагубни за човешката душа). В тази статия ще обърна внимание повече на духовните съкровища, тези които "молец и ръжда не ги изяжда, и гдето крадци не подкопават нито крадат;"

Бог ни говори в Словото си, че праведните (издържали до край и опазили вярата) ги очакват различни награди и корони на слава. Степента на награждаване и слава ще зависи от това, как сме използвали ограниченото си време на Земята - дали то е оползотворено с вършене на стойностни и ценни неща, или е пропилято във вършене на беззакония, бездействие, гуляйство и забавления. Ако успеем да осъзнаем какво всъщност представлява вечността и спектъра на безвремие, то ние ще разберем, че годините ни на Земята са една прашинка в морето от вечния живот с Христос.

Забързвайки ежедневието в тези последни времена, дяволът се опитва да удари нашето внимание и да го отдалечи от духовните съкровища, измествайки ги с материални. Битът ни е изпълнен с тичане и вършене на светски неща, изкарване на пари и стремеж към по-висок стандарт в обществото. - Ние имаме семейства, които трябва да издържаме, ще каже някои. Да, това е така, но нека не забравяме, че „Моят Бог ще снабди всяка моя нужда според Своето богатство в слава чрез Христа Исуса.” (Филипяни 4:19).

Насочвайки вниманието и ресурсите си към Христос и вършене на Божията работа, ние никога няма да останем в нужда (Псалми 23:1). Още повече, Бог ни насърчава каквото и да вършим, да го вършим за Негова Слава (1 Коринтяни 10:31). Това ще ни донесе неимоверно благословение.

Истински скъпоценните бисери, които ще останат за вечността и ще ни прославят в цялото Небесно Царство и вселена, са спечелените за Бог човешки души. Не случайно Библията ни казва, че цялото Небе ликува, когато една душа се обърне към Бога (Лука 15:7). А за това Бог използва нас - християните. Благовествайки и разнасяйки евангелието по света, ние вършим това, за което сме призвани. Търпейки гонения в името на Христос и работейки за Божието Царство ние трупаме съкровища на Небето:

"понеже знаете, че за награда от Господа ще получите наследството. Слугувайте на Господа Христа."(Колосяни 3-3:24)

Наградата ни зависи също така и от малките неща в ежедневието, които Бог цени изключително много, защото разкриват чистотата на нашите сърца:

"И който напои един от тия скромните само с една чаша студена вода, в име на ученик, истина ви казвам, никак няма да изгуби наградата си." (Матей 10-10:42).

Нека не забравяме, че всичко, което ни е дадено - знания, таланти, финансови и лични благословения, e за да следваме призванието си за Божия Слава. Не бива да позволяваме човешката похвала и земна слава да замъгли крайната ни дестинация (прицелна точка):

"пускам се към прицелната точка за наградата на горното от Бога призвание в Христа Исуса." (Филипяни 3:14)

За тези, които се поддават на светския лукс, използвайки талантите си за собствена прослава, е писано че ще получат наградата си в пълен размер, тук и сега. Докато праведния ще благоволи във вечността, облят със слава и най-вече стоящ в Божието присъствие. Пред величието на рая и всичко, което ни очаква през вечността с нашия Създател и Творец, светските аплодисменти изглеждат толкова незначителни и жалки..

Бог е Бог на правдата и ще възнагради всеки точно толкова, колкото заслужава. Според стойността на работата, която е вършил на земята, копнежа за благовестване и любовта му към човеците.

"Защото Бог не е неправеден, та да забрави това, което извършихте и любовта, която показахте към Неговото име, като послужихте и още служите на светиите." (Евреи 6-6:10).

Нека внимаваме да не бъдем като богатия младеж от Матей 19та глава. Той разбираше с ума си, че Исус Христос е Господ, но сърцето му бу вързано за земното и обичаше парите. Позволим ли на парите да станат наш господар, а не ние техен, е твърде възможно да изгубим безвъзвратно нашето спасение и вечен живот.

"Никой не може да слугува на двама господари, защото или ще намрази единия, а ще обикне другия, или към единия ще се привърже, а другия ще презира. Не можете да слугувате на Бога и на мамона." (Матей 6:24)

Исус посъветва младежа да продаде целия си имот и да раздаде парите на бедните, след това да го последва. Оставяйки земните съкровища, богаташът щеше да натрупа небесни, но той се наскърби и си отиде, защото бе твърде богат и вързан за земното. Днес разбира се не е наложително да продадем всичко, което имаме. Можем да следваме Христос като използваме ресурсите си за благовестване, евангелизиране и разпространяване на Благата Вест сред изгубените души в света.

Четейки всекидневно Божието Слово - Библията, ние се обучаваме как да разпознаваме капаните, които биха отнели нашата награда на Небето, а дори и нашето спасение. Пребъдвайки в молитва ние позволяваме на Бог да говори в сърцата ни, като по този начин ни дава напътствия и насоки за работата ни на Земята.

Времето ни е ограничено, нека не го пропиляваме!

Бог да ви благослови и дари с мъдрост.


Всички права запазени © 2014. Препечатвания и препубликации само с разрешение:
Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.


Венци ТоневскиВенци Тоневски е създател и главен редактор на християнския уеб портал - християни.ком. Реалното му обръщане към Бог става през 2010 година, в църква на вяра Емануил, гр. Пловдив. От тогава започва да изследва и изучава Библията. Допреди това е бил ортодоксален православен християнин. Има техническо образование в областта на уеб дизайна, компютърните системи и компютърните мрежи. Поддържа и развива десетки уеб проекта, по-популярни от които Християни.ком, Българско Семейство и Български Християнски Форуми.

СПОДЕЛИ СВОЕ ПРЕЖИВЯВАНЕ ОТ ТУК

Дарение за развитие и популяризиране на евангелието в интернет: КЛИК
loading...

Коментари   

 
0 #2 fraxinus 18-09-2016 21:35
"...2. И в един Господ Иисус Христос, Сина Божи, Единородния, Който е роден от Отца преди всички векове: Светлина от Светлина, Бог истинен от Бог истинен, роден, несътворен, единосъщен с Отца, и чрез Когото всичко е станало;

3. Който заради нас човеците, и заради нашето спасение слезе от небесата и се въплъти от Дух Светий и Дева Мария, и стана човек;

4. и бе разпнат за нас при Понтия Пилата, и страда, и бе погребан;

5. и възкръсна в третия ден, според Писанията;

6. и се възнесе на небесата, и седи отдясно на Отца;

7. и пак ще дойде със слава да съди живи и мъртви и царството Му не ще има край."

http://www.bg-patriarshia.bg
Цитиране
 
 
0 #1 евгени 20-09-2014 21:18
Кой е Исус?
Цитиране
 

Добавете коментар

Защитен код
Обнови