Християнски Портал

*СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН*

Абонирайте се за седмичния ни бюлетин, за да получавате 5-те най-посещавани страници в български християнски портал (християни.ком) през изминалата седмица.
Подкрепете служението ни от тук: КЛИК
За информация, фактури или въпроси, моля, пишете ни на еmail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
 

Добре ли е като християни да излизаме с приятели от света

Добре ли е като християни да излизаме с приятели от света

Венци Тоневски за християни.com

Добре ли е като християни да излизаме с приятели от света

християни.com

"Общуването с лоши приятели разваля добрите навици." (1 Кор. 15:33)

Невероятно е колко мъдрост може да се събере в един стих.

Нека преди да продължим с темата да вникнем в смисъла на добрите и лошите навици, и защо е толкова важно ежедневно да изграждаме в нас добрите. Ще цитирам една колежка от маркетинговия бранш, която наскоро разви чудесна статия на тази тематика.

Ключовата фраза от целия и материал бе, че: "Първо ние създаваме навиците си, после те създават нас."

Лесно можеш да придобиеш косвена представа за даден човек, когато се запознаеш с приятелите му и изучиш неговите навици и хобита - какво обича да прави, къде обича да ходи, с какви хора се събира ежедневно.

Нека отворя и една скоба, за да е ясно каква трябва да бъде приоритетната стълбичка в живота на християнина.

На първо място за нас трябва да бъде общението с Бог, което можем да развием чрез четене на Божието Слово, слушане и гледане на християнски материали и проповеди, и разбира се молитвата; развиване на здрав и дисциплиниран молитвен режим в нашето ежедневие. Даже и не толкова осезаемо в началото, постепенно молитвата ни изгражда като стабилни и зряли християни.

На второ място по приоритет трябва да е семейството (за семейните). Общуването между членовете на семейството е жизненоважен и задължителен елемент, за да се запази цялостта и единственото в дома. Не забравяйте общата молитва и четене на Словото всяка вечер!

Стигаме и до причината да напиша тази тема :) Нашето обкръжение извън дома т.е. хората с които общуваме и прекарваме време в свободните моменти от нашето ежедневие; нашите приятели. Хората, с които се събираме могат да ни изграждат и доближават до Христос, но неусетно могат и да ни дърпат назад.

Апостол Павел разбира това, пишейки първото си писмо до коринтяните, като предупреждава за лъжливите учители, проповядващи, че Христос не е възкръснал.

Истината е, че като християни трябва да бъдем изключително внимателни с какви хора сформираме отношения и контакти. Твърде вероятно е невярващите ни приятели да повлияят на нашата вяра и да я разклатят. Дори и зрял християнин, ходещ с години на църква, би се разколебал, ако стои в компанията на невярващи достатъчно дълго време.

Библията ни говори, че вярата идва от слушане, а слушането от Божието Слово (Римляни 10:17) По същия принцип идва и неверието. Слушайки думи на неверие и светски разсъждения, в нас постепенно се насажда семе на неверие, което рано или късно ще пусне своите отровни корени в сърцата ни.

Отделно, свързвайки се с компании, които живеят според стандартите на светския морал, християнинът рискува да започне да имитира същото поведение, да говори според същия език и да следва същите светски навици, които следва компанията, в която е попаднал.

Тръгвайки по този път, след време Божието дете ще се отдалечи от Бог, ще охладнее, и постепенно ще отпадне от вярата. Това ще доведе до отричане от Христа и Неговата абсолютна власт и сила, загуба на Христовата протекция и спирачка за Христовите ангели в живота ни. За съжаление този тъжен сценарии често се среща сред младежи и тинейджъри, израснали в църквата, които са любопитни да опитат от удоволствията на света. Заобиколени от светски връстници в училище или в университета, спазването на Божиите стандарти и морал става трудно и тежко изпитание.

Тук искам да насърча хората, минаващи през подобен период, с посланието на Апостол Павел в 1 Коринтяни 15:58:

"Затова възлюбени мои братя, бъдете твърди, непоколебими, и преизобилвайте всякога в Господното дело, понеже знаете, че в Господа трудът ви не е празен."

Като християни ние сме длъжни да мразим греха и да сме нащрек за нещата, които биха ни отдалечили от Бога. Като родители ние сме длъжни да учим децата си на Христовия морал, описан в Библията, да ги възпитаваме и изграждаме в тях една зряла и стабилна христова личност, способна да познава капаните на нечестивия. Като служители и членове на църквата, ние трябва да стоим твърдо срещу лъжеучения и деморални дискусии, дистанцирайки се от компании на присмиватели и богохулници.

В заключение ще изложа няколко пасажа, които имат за цел да ни предупредят с какви приятели се събираме и как да ги избираме:

Притчи 10:19
Сине мой, ако грешните те прилъгват, Да се не съгласиш. Ако рекат: Ела с нас, Нека поставим засада за кръвопролитие. Нека причакаме без причина невинния,
Както ада нека ги погълнем живи, Даже съвършените, като ония, които слизат в рова,
Ще намерим всякакъв скъпоценен имот, Ще напълним къщите си с користи,
Ще хвърлиш жребието си като един от нас, Една кесия ще имаме всички; -
Сине мой, не ходи на пътя с тях, Въздържай ногата си от пътеката им,
Защото техните нозе тичат към злото, И бързат да проливат кръв.
Защото напразно се простира мрежа Пред очите на каква да било птица.
И тия поставят засада против своята си кръв, Причакват собствения си живот.
Такива са пътищата на всеки сребролюбец: Сребролюбието отнема живота на завладените от него.

Притчи 4-4:19
И той ме наставляваше и ми казваше: Нека държи сърцето ти думите ми, Пази заповедите ми и ще живееш,
Придобий мъдрост, придобий разум; Не забравяй, нито се отклонявай от думите на устата ми.
Не я оставяй и тя ще те пази. Обичай я - и ще те варди. Главното е мъдрост; затова придобивай мъдрост, И при всичко, що си придобил, придобивай разум.
Въздигай я и тя ще те въздигне, Когато я прегърнеш, ще ти докара слава.
Ще положи на главата ти красив венец. Ще ти даде славна корона
Слушай, сине мой, и приеми думите ми, И годините на живота ти ще се умножат.
Наставлявал съм те в пътя на мъдростта, Водил съм те по прави пътеки.
Когато ходиш стъпките ти не ще бъдат стеснени; И когато тичаш, няма да се спънеш.
Хвани се здраво за поуката, недей я оставя; Пази я, понеже тя е животът ти.
Не влизай в пътеката на нечестивите, И не ходи по пътя на лошите.
Отбягвай от него, не минавай край него. Отклони се от него и замини.
Защото те не заспиват, ако не сторят зло, И сън ги не хваща, ако не спънат някого.
Понеже ядат хляб на нечестие, И пият вино на насилство. Но пътя на праведните е като виделото на разсъмване, Което се развиделява, догдето стане съвършен ден.
Пътят на нечестивите е като тъмнина; Не знаят от що се спъват.

Притчи 12:26
"Праведният води ближния си, А пътят на нечестивите въвежда самите тях в заблуждение."

Притчи 13:20
"Ходи с мъдрите, и ще станеш мъдър, А другарят на безумните ще пострада зле."

Притчи 14:7
"Отмини безумния човек Щом си узнал, че той няма разумни устни."

Притчи 14:8
"Мъдростта на благоразумния е да обмисля пътя си, А глупостта на безумните е да заблуждават."

Притчи 22:24
"Не завързвай приятелство с ядовит човек, И не ходи с гневлив човек."

Притчи 24:21
"21 Сине мой, бой се от Господа и от царя, И не се сношавай с непостоянните"

Всичко това не означава, че трябва да обръщаме гръб на невярващите. Точно обратното, от нас се изисква да се учим на Божието Слово, за да го занесем до света. Бдителността ни трябва да е насочена по скоро към прекалената близост и развиване на твърде близки социални контакти с невярващи.

Всичко, което правим трябва да бъде за Божия Слава, а Бог да е фокусиран в центъра на нашето съществуване и цел на земята. Поддържайте връзка с вярващи хора, като по този начин ще се изграждате взаимно, ще се насърчавате, ще служите и ще имате чудесни и ползотворни разговори на най-интересната тема във вселената - БОГ!

Бъдете мъдри. Бог да ви благослови.


Всички права запазени © 2014. Препечатвания и препубликации само с разрешение:
Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.


Венци ТоневскиВенци Тоневски е създател и главен редактор на християнския уеб портал - християни.ком. От 2010-та г. започва да изследва и изучава Библията. Допреди това е бил ортодоксален (православен) християнин. Има техническо образование в областта на уеб дизайна, компютърните системи и компютърните мрежи. Поддържа и развива десетки уеб прооекти, по-популярни от които Християни.ком, Българско Семейство и Български Християнски Форуми.
От 2012-та година е главен уеб дизайнер и консултант по интернет присъствието на електронното издание Свобода за всеки.

СПОДЕЛИ СВОЕ ПРЕЖИВЯВАНЕ ОТ ТУК

Дарение за развитие и популяризиране на евангелието в интернет: КЛИК
loading...

Добавете коментар

Защитен код
Обнови