Християнски Портал

*СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН*

Абонирайте се за седмичния ни бюлетин, за да получавате 5-те най-посещавани страници в български християнски портал (християни.ком) през изминалата седмица.
Подкрепете служението ни от тук: КЛИК
За информация, фактури или въпроси, моля, пишете ни на еmail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
 

Бог иска да сме щастливи.

Бог иска да сме щастливи.

Венци Тоневски за християни.com

Бог иска да сме щастливи.

християни.com

Да бъда щастлив.. Несъмнено да се каже на думи и да се почувства като цялостна нагласа, са две коренно различни неща.

Но Библията ни казва, че ние християните трябва да бъдем щастливи. Как?

Нека първо вземем примера, който ни е даден за светския човек в Йов:

"Понеже не е знаел насита на лакомството си, Няма да запази нищо от това, което му е най-мило;
Понеже не остана нищо, което не изпояде, Затова благоденствието му няма да трае."
(Йов 20:20-21)

Тук се говори за човек, който се е пренаситил със всякакви земни и плътски блага "Понеже не е знаел насита на лакомството си", и в крайна сметка е останал недоволен и нещастен.

Нека запомним, че във всеки един от нас има празнина още от рождение, която се опитваме да запълним. Истината е, че тази празнина може да бъде запълнена само чрез вяра и приемане на Господ Исус Христос. Истинското щастие и радост се крие в нашето предаване, смирение и следване на Бога. Така сме създадени.

За съжаление светският човек не знае това, и се опитва да запълни празнината в себе си като преследва всяка една наслада, предлагана от света. По този начин лесно попада под греховете на лакомия, плътски удоволствия, алчност, кражба а дори и убийство.. Сатана използва едни и същи капани, като ги излъсква и нагажда за всяка една нова епоха в човешката история.

Резултатът от земните блага, които ни предлага светът, винаги е един и същ: краткотрайно удоволствие и още по-голяма празнина след това.

Нека тези, които имат деца (а и не само) помислят за болката да гледаш собственото си дете, нещастно и объркано, лутащо се сред десетки-хиляди изкушения, които в крайна сметка ще го направят още по-объркано и нещастно.. А колко по-голяма е болката, която нашият любящ Баща изпитва, гледайки милионите погиващи в света.. Осъзнавайки всичко това, ние ще разберем и огромната отговорност, която имаме като християни, изпратени да печелят души за Небесното Царство.

Но нека се върнем на темата за щастието. Съвсем друг фактор, който се наблюдава не само при хора в света, но и сред християни, е недоволството. Следствие от недоволството е мърморенето :)

Може би няма човек, който да не се е хващал в мърморене за това или онова. Ние мърморим за мястото, в което живеем, за работата ни, за работодателя ни, за пътната обстановка, за водачът, който ни е засякъл пътя и т.н. и т.н.

За съжаление грешката, която много от нас правят в резултат от недоволството, е търсене на нещо ново - нова работа, нов дом и пр., където би трябвало да бъдем по-щастливи. Това е изцяло погрешна мислена нагласа. Запомнете: Ние не трябва да търсим добрите неща, а трябва да сме изпълнени с добрите неща!

И тук идва ролята на Библията и изучаването на Божието Слово, както и общението ни с Бога чрез молитва и посвещение.

Какво ни казва Библията за щастието и как можем да изпитваме чисто и неподправено задоволство, от нещата които правим [или с други думи, да сме изпълнени с добри чувства].

Евреи 13та глава ни разкрива някои важни и богоугодни принципа. Спазвайки ги, ние поемаме по пътя към истинското щастие и любов.

1 Постоянствувайте в братолюбието.
2 Не забравяйте гостолюбието; понеже чрез него някои, без да знаят, са приели на гости ангели.
3 Помнете затворените, като че сте с тях заедно затворени, - страдащите, като сте и сами вие в тяло.
4 Женитбата нека бъде на почит у всички, и леглото неосквернено; защото Бог ще съди блудниците и прелюбодейците.
5 Не се впримчвайте в сребролюбието; задоволявайте се с това, що имате, защото сам Бог е рекъл: "Никак няма да те оставя и никак няма да те забравя";

Обърнете внимание на последния цитиран стих, и какво ни обещава Бог чрез него: "Никак няма да те оставя и никак няма да те забравя";

Това е и голямата тайна на щастието :) Знаейки, че Бог НИКОГА няма да ни остави или забрави, ние християните трябва да сме най-щастливите хора на земята. Повтаряйки си този пасаж, в главите ни ще изчезнат всякакви лоши или негативни мисли, ще спрем да мърморим и негодуваме за дребните житейски нещица в живота.

Като християни, ние имаме нещо грандиозно, велико и прекрасно в живота си, и то е Бог! Бог, който е отдаден на нас, иска да общува с нас, да се грижи за нас, да ни обича по-начин, който не бихме разбрали.. Бог, който е Силен да превърне всяко едно чувство на тъга или безпокойство в щастие!

Нека кажа няколко думи и за човешкото сърце. Като извор на живот, щастие и тъга, човешкото сърце е лесно уязвимо за ударите на света. Бог е помислил и за това, като ни съветва как да го предпазим и изградим щит:

Сине мой, не забравяй поуката ми, И сърцето ти нека пази заповедите ми,
Защото дългоденствие, години от живот И мир ще ти притурят те.

Притчи 3:1-2

Спазвайки гореизброените принципи и вярвайки в Бог, ако сърцето, ума и цялото ни същество е напълно отдадено на Него, Той ни обещава, че ще ни даде всичко, което поискаме. Бог знае, че отдаденият на Него християнин, ще прави всичко възможно, за да прослави Бога, като така ще се чувства доволен и щастлив.

И каквото и да поискате в Мое име, ще го сторя, за да се прослави Отец в Сина.
Ако поискате нещо в Мое име, това ще сторя.
(Йоан 14:13-14).

Стигаме до извода, че истинското щастие се крие в това да познаваш Бог, да знаеш че Той е с теб през каквото и да преминаваш, и най-вече да му служиш. Служейки на Бог и печелейки души за вечността, ние ще бъдем благословени и щастливи.

Не бъдете като човека, за когото се говори в Йов 20:20. Не търсете земното, а се стремете към духовното и вечното. Защото за разлика от нас християните, светският човек (непознаващ Христос) няма друг избор. Пред нашите сърца е дилемата, дали да следваме света, и да бъдем временно удовлетворени, или да следваме Исус Христос, който ни обещава че с всяка една стъпка, щастието ни ще расте все повече и повече.

Бъдете мъдри, не спирайте да благодарите на Господ Исус Христос за съвършената Му любов, и се веселете в Неговото присъствие. Бог да ви благослови.


Венци ТоневскиВенци Тоневски е създател и главен редактор на християнския уеб портал - християни.ком. Реалното му обръщане към Бог става през 2010 година, в църква на вяра Емануил, гр. Пловдив. От тогава започва да изследва и изучава Библията. Допреди това е бил ортодоксален православен християнин. Има техническо образование в областта на уеб дизайна, компютърните системи и компютърните мрежи. Поддържа и развива десетки уеб прооекта, по-популярни от които Християни.ком, Българско Семейство и Български Християнски Форуми.

СПОДЕЛИ СВОЕ ПРЕЖИВЯВАНЕ ОТ ТУК

Дарение за развитие и популяризиране на евангелието в интернет: КЛИК
loading...

Коментари   

 
0 #3 K.M. 22-05-2016 07:54
Hora vie boga li proslavqte ili biznesi vurtite tuka davali zaem sus lihva amache golqma pomosht predlagate... Pravitesi reklami samo!!
Da pishe nqkude v biblqta davaite na zaem i iskaite lihva? Ili puk nashiqt bog hristos danie kazval da iskame lihvi ot tova koeto sme dali na zaem?
Molqvi ako shte proslavqte boga go pravete taka kakto e ugodno za nego a ne da gledame dasi pulnim djobovete! Zatova se pokaiite pred boga i ako shte pomagate pomagaite ot surce i ne iskaite i ochakvaite neshto ot choveka na kogoto ste pomognali! Zashtoto bog i na vas shte vi pomaga dvoino i troino stiga da go pravite v bojiieto ime i dago pravite ot surce!
Цитиране
 
 
-1 #2 anita jones 30-11-2014 01:04
Здравейте,
Това е да се информира широката общественост, че г-жа Анита Jones, частен заем заемодателят има отвори финансова възможност за всеки, който се нуждае от никаква финансова помощ. Ние даваме заем при 2% лихва за физически лица, фирми и компании по ясен и разбираем език и състояние. свържете се с нас днес по електронната поща на адрес: ()
Цитиране
 
 
+1 #1 Borislav Yanko 23-02-2014 12:06
Възможно ли е да има търсите за заем, тук идват на една истинска фирма, която е готова да се сложи край на финансовите си проблеми, ние предлагаме всички видове на заем при лихвен процент от 3% и да получите повече информация от нас за това как да придобие заем, можете да се свържете с нас на нашата компания имейл ()
Цитиране
 

Добавете коментар

Защитен код
Обнови