Християнски Портал

*СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН*

Абонирайте се за седмичния ни бюлетин, за да получавате 5-те най-посещавани страници в български християнски портал (християни.ком) през изминалата седмица.
Подкрепете служението ни от тук: КЛИК
За информация, фактури или въпроси, моля, пишете ни на еmail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
 

Чувстваш тъга? Тогава Предай всичко на Исус!

Чувстваш тъга? Тогава Предай всичко на Исус!

Венци Тоневски за християни.com

Чувстваш тъга? Тогава Предай всичко на Исус!

християни.com

Знаете ли, че преди повече от 2000 години една изключителна личност, която няма как да се опише с думи, пое всичките ни мъки и скърби върху себе си.

Да, това е превъплътеният в плът Господ Исус Христос. Смирявайки себе си до степен, която трудно можем да разберем с човешките си мозъци, Той пое всяка една депресия, опресия, тъга или дискомфорт, които биха дошли до теб, мен и цялото човечество.

Приковавайки Себе Си на кръста, Той прикова греха и последствията от греха (проклятията). Единственото изискване е пълното наше предаване и обръщане към Христос (Марк 16:16) Оставяйки завинаги старото си грешно, мръсно и пропито с грях естество.

Разбира се, че и след новорождението си, до живота на християнина ще достигат моменти на болка и тъга. Много често Бог би позволил това, за да коригира човек, тръгнал по погрешен път, или за да изпита вярата ни и до колко познаваме и се осланяме на Божието Слово, в кризисни моменти.

Факт е, че доверявайки се на Бог, ние вече знаем и разбираме, как в живота ни тече грандиозен план, който е непознат за нас. Осъзнавайки това, християнинът никога няма да изпадне в тъга или депресия, защото разбира че Бог работи! Римляни 8:28 ни насърчава със словото: "всичко съдейства за добро на тези, които обичат Бога, които са призовани според Неговото намерение."

Библията е препълнена с истории на Божии хора, които минават през изключително трудни изпитания, но след това идва и победата. Познавайки сърцата ни, Бог никога няма да ни даде изпитание, с което да не можем да се справим (1 Коринтяни 10:13). Просто трябва да спазваме принципа: ПРЕДАЙ ВСИЧКО НА ИСУС! Той е решил проблема ти, още в зародиш.

Даже и в най-голямата трагедия - Бог държи всичко под контрол! Дори и да не разбираме защо се случват някои неща, те са в изпълнение на един по-голям и велик план, който не можем и да си представим.

Неотдавна публикувах статия в раздел новини, за трагедия свързана с починало малко момиченце: 9-годишно дете спаси 60 000 африканци . Рейчъл Беквис е живяла на този свят в Сиатъл. От 12 юни 2002 година до 23 юни 2011. Загива след автомобилна катастрофа едва на 9 години. Това несъмнено е било тежък удар за нейните близки и роднини, но вижте какво се случва след това..

Рейчъл помолила родителите си да не канят никого на деветия й рожден ден. Убедила приятелите си вместо да купуват играчки и рокли, да преведат парите на нейната страничка в сайта на фонда "Charity: water". Там тя събирала средства за строежа на кладенци в Африка. Заветната й мечта била да се съберат 300 долара, с които по изчисления на фонда можели да бъдат спасени 15 човешки живота. Рейчъл два пъти подстригала и дала косите си за направата на перуки за онкоболни деца, минали химиотерапия. Въпреки всичките усилия на малкото момиче, на страничката се събрали едва 220 долара.

Месец и половина след старта на личната благотворителна страничка на Рейчъл в Сиатъл става верижна катастрофа с 13 коли.

Единствената жертва в зловещата катастрофа е малката Рейчъл Беквис. В мелето оцеляват всички останали пътници, включително майката и сестричката на момичето, която е на 22 месеца. Животът на Рейчъл се поддържа изкуствено, но тя така и не идва в съзнание. Търсейки начин да помогнат на детето, много роднини и приятели на семейството или просто съграждани, почват да превеждат малки суми на сайта й.

Даренията нарастват с всеки изминал ден лавинообразно. След като става ясно, че Рейчъл няма да може да живее сама, лекарите изключват поддържащата апаратура. Здравите й органи са дарени за спасяването на друго нуждаещо се дете.

Америка е потресена от трагедията и огромното сърце на малкото момиче. През октомври 2011 година, когато дарителската акция е финализирана, станало ясно, че 31 997 души от цял свят са превели общо 1 265 823 долара. Те щели да стигнат за прокарването на питейна вода – построяване на кладенци и филтриращи системи, както и за монтирането на контейнери за събиране на дъждовна вода в много африкански села и така да се спаси живота на 60 000 души. Майката на Рейчъл, Саманта Пол, до ден днешен продължава делото на дъщеря си – събира помощи и непрекъснато пътува из Африка.

Едно малко момиче спасява 60 000 човека, давайки им шанс да приемат Христос и да придобият вечен живот.

В заключение запомнете, че дойде ли тъга в живота ви, използвайте уникалната привилегия, която Исус Христос ни даде, и предайте целия си товар на Него. Той е силен и мощен да поеме цялата ни болка, и ще го направи с изключителна любов. Дори и да ви е трудно в момента, просто направете усилие и кажете: Скъпи Исусе, предавам всичко на теб. Моля те, вземи цялата ми болка и освободи сърцето ми.

1 Петрово 5:7 ни дава ценното напътствие: „всяка ваша грижа възложете на Него, защото Той се грижи за вас.”

Следвайки тези заръки, доверявайки се изцяло на Бог, не след дълго ще усетим Неговия мир в сърцата и мислите ни: Филипяни 4:7

"и Божият мир, който никой ум не може да схване, ще пази сърцата ви и мислите ви в Христос Исус."

Дръжте се здраво за Божиите обещания, защото Бог не е човек та да лъже (Числа 23:19). Призовавайки Го в ден на напаст и тъга, Той никога няма да ни обърне гръб. (Пс. 86:7)

Запазете си някъде тези пасажи, и си ги припомняйте винаги, когато до живота ви достигне изпитание.

„Елате при Мене всички, които се трудите и сте обременени, и Аз ще ви успокоя. Вземете Моето иго върху себе си и се научете от Мене; защото съм кротък и смирен по сърце; и ще намерите покой на душите си. Защото Моето иго е благо и Моето бреме е леко” (Матей 11:28-30).

Помощта ми е от Господа, Който е направил небето и земята. Той няма да остави да се поклати крака ми. Оня който ме пази, няма да задреме. (Пс. 121:2,3).

Смили се за мене о Боже, смили се за мене, защото при Тебе прибягва душата ми; Да! Под сянката на Твоите крила ще прибягна, докато преминат тия бедствия. Ще викам към Всевишния Бог; към Бога, Който действува за мене. (Пс 57:1,2).

А аз ще пея за Твоята сила, Да! На ранина високо ще славя Твоята милост; защото Ти си ми станал крепост и прибежище в деня на бедствието ми. О Сило моя, на Тебе ще пея хваление, защото Ти, Боже, милостиви мой Бог, си крепост моя. (Пс 59:16,17).

Едно нещо съм поискал от Господа, това ще търся, - да живея в дома Господен през всичките дни на живота си. За да гледам привлекателността на Господа и да Го търся в храма Му. Защото в зъл ден ще ме скрие под покрова Си; ще ме покрие в скривалището на шатъра Си и ще ме издигне на канара. (Пс. 27:4,5).

Избавлението на праведните е от Господа; Той им е крепост във време на беда. (Пс. 37:39).

Блажен оня, чието престъпление е простено, чийто грях е покрит. Блажен оня човек, комуто Господ не вменява беззаконие и в чийто дух няма измама. Когато мълчах, овехтяха костите ми от охкането ми всеки ден. Понеже денем и нощем ръката Ти тежеше върху мене, влагата ми се обърна на лятна суша. Признах греха си пред Тебе, и беззаконието си не скрих, рекох: Ще изповядам Господу престъпленията си - и Ти прости вината на греха ми. Затова нещо нека Ти се моли всеки благочестив на време, когато може да се намери то. Наистина когато големите води преливат, те няма да стигнат до него. Ти си прибежище мое; Ти ще ме пазиш от скръб; с песни на избавление ще ме окръжаваш. Аз ще те вразумя, и ще те науча Пътя, по който трябва да ходиш; ще те съветвам, като върху тебе ще бъде окото Ми. (Пс.32:1-8)

Принеси Богу жертва на хваление и изпълни на Всевишния обреците си. Призови Ме в ден на напаст и Аз ще те избавя; и ти ще Ме прославиш. (Пс.50:14-15)

Той ще Ме призове и Аз ще го послушам. С него ще съм, когато е в бедствие; ще го избавя и ще го прославя. Ще го наситя с дългоденствие и ще му покажа спасението което върша. (Пс. 91:15)

Господ ще бъде прибежище на угнетените. Прибежище в скръбни времена. И ония, които познават името Ти, ще уповават на Тебе, защото Ти Господи, не си оставил ония, които Те търсят. Пейте хвали на Господа, Който обитава в Сион. Изявете между племената делата Му. (Пс. 9: 9-11)

Изпрати светлината Си и истината Си; те нека ме водят. Да ме заведат в Твоя свет хълм и в обиталищата Ти. Тогава ще вляза при Божия олтар при Бога моята превъзходна радост и с aрфа ще славя Тебе о Боже, Боже мой. Защо си отпаднала, душе моя? И защо се смущаваш дълбоко в мене? Надявай се на Бога, защото аз още ще Го славя. Той е помощ на лицето ми и Бог мой. (Пс. 43:3-5)

Ти Господи Иеова, си моя надежда; на Тебе съм уповавал от младостта си. Ти си ми бил опора от рождението ми. От утробата на майка ми Ти си бил мой благодетел. За Тебе ще бъде винаги хвалението ми. Като чудовище съм станал на мнозина, но Ти си ми яко прибежище. Устата ми ще се пълнят всеки ден с хваление и славене Тебе. Не ме отхвърляй във време на старостта ми; не ме оставяй, когато отпада силата ми. Неприятелите ми говорят за мен и ония, които причакват душата ми, наговарят се помежду си и казват: Бог го е оставил; погнете и хванете го, защото няма кой да го избави. Боже, не се отдалечавай от мене; Боже мой, побързай да ми помогнеш. Нека се посрамят и се изтребят противниците на душата ми; нека се покрият с укор и срам ония, които искат зло за мене. Но аз винаги ще се надявам и ще Те хваля все повече и повече. Устата ми цял ден ще разказват правдата Ти и избавлението, което ми вършиш, защото не мога да ги изброя. Ще дойда и ще хваля мощните дела на Господа Иеова. Ще спомням Твоята правда, само Твоята. Боже, Ти си ме научил от младостта ми; и досега съм разгласявал Твоите чудесни дела. Да! Дори до старост и бели коси, Боже, не ме оставяй, докато не разглася силата Ти на идещия род, Твоята мощ на всичките бъдещи поколения. Също и правдата Ти, Боже, стигна на високо. Ти Боже, Който си извършил велики дела, кой е подобен на Тебе? Ти, Който си ми показал много и тежки притеснения, пак ще ме съживиш, и от дълбочините на земята пак ще ме извадиш. Ще уголемиш величието ми и наново ще ме утешиш. И аз, Боже мой, ще славя с псалтир Тебе и Твоята вярност. На Тебе, Свети Израилев ще пея хваление с арфа. Ще се радват много устните ми, когато Те славя, също и душата ми, която си изкупил. Езикът ми ще приказва за правдата Ти всеки ден, защото се посрамиха, защото се смутиха ония, които искат зло за мене. (Пс. 71:5-24)

Ако Твоят закон не ми беше наслада, то аз бих загинал в скръбта си. (Пс. 119:92)

Благословен да е Господ, защото послуша гласа на молбите ми. Господ е сила моя и щит мой; На Него е уповало сърцето ми и Той ми помогна; затова се развесели сърцето ми и с песните си ще Го прославя. Господ е сила на Своите Си. Той е крепост за избавление на помазаника Си. Избави Своите Си и ги благослови; храни ги и носи ги до века. (Пс. 28:6-9)

В утеснението си призовах Господа и към Бога мой викнах. От храма Си Той чу гласа ми и викането ми пред Него стигна в ушите Му. Защото оскърбени хора Ти ще спасиш, а очи горделиви ще смириш. Защото Ти ще запалиш светилото ми; Господ Бог мой ще озари тъмнината ми. Защото чрез Тебе разбивам полк; чрез Бога мой прескачам стена. Колкото за Бога, Неговият път е съвършен; словото на Господа е опитано; Той е щит на всички, които уповават на Него. Защото кой е Бог освен Господа и кой е канара, освен нашия Бог? (Пс.18:6-, 27-31)

В ден на скръб ще призова Тебе, защото ще ме послушаш. (Пс. 86:7)

ПСАЛОМ 116 1 Любя Господа защото послуша гласа ми и молбите ми;
2 Понеже приклони ухото Си към мене, затова ще Го призовавам догдето съм жив.
3 Връзките на смъртта ме обвиха и мъките на преизподнята ме намериха; скръб и беда срещнах.
4 Тогава призовах името Господно и Го помолих: О Господи, избави душата ми.
5 Благ е Господ и праведен. Да! Милостив е нашият Бог.
6 Господ пази простодушните; в беда бях и Той ме избави.
7 Върни се душе моя в успокоението си, защото Господ постъпи щедро към тебе.
8 Понеже си избавил душата ми от смърт, очите ми от сълзи и краката ми от подхлъзване,
9 Затова ще ходя пред Господа в земята на живите.

Бог да ви благослови!


Венци ТоневскиВенци Тоневски е създател и главен редактор на християнския уеб портал - християни.ком. От 2010-та г. започва да изследва и изучава Библията. Допреди това е бил ортодоксален (православен) християнин. Има техническо образование в областта на уеб дизайна, компютърните системи и компютърните мрежи. Поддържа и развива десетки уеб прооекти, по-популярни от които Християни.ком, Българско Семейство и Български Християнски Форуми.
От 2012-та година е главен уеб дизайнер и консултант по интернет присъствието на електронното издание Свобода за всеки.

СПОДЕЛИ СВОЕ ПРЕЖИВЯВАНЕ ОТ ТУК

Дарение за развитие и популяризиране на евангелието в интернет: КЛИК
loading...

Коментари   

 
0 #1 afize 23-10-2015 21:51
neznam zasto jivota nikak nemi vari custvamse nestasna
Цитиране
 

Добавете коментар

Защитен код
Обнови