Християнски Портал

*СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН*

Абонирайте се за седмичния ни бюлетин, за да получавате 5-те най-посещавани страници в български християнски портал (християни.ком) през изминалата седмица.
Подкрепете служението ни от тук: КЛИК
За информация, фактури или въпроси, моля, пишете ни на еmail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
 

Просперитет или сребролюбие

Просперитет или сребролюбие

Венцислав Бонев за евангелски вестник

Просперитет или сребролюбие

Просперитет или сребролюбие

Живеем в едно консуматорско общество, което е повлияно от икономическата криза, в която се намираме. Проповедите за просперитет лесно привличат мнозина хора. Кой не иска днес да успява, благоденства и да се подсигури финансово. Често думата „просперитет” се свързва с парите. Днес можем да чуем различни хора да казват: „Бог е богат и Той е готов да дава на Своите деца“, затова „искайте и ще ви се даде“ (Мат. 7:7).

Интересно е как много вярващи днес се впечатляват от чутите проповеди за финансово преуспяване. В своето нямане са готови да дадат всичко, което имат, като се опитват да се сравнят с вдовицата в храма, която даде целия си имот и Христос я похвали (Марк 12:43). След това те се изпълват с очакване, че всичко това Бог ще го зачете и ще ги благослови изобилно. Но нима Той ще стори това, ако мотивите им са породени от алчност? Колко пъти сме чували, че Бог не иска ние да бъдем бедни, болни и безпомощни. Тези думи наистина звучат добре и могат да бъдат потвърдени с различни библейски пасажи. Няма нищо лошо в това човек да има онова, от което се нуждае, но съвсем различно е, когато има повече от това и се стреми към още повече.

Днес можем да видим, че основната тема в християнството – кръстът на Христос, е започнала да губи своята първоначална позиция. По църквите много повече се говори за просперитет и благословение. Може би заради това все повече християни търсят „ръцете на Бога“ вместо „Неговото лице“. Отиват с копнеж да получат повече и повече. Готови са да дават колкото им каже проповедникът, само и само за да получат повече. А колко привлекателно е, когато знаем, че човекът, който ни казва тези думи, има хубава, голяма къща и кара скъпа кола. Единствено е нужно само да вярваш и да даваш, а Бог ще преумножава и благославя. В днешните трудни времена подобни думи жънат успех, понеже хората са станали уязвими. Всеки се бори за своята прехрана и е готов да повярва на всеки, който би му казал как да просперира. Обаче колко е тънка границата между служението на Бога и това на Мамона? Как лесно се подмамват хората, че служат на Господ, а сърцето им е в парите! Страстта им за повече и повече се е превърнала в истинско сребролюбие (любов към парите). „Не се старай да придобиеш богатство, остави се от тая си мисъл“ (Пр. 23:4). Когато човек е свикнал да консумира, на него му се струват много привлекателни думите, че Бог е готов да преумножи това, което Той му дава, 30%, 60%, 100%. Е, кой би искал само 30% – ако Бог ще преумножава, нека бъде 100%. Но нима трябва да търсим Бог заради това, което можем да получим, вместо заради Него Самия?

Днес различни писатели и проповедници се опитват да убедят вярващите, че Бог е най-стабилната „банка“ и всеки влог в нея се преумножава много бързо. Все пак, както обичат да казват хората, „Бог на никого длъжник не остава“. Всъщност има ли нещо лошо в това да даваш „Божието на Бога“? Решил си в сърцето да дадеш сума пари или нещо друго за развитието на Божието дело – има ли нещо лошо в това? Всеки един вярващ човек знае, че няма нищо лошо в това. Но нека направим разлика в това, че едно е да даваш „Божието на Бога“, защото Го обичаш и искаш да изпълняваш думите Му, и съвсем различно е да даваш на Бог само за да ти даде Той повече. Тогава мотивът не е любов и вяра, а печалба. Ние можем да забележим как незабелязано алчността изплува, когато човек е притиснат от обстоятелства и е зависим от пари, а не от Бог. Как изведнъж скритото желание да бъде над обстоятелствата и финансово независим се появява. Бог понякога е проповядван и използван като продукт за печалба. Ти влагаш в Него своите средства и очакваш да спечелиш от Него. Всъщност къде е нашето богатство?

„Недейте си събира съкровища на земята, гдето молец и ръжда ги изяжда и гдето крадци подкопават и крадат. Но събирайте си съкровища на небето, гдето молец и ръжда не ги изяжда и гдето крадци не подкопават, нито крадат; защото гдето е съкровището ти, там ще бъде и сърцето ти“ (Мат. 6:19 – 21). Опасността, за която почти не се говори, е, че богатството може да стане идол в сърцето на човека. Христос иска да предпази Своите ученици, затова и ги наставлява какви съкровища трябва да събират. Земните богатства могат да покварят сърцето на човека. „Богатство, ако изникне, не прилепвайте към него сърцето си“(Пс. 62:10). Бог е готов да задоволи нашите нужди, а не капризи. Но когато човек иска повече от това, което се нуждае, изниква и въпросът, защо го прави. За да бъде нещо повече от останалите хора и да се хвали с това, което има? Богатството носи престиж. Не трябва да пропускаме и този факт. Винаги различно се е гледало на богатите хора. Все пак всичко зависи от нашите мотиви. Наистина просперитетът може много лесно да направи човек сребролюбец. А богатството да го заслепи за реалното му състояние. Аз наистина вярвам, че Бог е достатъчно силен, за да ни помага в тези трудни времена. Но ми е трудно да приема, че Той иска ние да живеем в разкош, презадоволени и подвластни на парите. По-скоро съм убеден, че Господ иска да бъдем зависими изцяло от Него и в сърцето ни да няма друг господар.

Ние можем да видим думите на Христос към Лаодикийската църква, която, изглежда, е била богата. „Понеже казваш: Богат съм, забогатях и нямам нужда от нищо, а не знаеш, че ти си окаяният, нещастен, сиромах, сляп и гол“ (Откр. 3:17). По всичко личи, че богатството може да отдалечи човек от Бог. Имащ достатъчно финанси, той се чувства независим. Има ли тогава нужда от Бог, след като „всичко“, което иска, може да купи с пари? Преди време в един вестник видях снимка на милиардер, който направил огромна златна игла, през която прекарал камила или яздещ на камила минал през нея, за да си подсигури влизането в Небесното царство. Всичко това ни изглежда смешно, но има хора, които наистина вярват, че могат по този начин.

Сигурно ние познаваме някои известни личности – певец, режисьор, политик, актриса и пр., които са били християни. Но в повечето случаи, след като са станали известни, славата и богатството са ги отдалечили от вярата и напълно променили. В крайна сметка да си богат лошо ли е? Само по себе си – не. Ние можем да видим различни библейски герои, които са били много богати хора. Но когато то стане цел в живота, страст, която управлява човека, мотив, заради който да търсиш Бог, тогава е зло. Затова и Исус казва: „Истина ви казвам: мъчно ще влезе богат в небесното царство“ (Мат. 19:23). Младежът, който разговаря с Него, не можеше да се раздели с богатството си и да последва Христос. Нека помислим над думите на Спасителя.

Ние не трябва никога да забравяме, че сме за малко време на тази Земя, понеже времената сами свидетелстват, че Второто пришествие на нашия Господ е близо. Ако имаме някакви неправилни мотиви, заради които търсим Бог, е по-добре да ги оставим. Не си струва любовта към парите и стремежът към забогатяване да ни отделят от спасението. Когато Христос е наш Пастир, Той няма да ни остави в нужда. Не е потребно ние да се стремим към забогатяване, след като Исус има грижа за нас. Това по никакъв начин не означава да стоим и нищо да не правим. Имам предвид, че мотивите ни да търсим Бог не трябват да бъдат консуматорски. Ние не можем да се молим и да даваме на Него само за да получим. По-добре да го правим водени от любов. А Божите обещания за нас си остават. „Наистина благост и милост ще ме следват през всичките дни на живота ми и аз ще живея завинаги в дома Господен“ (Пс. 23:6).

СПОДЕЛИ СВОЕ ПРЕЖИВЯВАНЕ ОТ ТУК

Дарение за развитие и популяризиране на евангелието в интернет: КЛИК
loading...

Добавете коментар

Защитен код
Обнови