Християнски Портал

*СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН*

Абонирайте се за седмичния ни бюлетин, за да получавате 5-те най-посещавани страници в български християнски портал (християни.ком) през изминалата седмица.
Подкрепете служението ни от тук: КЛИК
За информация, фактури или въпроси, моля, пишете ни на еmail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
 

Може ли християнинът да изучава бойни изкуства?

Може ли християнинът да изучава бойни изкуства?

статия

Може ли християнинът да изучава бойни изкуства?

Може ли християнинът да изучава бойни изкуства?

Много християни, най-вече в тинейджърска и младежка възраст, задават този въпрос. Богоугодно ли е за един християнин да се занимава с бойни изкуства.

Преди да отговоря на този въпрос трябва да вземем предвид няколко фактора:

 1. Възможно е изучаването и тренирането на бойни спортове да предизвика агресивно поведение в дадени ситуации. Това е в пълно противоречие с миролюбивото учение и критерии за съвършеност, които ни остави Господ Исус Христос - Матей 5:39
  "А пък Аз ви казвам: Не се противете на злия човек; но, ако те плесне някой по дясната буза, обърни му и другата." Истинската сила идва от вътрешния мир! Човек, който умее да владее емоциите си в критични моменти притежава изключителна сила. Това може да стане единствено чрез четене и изучаване на Божието Слово и характера на Бог.
 2. Много бойни изкуства като карате, да дао, кунг фу, айкидо и др. са тясно свързани с китайски окултни учения на поклонение към даден човек, духове или мъртви хора. Будистки или дзен практики, изискващи пълно просвещаване на сърцето и ума. Това също е в противоречие с нещата, които Бог ни съветва в Библията. - Изход 34:14
  "защото ти не бива да се кланяш на друг Бог, понеже Иеова, чието име е Ревнив, е ревнив Бог."
  Изход 23:24 "Да се не кланяш на техните богове, нито да им служиш, нито да вършиш според делата им; а да ги събаряш съвсем, и да изпотрошиш стълбовете им."
  Второзаконие 30:17-18 "Но ако се отвърне сърцето ти та не слушаш, но се заблудиш та се кланяш на други богове и им служиш, аз ви заявявам днес, че непременно ще загинете; няма да се продължат дните ви на земята, към която преминавате през Иордан, за да влезете да я притежавате."
  Левит 19:4 "Да се не обърнете към идолите, нито да си направите излеяни богове. Аз съм Господ вашият Бог."
  Бог ни учи, че повече от всичко друго, ние християните трябва да пазим сърцата си чисти:
  Притчи 4:23 "Повече от всичко друго що пазиш, пази сърцето си, Защото от него са изворите на живота."
 3. Сърцето е 'страшно болно' (Еремия 17:9). Сърцето ни е болно и покварено в греховната същност още от нашето рождение. За това е нужно след като приемем Христос за личен Спасител и единствен Бог, да общуваме постоянно с Него чрез молитва или четене на Библията.
  По този начин сърцата ни оздравяват и се приближават все повече до Христовото подобие. Ако умът ни обаче е зает с будистки философии и религии, то рано или късно ще се замърси и сърцето ни. За това Писанията ни съветват:
  Римляни 12:2 "И недейте се съобразява с тоя век, но преобразявайте се чрез обновяването на ума си, за да познаете от опит що е Божията воля, - това, което е добро, благоугодно Нему и съвършено."
 4. Спортовете свързани с насилие и нараняване на друго човешко същество, дори и на ринга, са недопустими за един християнин. Никъде Библията не ни показва, че умишленото нараняване на друг човек може да бъде за Божия Слава, а делата на християните трябва да бъдат само и единствено за Божия Слава. Друг тест, който можете да приложите преди да се захванете с нещо е - "Какво би направил Исус?" в дадената ситуация. Така ще си отговорите дали заниманието е богоугодно.

И все пак, ако християнин реши да се занимава с подобен вид спорт, той трябва да е наясно с горните 4ри точки. Това генерално отхвърля източните бойни изкуства и подобни на тях, обвързани с окултни корени. Отхвърля участието в състезания или друг вид битки. Трябва да владее емоциите си, ако усети че става по-агресивен или губи контрол в адреналинни ситуации, е по-добре да спортува нещо различно от боен спорт.

Друж важен фактор е времето и страстта, която отделяме към даден вид занимание. Ние знаем от Писанията, че Бог е ревнив Бог, и не би позволил да го заменим в умовете си с друга страст. Спортът не трябва да се превръща в наш идол, който да определя времето и мислената ни нагласа.

В заключение ще опиша и ползите от това да спортуваме. Физическото натоварване и тренировките изграждат определен тип дисциплина в нас. Известно е, че тренировките се отразяват благотворно на самочувствието, настроението а дори и паметта на човека. Бог няма нищо против да сме в добра форма и да се чувстваме добре, но е важно да пазим сърцата и умовете си чисти. Все пак нашата върховна цел е да мислим за горното, а не за земното (Колосяни 3-2).

Бъдете благословени и мъдри.


Венци Тоневски | християни.com | 25.01.2014


Венци ТоневскиВенци Тоневски е създател и главен редактор на християнския уеб портал - християни.ком. Реалното му обръщане към Бог става през 2010 година, в църква на вяра Емануил, гр. Пловдив. От тогава започва да изследва и изучава Библията. Допреди това е бил ортодоксален православен християнин. Има техническо образование в областта на уеб дизайна, компютърните системи и компютърните мрежи. Поддържа и развива десетки уеб прооекта, по-популярни от които Християни.ком, Българско Семейство и Български Християнски Форуми.

СПОДЕЛИ СВОЕ ПРЕЖИВЯВАНЕ ОТ ТУК

Дарение за развитие и популяризиране на евангелието в интернет: КЛИК
loading...

Коментари   

 
0 #4 Мишо 13-06-2017 10:25
Неможе да служи на Бог и мамона , Бог избра слабите за да посрами силните . Та така че не ми говорете глупости които не са описани в Божието Слово , неща които са човешки измислици !
Цитиране
 
 
0 #3 Tiago Bateira 07-06-2016 19:31
Hello,

Clever Advertising Group, is interested to advertise on http://hristiqni.com and make you an offer for your traffic.

We pay upfront 1st campaign.

We pay to clients a $CPM and $Budget in advance regarding you GA- Google Analytics of your last month desktop traffic.

You can see our ad at: www.sport747.com or at our demo: http://www.demo.primads.com

Please send us a print of you last month GA, so we can make our best offer.

Thank you.

Best regards,

Tiago Bateira
(Media Buyer)

CLEVER ADVERTISING GROUP

www.clever-advertising.com
www.primads.com
Email:
Skype: tiagobateira_no wads
Цитиране
 
 
+3 #2 Емил Тушев 30-01-2014 10:50
Не съм съгласен с позицията Ви за спорта. Това означава, че християните не трябва да си поставят никакви високи цели, защото високите цели изискват пълно посвещение. Нима не помните пастор Холифилд как спря бляскавата кариера на Майк Тайсън, който издигаше Мохамед. Тогава бях много горд от тази победа, защото това беше силата на Христос. Давид и хората около него избиваха хиляди в едно сражение, но това не пречеше да е човек по сърцето на Бог. Няма ли да сте щастливи, когато един олимпийски шампион отдаде слава и благодарност на Христос, който го е подкрепял в трудните моменти? Аз мисля, че християните трябва да са на-добри в нещата с които се занимават за Негова слава, както правеше Йосиф и да пазят сърцата си чисти. Да победиш някого на ринга, не означава, че го мразиш!
Цитиране
 
 
0 #1 temelko 25-01-2014 14:58
:-? :lol: ;-) 8)
Цитиране
 

Добавете коментар

Защитен код
Обнови