Християнски Портал

*СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН*

Абонирайте се за седмичния ни бюлетин, за да получавате 5-те най-посещавани страници в български християнски портал (християни.ком) през изминалата седмица.
Подкрепете служението ни от тук: КЛИК
За информация, фактури или въпроси, моля, пишете ни на еmail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
 

Редно е жена да благовества на жена и мъж на мъж

Редно е жена да благовества на жена и мъж на мъж.

статия

Редно е жена да благовества на жена и мъж на мъж.

Редно е жена да благовества на жена и мъж на мъж.

Всичко останало може да премине в границата на по-близки отношения, от колкото е необходимо.

И все пак, ако имате подобен случай, сестра в Господа да благовества на светски мъж, или брат да благовества на светска жена, е добре да спазвате тези няколко принципа:

 1. Дръжте се здраво за Божието Слово, като темата на дискусията е тясно свързана само и единствено с Бог.
 2. Редно е да не оставате на саме, тъй като подобна обстановка предразполага към по-интимен вид разговор и е вероятно фокусът да се измести от Бог, към съвсем различна тема. Ако е възможно вземете още един или двама човека с вас, когато благовествате.
 3. Ако усетите, че ответната страна няма интерес към Бог и Библията, а към вас, прекратете любезно дискусията и се оттеглете.
 4. Не забравяйте, че работата на благовестителя е не само да засее семето, но и да се грижи за него след като то покълне, израсте и стане достатъчно стабилно, впило здраво корени в почвата. Това разбира се изисква да отделите труд и да прекарвате известно време с новоповярвалия човек. Твърде вероятно е това да доведе до погрешни взаимоотношенвия между благовестителя и новоповярвалия човек, ако са от различен пол. А дори и до катастрофални последствия, ако и двамата не са укрепнали във вяра.

Няколко съвета как да благовестваме:

Бъдете чисти и святи, защото вие представлявате Небесното Царство на земята. Ако имате грях, първо го изповядайте. Молете се преди да благовествате на някого. Бъдете търпеливи и сдържани, фрази от сорта на "ако не повярваш ще погинеш и ще гориш в ада вовеки..." най-вероятно няма да доведат до нищо ползотворно.

Започването на разговора със спор или конфронтация най-често завършва по този начин, като така вместо да насочите вниманието на човек към Божията любов, вие ще го отдалечите.

Апостол Павел е невероятен пример за любезно благовестване, чрез такт и дружелюбен тон.

Въпреки че беше бесен на атиняните за това, че са допуснали прекрасния им град да се напълни с идоли, ап. Павел започна речта си изключително приятелски и дружелюбно.

 • "И тъй, Павел застана всред Ареопага и каза: Атиняни, по всичко виждам, че сте много набожни."
 • Визирайки идолите, той не ги обиди, не ги нарече езичници, не се скара с тях. Той подходи внимателно и с любов. Колко високо духовно възпитание се изисква, за да преодолееш и смириш плътта (в случая гнева).

  И все пак не забравяйте: Само Бог може да привлече човек към Себе Си, а не ние с нашите човешки усилия.


  Всички права запазени © 2014. Препечатвания и препубликации само с разрешение:
  Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.


  Венци ТоневскиВенци Тоневски е създател и главен редактор на християнския уеб портал - християни.ком. От 2010-та г. започва да изследва и изучава Библията. Допреди това е бил ортодоксален (православен) християнин. Има техническо образование в областта на уеб дизайна, компютърните системи и компютърните мрежи. Поддържа и развива десетки уеб прооекти, по-популярни от които Християни.ком, Българско Семейство, Топ видео портал - PIKFun и Български Християнски Форуми.
  От 2012-та година е главен уеб дизайнер и консултант по интернет присъствието на електронното издание Свобода за всеки.

  СПОДЕЛИ СВОЕ ПРЕЖИВЯВАНЕ ОТ ТУК

  Дарение за развитие и популяризиране на евангелието в интернет: КЛИК
  loading...

  Коментари   

   
  +1 #1 християнин 21-01-2014 08:39
  мъдро :-)
  Цитиране
   

  Добавете коментар

  Защитен код
  Обнови