Християнски Портал

*СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН*

Абонирайте се за седмичния ни бюлетин, за да получавате 5-те най-посещавани страници в български християнски портал (християни.ком) през изминалата седмица.
Подкрепете служението ни от тук: КЛИК
За информация, фактури или въпроси, моля, пишете ни на еmail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
 

Защо много Арабски Християни се отнасят към Господ като Алах

Изображение “Алах” е Арабската дума за “Господ” и е била така дълго преди съществуването на Исляма. Иметата “Алах” и “Господ” са обикновено заместими в Мюсюлманската религия и в Близоизточните култури. Из предишни Мюсюлмани, много преобърнати към Християнството често се обръщат към Господ като “Алах.” (Това е въпреки факта че осъзнават очевидни разлики между характер на Господ както е описан в Библията сравено с Мюсюлманските писания. Например, макар че Християни, Мюсюлмани и Евреи твърдо вярват само в един Бог, Християните имат допълнителна доктрина на Тройцата.)Естествено, думата “Господ” не се точно появява в оригиналните Юдейски и Гръцки манускрипти на Библията, приети като Свети от Християни и Мюсюлмани. “Господ” е стара Английска дума, която се е развила от Индо-Европейска дума, означваща “това което е призовано,” която е също прародител на Немската дума Гот (означаваща: Господ).


Изображение

Навигаторите, добре познавана евангелийска Християнска организация, е публикувала следното:

“…Интересно е да се види че, отричайки Атинската неправилна идея за Господ, Павел не е отрекъл думата която са използвали за Господ, Теос която е била обикновената дума за Господ.

Някои Християни немислещо казват ‘Алах не е Господ.’ Това е най-крайното богохлуене за Мюсюлманите, и също, е трудно да се разбере. Алах е най-първата дума за Господ. Тя означава ‘Господът.’ Има някои малки изключения. Например, Библията в някои Мюсюлмански земи използва дума за Господ освен Алах (Фарси и Урду са примери). Но за повече от пет стотин години преди Мохамед, голямата маса от Евреи и Християни в Арабия са наричали Господ по името Алах. Как, тогава, можем да кажем че Алах е невалидно име за Господ? Ако е, към кого са се молили Евреите и Християните?

Господ ‘Алах’ в техните Библии, химнове, поеми, писания, и покланяния за повече от деветнайсет века. Каква обида към тях е когато им кажем да не използват тази дума ‘Алах’! Вместо да свържем разстоянието между Мюсюлмани и Християни, ние разширяваме процепа на разделение между нас и тях когато подкрепяме такава доктрина. Тези които все ощя настояват че това е богохулие да се отнесе към Господ като Алах трябва също да видят че бащата на Мохамед е бил наречен Абд Алах, ‘Божият служител,’ много години преди неговият син да е бъдел роден или Исляма да е бил основан!”

--откъс от BUILDING BRIDGES от Фуад Акад (Колорадо Спрингс, Колорадо: Navpress), p.22).

 

Прочети цялата статия тук

СПОДЕЛИ СВОЕ ПРЕЖИВЯВАНЕ ОТ ТУК

Дарение за развитие и популяризиране на евангелието в интернет: КЛИК
loading...

Добавете коментар

Защитен код
Обнови