Християнски Портал

*СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН*

Абонирайте се за седмичния ни бюлетин, за да получавате 5-те най-посещавани страници в български християнски портал (християни.ком) през изминалата седмица.
Желаещите да помогнат нека последват тази връзка: КЛИК
За информация по фактурирането или въпроси, моля, пишете ни на еmail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
 

Защо много Арабски Християни се отнасят към Господ като Алах

СПОДЕЛИ СВОЕ ПРЕЖИВЯВАНЕ ОТ ТУК

Дарение за развитие и популяризиране на евангелието в интернет: КЛИК

Изображение “Алах” е Арабската дума за “Господ” и е била така дълго преди съществуването на Исляма. Иметата “Алах” и “Господ” са обикновено заместими в Мюсюлманската религия и в Близоизточните култури. Из предишни Мюсюлмани, много преобърнати към Християнството често се обръщат към Господ като “Алах.” (Това е въпреки факта че осъзнават очевидни разлики между характер на Господ както е описан в Библията сравено с Мюсюлманските писания. Например, макар че Християни, Мюсюлмани и Евреи твърдо вярват само в един Бог, Християните имат допълнителна доктрина на Тройцата.)Естествено, думата “Господ” не се точно появява в оригиналните Юдейски и Гръцки манускрипти на Библията, приети като Свети от Християни и Мюсюлмани. “Господ” е стара Английска дума, която се е развила от Индо-Европейска дума, означваща “това което е призовано,” която е също прародител на Немската дума Гот (означаваща: Господ).


Изображение

Навигаторите, добре познавана евангелийска Християнска организация, е публикувала следното:

“…Интересно е да се види че, отричайки Атинската неправилна идея за Господ, Павел не е отрекъл думата която са използвали за Господ, Теос която е била обикновената дума за Господ.

Някои Християни немислещо казват ‘Алах не е Господ.’ Това е най-крайното богохлуене за Мюсюлманите, и също, е трудно да се разбере. Алах е най-първата дума за Господ. Тя означава ‘Господът.’ Има някои малки изключения. Например, Библията в някои Мюсюлмански земи използва дума за Господ освен Алах (Фарси и Урду са примери). Но за повече от пет стотин години преди Мохамед, голямата маса от Евреи и Християни в Арабия са наричали Господ по името Алах. Как, тогава, можем да кажем че Алах е невалидно име за Господ? Ако е, към кого са се молили Евреите и Християните?

Господ ‘Алах’ в техните Библии, химнове, поеми, писания, и покланяния за повече от деветнайсет века. Каква обида към тях е когато им кажем да не използват тази дума ‘Алах’! Вместо да свържем разстоянието между Мюсюлмани и Християни, ние разширяваме процепа на разделение между нас и тях когато подкрепяме такава доктрина. Тези които все ощя настояват че това е богохулие да се отнесе към Господ като Алах трябва също да видят че бащата на Мохамед е бил наречен Абд Алах, ‘Божият служител,’ много години преди неговият син да е бъдел роден или Исляма да е бил основан!”

--откъс от BUILDING BRIDGES от Фуад Акад (Колорадо Спрингс, Колорадо: Navpress), p.22).

 

Прочети цялата статия тук

СПОДЕЛИ СВОЕ ПРЕЖИВЯВАНЕ ОТ ТУК

Дарение за развитие и популяризиране на евангелието в интернет: КЛИК

Добавете коментар

Защитен код
Обнови