Християнски Портал

*СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН*

Абонирайте се за седмичния ни бюлетин, за да получавате 5-те най-посещавани страници в български християнски портал (християни.ком) през изминалата седмица.
Подкрепете служението ни от тук: КЛИК
За информация, фактури или въпроси, моля, пишете ни на еmail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
 

СРЕБЪРНИ СТРУНИ

СРЕБЪРНИ СТРУНИ

Ан.Василева
Октомври 2013 г


Библия

Сребърни струни

Заглавието не е наименование на музикална група. Сравнението ми допадна поради символното звучене с душевната музика. Не, че през целият живот човешката душа не издава заслужаващи внимание звуци! Но във възрастта на среброто в косите, душевните звуци са по-различни. Защо ли? Защото улисани в ежедневни грижи и проблеми, енергични и делови, един ден разбираме, че нещо се е променило. Забелязваме в огледалото бръчки около очите, сребърни нишки в косите.

Кантарът отива към по-големи цифри, любимите ни дрехи отесняват, съвременната мода вече не ни харесва, по-трудно изкачваме стълбите, по които до скоро тичахме. И се замисляме. Но… нищо извънредно не се е случило. Просто бавно, неумолимо и все по-осезаемо идва старостта.

Според науката за стареенето (геронтология) това е закономерен, сложен и неизбежен биологичен процес, който води до намаляване на приспособителните възможности на организма. Старостта е част от живота ни. Човек започва да остарява още от самото си раждане. Защото се изхабява.

От дълбока древност хората се опитват да разгадаят и отложат старостта. Известни са над 300 теории за стареенето и неговата същност. И както животът на човека е уникален, така е и при остаряването, макар, че има някои общи прояви. С напредването на медицината продължителността на живота се увеличи и възгледите за старостта се промениха. Петдесетгодишният мъж вече не е „достопочтен старец” , нито петдесетгодишната жена е старица, за каквато е била възприемана до неотдавна.

Остаряването зависи от различни външни и вътрешни фактори. Има значение наследствеността, начинът на живот в средна възраст, когато ако човек живее здравословно и активно, може да си създаде предпоставки за задоволително здраве и адаптивност по време на старостта.

Стареенето се проявява като физиологични, психологични и социологични промени. Колко елегантно е казано в Еклесиаст 12 :1-7 „И стигнат годините, когато ще речеш: Няма наслада от тях,- преди да се помрачи слънцето и светлината, луната и звездите, и да се върнат облаците подир дъжда; когато стражите на къщата ще треперят, и силните мъже ще се прегърбят, и ония, които мелят, ще престанат, защото намаляха, и на тия, които гледат през прозорците, ще се стъмни; когато вратите ще се затворят при пътя, като отслабне гласът на мелницата; и при гласа на птицата ще стане човек, и всичките звукове на песента ще отслабнат; още когато ще се боят от всичко, що е високо, и ще треперят в пътя; когато бадемът се разцъфти, и скакалецът натегне, и всяка охота изчезне; защото човек отива във вечния си дом, и жалеещите обикалят улиците, - преди да се скъса сребърната верижка и да се счупи златната чаша, или се строши стомната при извора, или се счупи колелото на кладенеца, и се върне пръстта в земята както е била, и духът се върне при Бога, който го е дал”. Дълго време търсих преносен смисъл или закодирани символи в тези думи. А то е просто и ясно ….когато керемидите на къщата се спукат, краката на стола се строшат, когато бакъреното котле позеленее, а пироните в къщата ръждясат т.е. когато предметите около нас се износят и остареят, неминуемо трябва да се сетим, че и ние сме се променили и износили.

А ето и физиологично негативните страни: Промени в зрението, слуха, гъвкавостта на ставите и здравината на костите, мускулната сила намалява, дишането е по-плитко, кожата губи от еластичността си и болестите, които на свой ред подпомагат стареенето.

В психологическо отношение решенията в ежедневните ситуации се взимат по-бавно, вниманието е по-разсеяно, често се забравят неща от близкото време, а се помнят отдавна минали събития, поради което по-често говорят за миналото. По-бавно запомнят нова информация, за което е нужно повече време, усилия, записки. Стават по-лесно раними, депресират се от малки проблеми, изискват повече внимание и разбиране от околните. При някои хора житейските несгоди допринасят за помъдряване, при други – се засилват отрицателните черти на характера. По-лесно се подават на внушения и самовнушения. Често се появяват отрицателни мисли и чувства – страх, тъга, безнадеждност. Задълбочаването на тези чувства ги прави неспокойни, мнителни, дори злобни, съперници или егоисти.

Социалните промени са почти еднакви и у двата пола, но при жените има допълнителни фактори. Наближава пенсионирането, обикновено децата „изхвръкват” от семейното гнездо, идват и внуци. Понякога настъпва овдовяване. Не е изключено някои от тези събития да се случат едновременно. Социалният кръг от приятели и роднини постепенно се стеснява, тъй като възрастният човек все по-трудно поддържа контакти. Обикновено поради срам, гордост или неразбиране той не говори за проблемите си, като смята, че близките трябва сами да се досетят. Всичко това още повече засилва чувството за малоценност, ненужност, потиснатост и самота.

И тук е мястото да отбележим какво трябва да е отношението на християните към тях: „Чисто и непорочно благочестие пред Бога и Отца, ето що е: да пригледва човек сирачетата и вдовиците в неволята им, и да пази себе си неопетнен от света” (Яков 1:27). Създавайте радост на близките си, посочвайте им красотата от живота, помагайте им да обръщат внимание на здравето си, да тренират приспособяването си. В отношението си към храната да се ръководят не толкова от вкуса, колкото от биологическата й стойност. Двигателната активност да включва всеки подходящ физически труд с умерено натоварване, не само обработка на градинката в двора, но и разходки в парка или планината. Към грижите за здравето са повишената хигиена, престоят на чист въздух и слънце, водни процедури. Застаряващият организъм има повишена потребност от чести почивки. Ако не се съобразяват с това, настъпва преумора и изтощение. Във връзка със здравето е и въпросът за съня. Схващането, че възрастният човек има нужда от по-малко сън, не е вярно. Променя се, обаче режимът на съня, появяват се трудности при заспиването. Затова кратки дневни заспивания от по 15-20 минути се отразяват благоприятно. Добре действат разходките преди сън, проветряване на помещението, твърдото легло и ниската възглавница.

Поддържане на психическа активност, различни умствени занимания – четене, решаване на кръстословици и др. п. забавят функционалното стареене. Онези, които все още могат да се занимават с професията си, би трябвало да я упражняват в по-облекчен вид и за по-кратко време. Други могат да се насочат към професионално близки дейности, самодейни или благотворителни изяви и др.

Както споменахме по-горе, много важна страна от живота на възрастния човек са контактите му с околните. Всяко общуване с хората е психическо закаляване, средство срещу изолацията и самотата. Необходимо е активно да търсят и съзнателно да поддържат добри връзки, както с възрастни, така и с по-млади хора. Поддържането на човешки контакти е толкова важно, колкото храната и сънят. Но не е желателно да се впускат в постоянно оплакване, разговори за болести или връщане към нереализираните възможности в„младините”. Радостта от малките неща, съзнателно изживяване на настоящето, доставяне радост на другите, концентриране върху това, което правят в момента, са начини за предпазване на психичното здраве и прогонване на песимистичните мисли. Способността за приспособяване към промените и новите жизнени условия също трябва да се тренира. В противен случай тя ще намалява. Това става, чрез разчупване на стереотипите, т.е. от време на време да внасят малки промени или умишлено да нарушават навиците си, срещи с нови хора, посещаване на нови места, интерес към новости.

Да не излезе, че всичко е само тъга, песимизъм и разочарование. Естествено няма да мине без трудности, болести, размисли и спомени.Това и при другите възрасти го има. Но истината е, че за възрастните хора, които познават Божието Слово, старостта е по-различна. Чрез спасителната мисия на Исус Христос, Бог дава възможност да гледаме на старостта не като на край, а като стъпка към вечния живот. И поради Своята голяма любов ето какво е обещал Бог специално за старите хора: ”Даже до старостта ви Аз ще съм същият и докато побелеете Аз ще ви нося (Исая 46: 4). И онези, които са „насадени в дома Господен ще цъфтят в дворовете на нашия Бог, ще бъдат плодоносни и в дълбока старост, ще бъдат сочни и зелени” (Псалм 92:13-14).

Въпреки това Божието Слово продължава да има изисквания. Ап Павел, в съветите си към Тит 2:2-5 казва: „Старците да бъдат самообладани, сериозни, разбрани, здрави във вярата, в любовта, в търпението; също и старите жени да имат благоговейно поведение, да не са клеветници, нито предадени много на винопийство, да поучават това, което е добро, за да учат младите жени да обичат мъжете и децата си, да са разбрани, целомъдрени, да работят в домовете си, да са благи, подчинени на мъжете си, за да не се хули Божието учение”.

Живеем във време, когато възрастта все по-малко има общо с физиологията и все повече е отношение и състояние на духа. Опитайте се да запазите собствената си уникалност. Ако любопитството ви не угасва, а стане извор на вдъхновение и любов, както ни учи Словото, това ще забави стареенето и ще съхранява самочувствието. Сега, още повече от преди, възрастният човек е призван да се отдава на молитва. За това ни напомня и псалмистът: „Не ме отхвърляй във време на старостта ми; Не ме оставяй, когато отпада силата ми (Псалм 71:9) и „Да! Дори до старост и бели коси, Боже, не ме оставяй, докато не разглася силата Ти на идещия род, Твоята мощ на всичките бъдещи поколения” (Псалм 71:18).

Казахме, че обикновено един от двамата партньори преминава при Господа по-рано от другия. Бог се е погрижил и за такова време: „Остави сирачетата си, Аз ще ги запазя живи и вдовиците ти нека уповават на Мене” (Еремия 49:11) . Позната сестра ми сподели, че след кончината на мъжа й, който бил много по-стабилен във вярата от нея и тя се осланяла повече на него, сега Бог я учи да разчита само и единствено на Него.

Но има и още добри вести. Възрастните хора са облагодетелствани и с обещанията, които се отнасят за всички уповаващи се на Бога: (Евреи 13:5) „Никак няма да те оставя и никак няма да те забравя”. И в Псалм 91:9-16 Той обяснява подробно защо и какво ще направи: „Понеже ти си казал: Господ е прибежище мое и си направил Всевишния обиталището си, затова няма да те сполети никакво зло, нито ще се приближи язва до шатъра ти, защото ще заповяда на ангелите Си за тебе да те пазят във всичките ти пътища, на ръце ще те дигат, да не би да удариш о камък ногата си. Ще настъпиш лъв и аспид, ще стъпчеш млад лъв и змия. Понеже той е положил в Мене любовта си, казва Господ, затова ще го избавя; Ще го поставя в безопасност, защото е познал името Ми. Той ще Ме призове и Аз ще го послушам; С него ще съм, когато е в бедствие; Ще го избавя и ще го прославя. Ще го наситя с дългоденствие и ще му покажа спасението, което върша”.

Благословенията няма да ги отминат и в последните дни: „И в последните дни, казва Бог, ще излея от Духа Си на всяка твар; И синовете ви и дъщерите ви ще пророкуват, юношите ви ще виждат видения и старците ви ще сънуват сънища” (Деяния на апостолите 2:17).


Още статии

СПОДЕЛИ СВОЕ ПРЕЖИВЯВАНЕ ОТ ТУК

Дарение за развитие и популяризиране на евангелието в интернет: КЛИК
loading...

Добавете коментар

Защитен код
Обнови