Християнски Портал

*СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН*

Абонирайте се за седмичния ни бюлетин, за да получавате 5-те най-посещавани страници в български християнски портал (християни.ком) през изминалата седмица.
Подкрепете служението ни от тук: КЛИК
За информация, фактури или въпроси, моля, пишете ни на еmail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
 

ПРОИЗХОДЪТ НА ЗЛОТО

НАЧАЛОТО НА ГОЛЯМАТА БОРБА

МЕЖДУ ХРИСТОС И САТАНА


Голямата борба между доброто и злото, която се води на земята от грехопадането на човеците, има началото си в небето. Някои ангели се повдигнаха срещу Бога и Неговото господство. "И стана война на небесата; излязоха Михаил и Неговите ангели да воюват против змея и змеят воюва заедно със своите ангели. Обаче те не надвиха, нито се намери вече място за тях на небето. И свален бе големият змей, онази старовременна змия, която се нарича дявол и Сатана, който мами цялата вселена; свален биде на земята, свалени бидоха и ангелите му заедно с него."-Откр. 12:7-9. По този начин в този свят дойдоха силите на злото, които са работили и действали през всички времена, за да отклонят човеците от тяхната вярност към Бога и да изпълнят сърцата им със същия дух на непокорство, който доведе гибелта на Сатана и неговите ангели.ПРИЧИНАТА ЗА ПАДЕНИЕТО

Христос постави принципа: "Ако светлината в тебе е тъмнина, то колко голяма ще е тъмнината!"-Матей 6:23. Това слово намира най-подходящо приложение в промяната, чрез която Луцифер, носителят на светлината в небето, стана Сатана, противникът, княз на тъмнината. В надменността и себевъзвишението на древния град Тир, Господ видя проявен духа на бога на този свят, затова в предупредителната Си вест до Тирския цар Той обяснява причината и историята за падението на Сатана: "Ти бе в Божията градина...Ти беше херувим, помазан, за да засеняваш и Аз те поставих така щото беше на Божия свят хълм и ходеше всред огнените камъни. Ти бе съвършен в постъпките си от деня, когато бе създаден, догдето се намери беззаконие в тебе...Сърцето ти се надигна поради хубостта ти; ти разврати мъдростта си поради блясъка си..."-Иезекил 28:13-17. Също така и във въздигнатата гордост на Вавилон, Господ съзираше духа на водителя на разбунтувалите се ангели. В една от отправените към Вавилон вести се казва следното за това високомерно честолюбие на Луцифер в небето: "Как си паднал от небето, ти, сине на зората, Деннице! Как си се съкрушил до земята ти, който тъпчеше народите? А ти думаше в сърцето си: "Ще възляза на небесата, ще възвиша престола си над Божиите звезди и ще седна на планината на събранието към страните на север. Ще възляза над висотата над облаците, ще бъда подобен на Всевишния."-Исая 14:12-14. Луцифер, чиито сили сега са посветени на злото, прелъсти много ангели и ги убеди да се присъединят към него в бунта си срещу Божието владичество. Христос каза: "Видях Сатана, че падна като светкавица от небето."-Лука 10:18.


ЗЕМЯТА - БОЙНО ПОЛЕ

Голямата борба, която започна в небето, се пренесе на земята и сега се води около човеците. Защото "старовременната змия," водителят на падналите ангели, прелъсти човеците и ги убеди да не се доверяват на Бога, да следват собствения си път и да го предпочитат пред Божиите пътища. По този начин дойдоха грехът и смъртта в света, и Сатана, който победи човека при дървото на познанието, чрез своята дързост и неверността на човека стана "княз на този свят". Но Христос се пожертва, за да изкупи човека, да го освободи от веригите на греха и да му възвърне славната свобода на Божиите чада. Същата онази сила на Всемогъщия, чрез която бяха победени в небето Сатана и неговите ангели, може да победи и тяхната сила в човешкото сърце. Борбата между Христа и Сатана още се води и изкуплението или унищожението на човека е целта на воюващите страни. В този случай няма неутрална зона. Всеки трябва да избере на кого ще бъде верен. Този избор включва в себе си неговата вечна съдба. "Не знаете ли, че комуто предавате себе си като послушни слуги, слуги сте на оня, комуто се покорявате, било на греха, който докарва смърт, или на послушанието, което докарва правда."-Римл. 6:16. Затова Господ казва на човеците в Езекил18:23: "Благоволя ли Аз в смъртта на нечестивия - казва Господ Иеова, а не е ли по-добре да се отвърне от пътя си и да живее?". За всеки, който избере живота, важи и обещанието, че Христос "може съвършено да спасява тия, които дохождат при Бога чрез Него."- Евр. 7:25.СЪДЪТ НАД САТАНА

От времето на разбунтуването на Сатана сигурно бе, благодарение на Божието всемогъщество, че ще настане един последен съд и злото ще бъде премахнато от Вселената. Това дело на съда над отпадналите ангели Юда в стих 6 посочва със следните думи: "И ангелите, които не опазиха своето достойнство, но напуснаха собственото си жилище, той ги държи под мрак във вечни връзки за съда на великия ден." Самите зли духове знаят, че този ден ще дойде. Когато Исус предприемаше изгонването на някои духове от някого, обладан от такива, те викаха: "Какво общо имаш с нас, Ти Божий Сине? Нима си дошъл тук преди време да ни мъчиш?"- Мат. 8:29. Въпреки че съдът на оня последен ден бе първоначално определен за Сатана и неговите ангели, той ще се разпростре и над непокаялите се човеци, понеже са се присъединили към Сатана в неговото незаконно бунтуване. На нечестивите ще се каже тогава: "Идете си от Мене вие проклети във вечния огън, приготвен за дявола и за неговите ангели"-Мат. 25:41.

Сатана вижда, че този ден приближава и колкото по-кратко е времето, с което разполага, толкова по-силен става неговият гняв, с който търси да завлече души в погибел. Предупреждението: "...Но горко на вас, земьо и море, защото дяволът слезе у вас много разярен, понеже знае, че му остава малко време."-Откр. 12:12, се отнася особено за нашите, последните дни. Христовото пришествие ще сложи край на господството на Сатана в този свят. Нечестивите ще бъдат погубени от пояждащата слава на Неговото пришествие (2 Сол. 2:8); праведните ще се възнесат на небето, където ще бъдат далеч от изкусните примамки на Сатана.-1 Сол. 4:16-17. Врагът и неговите ангели остават тогава на една обезлюдена земя. И в тази бездна на запустение той ще бъде вързан за хиляда години - Откр. 20:2. Неговите единствени другари са ангелите, които са паднали с него. Единственото му внимание е да мисли за причинената от него погибел и за очакващото го унищожение.

При второто възкресение на нечестивите мъртви, след хилядата години Сатана ще бъде наново освободен и тогава пак ще упражнява над тях изкуството си да прелъстява. Когато святият град с всичките изкупени светии слиза от Бога от небето, Сатана ще събере ангелите си и множествата на починалите през всички времена, за да предприемат едно последно нападение срещу Него. - Откр. 21:2. Изходът на тази борба бе показан на пророка във видение: "И възлязоха по цялата широчина на земята и обиколиха стана на светиите и възлюбения град, но падна огън от Бога от небето, та ги изпояде. И дяволът, който ги мамеше, биде хвърлен в огненото жупелно езеро, където са звярът и лъжепророкът"-Откр. 20:9,10. Тази съдба очаква виновника за греха. Там, където в пророческата вест до Тир се описва гордостта и себевъзвишението на Сатана, намираме и предсказанието за пълното унищожение, което го очаква, когато той в онази последна борба ще поведе борческите си сили против Божия град: "Направих те пепел върху земята пред очите на всички, които те гледат. Всички, които те познават между народите, се удивиха заради тебе, ужас си станал и не ще те има до века!" Иез. 28:18,19.

Това е окончателната победа на Христос над злото в голямата борба, която започна на небето. Сатана се възвиси и загуби. Христос се смири дори до смърт, и спечели вечната победа: "И тъй, понеже децата са същества от общата плът и кръв, то и Той, подобно на тях, взе участие в същото, за да унищожи чрез смъртта този, който има властта, сиреч дявола.
"-Евр. 2:14.


Из "Нашето време и пророчествата на Библията
В. Шпайсер"

СПОДЕЛИ СВОЕ ПРЕЖИВЯВАНЕ ОТ ТУК

Дарение за развитие и популяризиране на евангелието в интернет: КЛИК
loading...

Коментари   

 
0 #6 Administrator 16-09-2011 01:42
Цитит от звездичка:
Как възниква грехът? Защо възниква? нали Бог е създал само много добри неща? Тези въпроси ме вълнуват и не се задоволих с това, което прочетох тук и съм чел същото на други места. Човек, ако се задоволи с това, влиза в един коловоз и не търси повече. Аз обаче не се задоволих с общопознатото.


Прочети Библията с вяра, не с маловерие и ще си отговориш на тези въпроси.
Ако все пак имаш въпроси задай ги във форума, така ще се получи дискусия. И един филм, който е на библейска основа и до някъде обхваща това, което те интересува:
http://www.hristiqni.com/2010-12-28-14-38-27/53-2010-12-30-16-25-06
Цитиране
 
 
0 #5 звездичка 16-09-2011 00:04
Как възниква грехът? Защо възниква? нали Бог е създал само много добри неща? Тези въпроси ме вълнуват и не се задоволих с това, което прочетох тук и съм чел същото на други места. Човек, ако се задоволи с това, влиза в един коловоз и не търси повече. Аз обаче не се задоволих с общопознатото.
За да се получи грях трябва да има 2 елемента- 1. изкушение
2. пожелание в сърцето
Затова Исус казва, че когато сме пожелали вече сме съгрешили, затова е и 10-тата заповед - не пожелавай! с тази заповед Бог ни предпазва от съгрешаване.
Защо сатана падна в грях? Защото пожела това, което нямаше - да бъде като Бога. сатана имаше всичко, само не беше бог. И той пожела точно това. Сатана сам си издигна изкушението.
Защо Адам и Ева паднаха в грях? Защото Ева имаше изкушение и пожела в сърцето си. и зачена греха. Адам и Ева имаха тяло, душа и човешки дух, те нямаха от Божия Дух все още. Бог постави две дървета в градината-в едното беше Божията воля, да не ядат. Това беше единственото нещо, което се изискваше от от тях,с това Бог им даваше възможност да изявят свободната си воля. Ако не изпълнеха Божията воля те отхвърляха Бога и Божия закон и се подчиняваха на сатана. Но, ако изпълнеха Божията воля и не ядяха от забранения плод, те избираха Бога и тогава Бог щеше да им даде Святия си Дух и тогава щеше да им позволи да ядат от плода на дървото за познаване на доброто и злото, защото БОГ НЕ ИСКА ДА ПОЗНАВАМЕ ДОБРОТО И ЗЛОТО БЕЗ ДА ИМАМЕ СВЯТИЯ ДУХ, ЗА ДА НЕ ИЗПОЛЗВАМЕ ТОВА ПОЗНАНИЕ ЗА ЛОШИ НЕЩА, КАКТО ВИЖДАМЕ НАВРЕД В СВЕТА! И след това Бог щеше да им даде да ядат и от дървото на живота!
А вечната смърт е пълно отделяне от Бога. За сатана и падналите му ангели, които не искат Бога, Бог направи едно място, където просто Него Го няма. За съжаление там ще отидат и всички, които също не искат Бога. Бог не ги праща там, те сами си избират това място.Сякаш Бог казва:Щом не Ме искате, ето тук ме няма....
Цитиране
 
 
+1 #4 Georgi Todorov 21-08-2011 21:54
:roll: слава на Бога...написано е по Библиата...нека това което е писано да се збадне...чакам Исус да доиде отново...така както е обештал..и направи това...което е казал....АМИН.. ..
Цитиране
 
 
+3 #3 Administrator 10-03-2011 22:34
Цитит от mitko dimitrov:
Библията е свята книга и ако човек чете дори и само малко от нея всеки ден тя е способна да го направи по добър и да въздества върху характера му благотворно.


Добре казано
Цитиране
 
 
+8 #2 mitko dimitrov 10-03-2011 16:03
Библията е свята книга и ако човек чете дори и само малко от нея всеки ден тя е способна да го направи по добър и да въздества върху характера му благотворно.
Цитиране
 
 
+7 #1 Янка 31-01-2011 06:38
Това е много интересно и вярно!
Цитиране
 

Добавете коментар

Защитен код
Обнови