Християнски Портал

*СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН*

Абонирайте се за седмичния ни бюлетин, за да получавате 5-те най-посещавани страници в български християнски портал (християни.ком) през изминалата седмица.
Подкрепете служението ни от тук: КЛИК
За информация, фактури или въпроси, моля, пишете ни на еmail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
 

ЕНОХ – ПРИМЕР ЗА НАС

ЕНОХ – ПРИМЕР ЗА НАС

Пастор Симеон Попов

Ревност за Господа

ЕНОХ – ПРИМЕР ЗА НАС

И Енох ходи по Бога и не се намираше вече, защото Бог го взе. (Битие 5:24)
Защото, кому от ангелите е рекъл Бог някога: - "Ти си Мой Син, Аз днес Те родих"; и пак: "Аз ще Му бъда Отец, и Той ще ми бъде Син"? (Евреи 1:5)

Драги читателю, великият Паскал пише: „Две са най-големите влияния в света: Божията благодат и красотата на един богоподобен живот.“

Земята ни предлага и градини, и пустини. Учените твърдят, че и пустините не са без значение, при все че не ги обичаме. И в Библията има такива пустини. Такава е например глава 5 от книгата Битие. Не е интересна. Изброява първите земни жители. Те живели по няколкосторин години и ... умрели. Нищо повече. Преди потопа живеели грамадни животни, чиито скелети днес пораждат трепет. Току-що излезли от творческата ръка на Създателя, хората притежавали огромна жизнена енергия. Подчертава се фактът, че са умрели. Човек е създаден за живот, но смъртта го поваля. Сред пустинята обаче, Енох се издига като дивен оазис. Той не умря. Ходеше по Бога и Бог си го взе. Това ни навява надеждата, че последната дума има не смъртта, а живота. Само с няколко думи ни е дадена биографията на този светия. Но колко съдържателна и насърчителна е тя за нас и днес!

Енох не живя като другите и не завърши живота си като тях. Живя различно и съдбата му беше различна. Така се отвори друга страница в нашето светоразбиране. Ето един начин да победим смъртта и да превъзмогнем нейният ужас – да ходим по Бога.

Светото Писание споменава трима души, които са били грабнати, отведени на Небето: Енох, пророк Илия и Господ Исус Христос. С Енох имаме повратна точка в древния свят. Пророк Илия е повратната точка в историята на евреите. Исус е повратният момент в световната история. Но предстои още един съдбоносен момент: грабването и възнесението на Църквата, която е тялото Христово. Това ще бъде повратната точка в съдбата на човечеството.

Енох ходеше по Бога. Осъществил е активно послушание. Това правело особено впечатление на неговите съвременници. Тогава хората ходели против Бога. Продължителността на неговия живот била 365 години – сравнително кратък живот за онова време. Този свят човек знаел, че е временен жител на земята. Нашата планета е краткотрайна спирка на съществуването ни. И колкото повече Енох ходел по Бога, толкова по-добре се запознавал с Небесния Баща, толкова по-дълбок и съдържателен ставал живота му.

Японците отрязват главния корен на млади фиданки и те си остават малки. Растат в саксии. Мнозина днес си прерязват главния духовен нерв. Не се вглъбяват в живота. Остават на повърхността на битието си. Не се хранят достатъчно чрез странични влияния. И остават духовни джуджета – дребни и нищожни. Енох не бил такъв. Винаги бил послушен на Бога. Тогава, след първото братоубийство, започнало страхотно отстъпление от Бога. Грехът като мощна вълна залял земята. Човечеството, като бясно се втурнало в кражби, убийства и разврат. Стремглавото нападение приличало на камък, който се търкалял по стръмнина.

Но се явил и стремеж за връщане обратно към Бога. Пророк Амос пише: Ще ходят ли двама заедно освен по съгласие? За това: „Кажи ми с кого ходиш и ще ти кажа какъв си.“ Ако зъкл и добър човек другаруват, сигурно добрият се е отказал от добродетелите си.

Житейското правило на Енох било да върши Божията воля, да Му угажда и да не Го наскъбява. Целта му била да Го прослави. Съединят ли се вяра и живот, имаме всичко. Разделят ли се, нямаме нищо. Изключете доверието от живота и ще имате ад. Всяко благородно ожидане е невидимо крило, с което летим към вечната си цел – небесната родина.

Енох избра тесният път. Това било нещо необичайно за ония времена. Човеците знаели много за Бога, но не ходели по Него. Очевидно е, че пътя му не бил лесен. Да плуваш срещу течението на реката е трудно. Това го правят само живите риби. Поведението на Енох било изобличение за съвременниците му. И те го намразили. Казва ни се, че враговете му искали да го убият. Но Бог го взел при Себе Си. Малко преди това Енох узнал една велика тайна: Бог ще дойде да съди света.

Реките си имат корита, които завършват в морето. Влакът се движи по релси, които водят до гарата. Краят на земният живот е вечността. В Светото Писание четем, че Енох не се намери вече. Явно е, че той е бил търсен усърдно. Приятелите му искали да му устроят почетно погребение. Неприятелите му планирали да се поругаят с трупа му, като го разкарват и го тътрят по пътищата. Но не го намерили.

В Старият завет имаме две такива материални преминавания от този живот във вечността. В Новия Завет се дават обещания за всеки вярващ да преживее духовно преминаване във вечния живот. Господ Исус заяви: Който вярва в Мене, е преминал от смърт в живот (Йоан 5:24).

Енох ходеше по Бога. Ето съдържанието на живота му. А ние какво да кажем за себе си? Материалът, с който изграждаме живота си е Божието обещание. В примера на вярващите преди нас имаме плана му. В всяака страна са издигнати красиви хотели и луксозни почивни станции по планините. Едно семейство прекарало ваканципта си в такъв хотел две седмици. Когато се завърнали близките им ги запитали дали са останали доволни. „Много сме разочаровани“, отговорили те. „Но хотела не беше ли хубав?“ „Първокласен и чист.“, отвърнало семейството. „Персоналът ли не беше учтив?“ „Тези, които ни облужваха бяха много учтиви.“ „Храната ли не ви задоволи?“ „Тя беше изрядна.“ „Тогава от какво не сте доволни?“ „Ние нямахменебето. Постоянно бяхме обгърнати от влажна мъгла. През деня не виждахме нито синьото небе, нито слънце. През нощта нямаше нито луна, нито звезди. Това ни подтискаше.“

Драги читателю, човек се нуждае от змени, материални неща. Но ожида и за небе. Сърцето копнее за отворено небе над себе си. Да чувства, че Бог, Койтонепрекъснато ни наблюдава, е доволен от поведението ни. Създадени сме да общуваме с Него. С други думи, да ходим по Него. Блаженият Енох ни дава пример за подражание. Има хора като къртици. Ровят се само в земни неща. Чудно ли е, че са винаги кални, нечисти?

Затова издигни сърцето си към Бога. Моли Му се. Искай прошка за греховете си. Дай Му възможност да очисти сърцето ти от всяко зло. Земният живот изтича бързо. Иде вечността. Къде ще я прекараш? Там има две места: Небе и Ад. Кое място си избрал за себе си? Амин.

Гр. Шумен

Пастор Симеон Попов

СПОДЕЛИ СВОЕ ПРЕЖИВЯВАНЕ ОТ ТУК

Дарение за развитие и популяризиране на евангелието в интернет: КЛИК
loading...

Коментари   

 
0 #1 elenka yordanova 21-03-2015 19:23
AMIN BOG da vi blagoslovi slava na Boga cuva moite molitivi BOG pravi cudesa ako priemes vav sarceto si slava slava alilua AMIN
Цитиране
 

Добавете коментар

Защитен код
Обнови