Християнски Портал

*СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН*

Абонирайте се за седмичния ни бюлетин, за да получавате 5-те най-посещавани страници в български християнски портал (християни.ком) през изминалата седмица.
Подкрепете служението ни от тук: КЛИК
За информация, фактури или въпроси, моля, пишете ни на еmail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
 

Петата на християнина - 1

Петата на християнина - 1

(Нашите слаби места)

Ан.Василева
Юли 2013 г


Нашите слаби места.

Нашите слаби места.

В поредица от статии имаме намерения да разгледаме някои от слабите места в живота на християнина.

Eдин от първите въпроси които си задава човек започвайки да чете Библията е във връзка със стиха в Битие 3:15, където Бог казва на змията: ”Ще поставя и вражда между тебе и жената и между твоето потомство и нейното потомство; то ще ти наранява главата, а ти ще му нараняваш петата”. Как да разбираме този стих ?

Някой би казал, че петата е най-безинтересната част от човешкото тяло. Виж, друго са пръстите – различни по големина, форма и движения, имат и важна роля за движението ни , пък може и само на пръсти да се ходи. Оказва се обаче, че петата също има важна роля. Нараняването й води до сериозни затруднения при ходенето, а хора ,на които по някаква причина е отстранена петата споделят, че срещат трудности освен да ходят продължително време и да носят тежко.

А защо змията ще наранява точно петата? Стъпалото е най-близо до земята. Петата, като най-отзад на стъпалото е извън погледа и вниманието на човека. Така тя се явява едно лесно уязвимо място.

Дали при тези думи Бог има пред вид реалната опасност за ухапване от змия. ? Знаем, че в Библията думи и изрази се използват в преносен смисъл. Тук в образа на змията се разбира сатана, а петата в преносен смисъл са НАШИТЕ СЛАБИ МЕСТА.

Древногръцка легенда разказва за Ахил - герой от времето на Троянската война. Майка му знаела предсказанието за смъртта на нейния син и се опитала да го предпази. Още като дете тя го потопила в реката Стикс, която щяла да му осигури нечувана сила. Петата, за която го държала, обаче останала незасегната от водата. И тъкмо там вражеската стрела го пробола смъртоносно.

Това разказва легендата. От тогава изразът „ахилесова пета” като уязвимо място, е останал нарицателен. И разбира се, това не е само и конкретно петата. Всеки човек според физическите, душевни и духовни характеристики е уникален и във всяка от тези три същности, той има слаби места.

В цитирания библейски стих смисълът е конкретен и преносен. По-важен е преносният смисъл – „петата” като слабо, уязвимо място за душевното и духовно състояние на човека. От какво е застрашен християнина? Знаем, че борбата със силите на поднебесната е духовна и животът на християнина е бойно поле. Те го изследват, откриват слабите му места и там поставят капани: „Клопка ще го улови за петата…” четем в Йов (18:9). Каква е тази клопка ? В 1 Йоаново 2:16 се казва: ”... всичко що е в света - похотта на плътта, пожеланието на очите, и тщеславието на живота - не е от Отца, но е от света”.

На първо място ще се спрем на нашето слабо място в плътта – физическата болка.

Адам и Ева познаха уязвимостта на плътта след Божието наказание заради греха „Няма здраве в месата ми поради Твоя гняв; Няма спокойствие в костите ми поради моя грях” Псалми 38:3. От тогава една от постоянните грижи на човека е здравето за неговото тяло. Източна мъдрост насочва вниманието ни към трите основни фактора за здравето: 70% начин на мислене; 20% начин на живот; 10% начин на хранене. Здравето е това ценно богатство в живота на човека, което не забелязваме, когато го имаме и не оценяваме, докато не го изгубим. Здравето не се цени, докато не дойде болестта, казва английският свещеник Т. Фулър.

Едно от сериозните слаби места на човека са болките и страданията в плътта. Очевидна истина е, че последните 20 години заболяванията сред нашия народ се увеличиха. Грижите за здравето на тялото отнемат голяма част от времето, вниманието и средствата ни. Но резултатите не се обнадеждаващи. Много хора или не се лекуват навреме, или прибягват до самолечение и алтернативна медицина, което понякога още повече увеличава болестта. Християните също не са подминати в това отношение. Болести от различно естество и по различно време спохождат дори и най-ревностните от тях. Това обаче не значи , че който боледува е грешен и затова Бог го наказва или му дава изпитания, чрез болести. Нека си спомним, че апостол Павел, един колос в християнството, е съпътстван през голям период от време от болест, наричайки я „ трън в плътта”. А на отправените молитви Бог му отговаря : „и Той ми рече: Доволно ти е Моята благодат; защото силата Ми в немощ се показва съвършена. И тъй, с преголяма радост по-добре ще се похваля с немощите си, за да почива на мене Христовата сила” 2 Коринтяни 12:9.

Като имаме предвид Божията суверенност, можем само да замълчим. Трябва да отбележим, че това е едно от сериозните изпитания за вярата и устояването ни. В Словото намираме стихове в потвърждение на това, че Бог може да използва болестите за постигане на Своите цели: ”с Божията сила сте вардени чрез вяра за спасение, готово да се открие в последно време, в което блаженство се радвате, ако и за малко време да скърбите (ако е потребно) в разни изпитни, с цел изпитване на вашата вяра…” 1 Петрово 1:5-7

Болестите могат да имат различен източник – от Бога, от човека -поради нехайство или неправилен начин на живот, и от лукавия.

Когато боледуваме, трябва да бъдем внимателни , тъй като телесните страдания засягат не само физическото ни тяло, но се отразяват и на цялостното състояние на личността. Още древния Сократ препоръчвал: Не трябва да се лекува тялото, без да се лекува и душата.. Болестите отнемат мира на душата и отслабват вярата в духа, предразполагат за недоволство и ропот към Бога; водят до компромиси при лечение – гадаене, екстрасенси, алтернативна медицина, а това е вече пренебрегване на Божиите изисквания.

Какво да правим?

Бог не ни е обещал безпроблемен християнски живот. Понякога Той използва болестите за постигане на Своите цели, но като знаем, че Неговата цел винаги е за наше добро , трябва да съзнаваме, че и най-неприятните и болезнени преживявания могат да са ни от полза. Важното е по време на боледуването упованието в Божиите добри намерения да не отслабва и да не се губи. Много християни споделят, че престоят им в болница е бил благословен с време за успешно благовестие. Наред с грижите за оздравяването ни не трябва да пренебрегваме това, което Бог ни препоръчва и дава като обещание и утеха. Този, който може да ги даде е показал и изходен път:

  • Той ни съветва какво да направим, когато сме болни: „Болен ли е някой от вас? нека повика църковните презвитери, и нека се помолят над него и го помажат с масло в Господното име…... 15 И молитвата, която е с вяра, ще избави страдалеца, Господ ще го привдигне, и, ако е извършил грехове, ще му се простят„ Яков 5:14.
  • Освен това Той е обещал, че „Никакво изпитание не ви е постигнало освен това, което може да носи човек; обаче, Бог е верен, който няма да ви остави да бъдете изпитани повече, отколкото ви е силата, но заедно с изпитанието ще даде и изходен път, така щото да можете да го издържите.” 1 Коринтяни 10:13.
  • Колкото и слаби да се чувстваме, винаги можем да разчитаме на Божията помощ, защото ни е обещал помощ и закрила: „Когато минаваш през водите, с тебе ще бъда, и през реките, те не ще те потопят; Когато ходиш през огъня, ти няма да се изгориш, и пламъкът не ще те опали” Исая 43:2.

За изцелението въз основа на вярата в Христос на куция пред Красните врата, апостол Павел казва: ” … на основание на вяра в името Му, Неговото име укрепи тогова, когото гледате и познавате; да! тая вяра, която е чрез Него, му даде пред всички вас това съвършено здраве” Деяния 3:16.

И след като преминем, ако е потребно малко време през скърби, знаем какво ни чака: „Той ще обърше всяка сълза от очите им и смърт не ще има вече; нито ще има вече жалеене, ни плач, ни болка…” Откровение 21:4 .

СПОДЕЛИ СВОЕ ПРЕЖИВЯВАНЕ ОТ ТУК

Дарение за развитие и популяризиране на евангелието в интернет: КЛИК
loading...

Добавете коментар

Защитен код
Обнови