Християнски Портал

*СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН*

Абонирайте се за седмичния ни бюлетин, за да получавате 5-те най-посещавани страници в български християнски портал (християни.ком) през изминалата седмица.
Подкрепете служението ни от тук: КЛИК
За информация, фактури или въпроси, моля, пишете ни на еmail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
 

Законът за десятъка според Божието Слово

Законът за десятъка според Божието Слово

Даниела Маркова

Законът за десятъка според Божието Слово

Законът за десятъка според Божието Слово

Бог дава закона за десятъка на еврейския народ. Той представлява десетата част от плодовете на техния труд. А продуктите се съхраняват в специални хранилища в храма. Като награда за изпълнението на този закон, Бог им обещава богата реколта и материални богатства /Малах.3:10,12/.

Днес ние напразно говорим за материален просперитет, изхождайки от старозаветните обещания на евреите. В Новия Завет никъде не се дават такива обещания, освен че Бог няма да ни остави в нужда, ако търсим първо Божието Царство и Неговата правда. /Мат.6:33/. На нас не са ни обещани материални богатства, а всякакви духовни благословения в небесни места. /ЕФЕС,1:3/. И още: трябва да сме доволни, ако имаме най-необходимото за живот. / І Тим.6:8/

В Новия Завет не е казано, че законът за десятъка остава в сила и за Църквата. Ап. Павел посочил начина, по който да се дават даренията за църковните нужди: всеки първи ден от седмицата, според, както Бог ни е благословил / І Кор.16:1,2/. И подчертава, че това трябва да става на драго сърце и с щедрост, а не по принуждение / І І Кор.9:6,7/.

Преди 24 години един помазан пастир ни каза: Бог иска сърцата ни, Той не ни иска парите. Парите са необходими за нашите нужди в църквата. Тези думи бяха толкова искрени и чисти, че отекнаха в сърцата ни и произведоха любов и щедрост. Чух, че някъде, един много богат християнин, за да се почувства щедър, дарявал 90 % от печалбата си. А някой беден християнин, не би трябвало да се чувства виновен и с 3 % дарение, защото Бог гледа кой колко задържа за себе си /Марк 12:43,44/.

В Евреи 7-ма глава авторът разказва как Авраам е дал десятък от плячката си на Мелхиседек, свещеник на Всевишния Бог и преобраз на Исус. Освен това, обяснява, че левитсктото свещенство, като потомък на Авраам по плът, също участва в това даване. Какъв е авторовият замисъл в този разказ? Ако цели да пренесе десятъка в църквата, няма ли това да се изяви, поне веднъж и в другите послания и то пряко, а не косвено? Ако съдим според ЕВР. 7:6,7, ще видим как авторът подчертава превъзходството на Мелхиседек пред Авраам, защото Авраам беше благословен от Мелхиседек. А по правило „по-горният благославя по-долния”. А в Евр. 8:6,7 се подчертава превъзходството на Исус и Неговия Завет пред Стария Завет. Това, че Авраам, респективно и левитите, дадоха десятък на Мелхиседек, потвърждава, как Стария Завет се „прекланя” пред Новия. И това, именно, авторовият замисъл. Обясним е също, защо точно пред евреите авторът илюстрира по този начин преминаването на Стария Завет и идването на Новия, като набляга на Неговото превъзходство. А и цялото Писание, пряко или символично, е пропито с това знание.

И така, Евр. 7-ма глава, със сигурност, не цели да пренесе закона за десятъка от Стария в Новия Завет.

Но най-важният критерий срещу битуването на думата „десятък” в църквата са резултатите:

І /. Независимо, че думата „десятък” се споменава доста рядко и деликатно, тя съществува в духовното пространство като обвинител на тези християни, които са в невъзможност да откликнат на това изискване. А уверението, че ако дават десятък, Бог ще им го преумножи, допълнително, опорочава сърцата с погрешна мотивация за търговия с Бог. А Новият Завет е предназначен да очиства сърцата и учи, че осветеното сърце, когато дарява, не чака да получи обратно, защото е безкористно.

ІІ /. Законът за десятъка не е тайна за света и възмущава много хора извън църквата. Отнасят се враждебно към нашите общества и неоснователно ни наричат секти.

Благословестието ни е обезсилено.

ІІІ /. Мотивът за отстояването на десятъка е свързан с излишни безпокойства за материалната база на църквите. Но Бог ли да се погрижи за това, ако първо търсим Него и Неговата слава?

Освен това, материалната база в църквите, особено ако е по-комфортна, пленява сърцата и умовете, а това прогонва Божията слава /Мат. 6:33/. Къде са чудесата и знаменията, които Господ Исус обеща, че ще придружават повярвалите? /Мк. 16:17,18/.

Винаги съм молила Бог да помаже пастирите с тези дарби, за да придобие сила благовестието ни. А така е било и в ранната църква.

Дано Бог никога не ни накаже, че сме богати, но сме голи и слепи или, че на име сме живи, но сме мъртви /Откр. 3:1,17/. Да му благодарим, че има и такива църкви, чиято ревност за Него, може да ни послужи за пример.

гр. Перник

26 юли 2013г.

СПОДЕЛИ СВОЕ ПРЕЖИВЯВАНЕ ОТ ТУК

Дарение за развитие и популяризиране на евангелието в интернет: КЛИК
loading...

Коментари   

 
0 #14 Ненков 25-02-2015 17:04
До № 13 - Danikosta
Разбирам разпаления Ви коментар, тъй като всичко идва от неразбиране на контекста, контекста и контекста.
Та, да си дойдем на думата, но за кратко.
1) Как точно разбрахте, че не сме вече под закон, само под благодат?
2) Как Вие разбирате благодатта? Като какво по-точно? Как изглежда? Важно е да си изясним понятията с които си служим.
3) По пътя на Вашата логика, след като не сме под закон, имаме ли право да практикуваме скотоложство?
4) По същата логика, трябва ли да спазваме първата заповед от декалога, при положение, че не сме под закон?
Нека спрем до тук с кратко обощение, че това не е от въпросите, за които може да се каже - както решим по съвест.
В този смисъл заглавието на статията остава некоректно изписано!
Цитиране
 
 
0 #13 Danikosta 24-02-2015 20:34
Десятъкът важеше в стария завет. Евреите трябваше да го дават , защото бяха под закон. Но това свърши. В Новия завет няма десятък, защото не сме вече под закон, а под благодат. Исус каза да се дава на Бога божието и на Кесаря кесаревото, което означава, че трябва да си плащаме данъците на държавата, без да ги укриваме, защото в противен случай лъжем превителството, което е одобрено от Бог! А БОЖИЕТО да даваме на Бог, което значи, че трябва да се Му се подчиняваме в дух и истина, да вършим добри дела в името на вярата, да благовестваме, да даваме от душа, да помагаме на ближните си и не само, да прощаваме и т.н.Това значи"на Бога божието". Десятък няма, има дарения от сърце, на църквата, на бедните, на болните на институтите за сираци, на болниците. Ако в някоя църква се иска десятък, това е обир. Истинският християнин дава, когато има и не само пари, може да са вещи, Бог всичко вижда и чете сърцата, всичко нека да бъде от добра воля!
Цитиране
 
 
+1 #12 Ненков 22-02-2015 21:11
"Законът за десятъка според Божието Слово"
Даниела Маркова
Коректо е заглавието на статията да се изпише в следния ред: Законът за десятъка според Даниела Маркова.

Защото НЗ не казва това, което на много им се иска.
Цитиране
 
 
-1 #11 Borislav_Bicester 22-02-2015 03:43
Марк 12:14-1714 И те, като дойдоха, Му казаха: Учителю, знаем, че си истинен и не Те е грижа от никого, защото не гледаш на лицето на хората, а учиш Божия път според истината. Право ли е да даваме данък на императора, или не? 15 Да даваме ли, или да не даваме? А Той, като знаеше тяхното лицемерие, им каза: Защо Ме изпитвате? Донесете Ми един динарий, за да го видя. 16 И те Му донесоха. Тогава Той им каза: Чий е този образ и надпис? А те Му казаха: На императора. 17 Иисус им каза: Отдавайте императорското на императора и Божието на Бога. И те много Му се зачудиха.Когато разсъждавате върху този пасаж и други в Новия завет,ще се уверите че десятъка трябва да се дава.
Цитиране
 
 
+1 #10 Galya Atanasova 21-02-2015 23:39
zdraveite! desyataka e predi zakona,oshte Abraam e daval desyatak.No niama smisal da se dava ako ne se pravi s vyara.che kogato dadem desyataka na Bog toi shte otvori nebesnite prozorci i shte smamri poglashtatelya. Desyataka e edin vid zashtita za nas.desyataka e Gospoden ne e nash.
Цитиране
 
 
+4 #9 hristiqni.com 16-08-2013 02:16
Цитит от Kremena Stoqnova:
е сега се обърках напълно :sad: , да давам ли десятък или да не давам. Кое е правилно ?


Десятъкът отваря небесните прозорци на благословение, което Бог изсипва върху нас. Така, че давайте колкото ви е по-сърце, без да се скъпите.
Цитиране
 
 
+1 #8 Kremena Stoqnova 15-08-2013 22:49
е сега се обърках напълно :sad: , да давам ли десятък или да не давам. Кое е правилно ?
Цитиране
 
 
-2 #7 Ироним 11-08-2013 15:27
защо католици и православни нямат 10%?!?-И от кога в 2000год история на цървата е модерен десятъка и то чак от бизнес,,протест анти,,.,.,.,?!! !!!!1???
Цитиране
 
 
-1 #6 milen mihailov 10-08-2013 16:42
desqtak v Nz-NQMA,ima go v yidaizma,no ne i v hristiqnstvoto! i ne6to vajno(po povod napisanoto ot Kristina Dimitrova)-Nz NE zapo4va ot Mateq 1:1,togava vse o6te Nz nqma,a ot krasta na Hristos i kravta My e tazi koqto podpe4atva ve4e noviq dogovor na Boga s vsi4ki,molq,raz berete tova,taka,4e... Bog da blagoslavq vsi4ki osaznali Nz istina,4e desqtakat e otjivelica na yidaizma
Цитиране
 
 
-1 #5 Даниела Маркова 09-08-2013 15:39
По повод думите на Господ Исус , че Неговите овце разпознават гласа Му , искам да помоля читателите на статията да си отговорят на въпроса : чии глас разпознават , както в посланието на статията , така и в думите на всеки коментар . Ако един християнин дава десятък на драго сърце , то няма ли да прави същото и без закон ? И то с много повече живот в сърцето си . Нали точно това е превъзходството на спасителната Благодат пред Закона , който не може да спасява .
Цитиране
 
 
0 #4 Даниела Маркова 07-08-2013 14:35
Най неприятната мотивация за едно добро дело е закона .Ако се отречем от изопачаването на Божието Слово , относно десятъка , Църквата само ще спечели : духовно и материално , колкото ни е необходимо . А Божията Слава , чрез Своите пастири , ще се върне отново в Църквата , както е било преди 2000 години и както Господ Исус ни е обещал .
Цитиране
 
 
+2 #3 Даниела Маркова 05-08-2013 15:29
Не е трудно да се разбере,че думите на Господ Исус нъм фазисеите в Мат.23:23 ,не са предназначени за църквата.С болка установявам,че сизключение на водещия коментатор, замисълът на статията не е разбран.Ние не осъзнаваме,че врагът, за да съсипе спасението ни по Благодат ни е заложил два смъртоносни капани: евтината благодат и законничеството .И двата елиминират духовното новорождение , като го обезсилват. За да ги избегнем е необходимо да изучаваме Божия характер , от Битие до
Откровение..Това е условието,за да сме управлявани от Св.ДУХ.
Цитиране
 
 
-1 #2 Ме4о 28-07-2013 17:23
Да , да дават , щом са решили, ДЕСЯТЪК от ХРАНИТЕЛНИТЕ ПРОДУКТИ, НО... !
1. Не говорим за пари
2. Правосъдието , милостта и вярата са по - големи ( им казва Исус)
Цитиране
 
 
+9 #1 Кристина Димитрова 28-07-2013 16:41
Господ Исус Христос говори за десятъка в Новия Завет когато обвинява Фарисеите и ги нарича - лицемери.Защото дават десятък от онова,което имат , а забравят по-важните неща-милоста;лю бовта; върху , които се крепи закона.Прочетет е внимателно в МАТЕЙ 23:23,защото Господ казва десятъка давайте,но другото не пренебрегвайте. Така,че десятъка НЕ Е ОТМЕНЕН. Е , остава да не ви боли сърцето когато давате.Бог не се изменя. Той е същият вчера,днес и довека. Неговите думи са: понеже Аз не се изменям,затова вие съществувате.
Цитиране
 

Добавете коментар

Защитен код
Обнови