Християнски Портал

*СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН*

Абонирайте се за седмичния ни бюлетин, за да получавате 5-те най-посещавани страници в български християнски портал (християни.ком) през изминалата седмица.
За желаещите да участват в развитието на християни.ком: КЛИК
За информация, фактури или въпроси, моля, пишете ни на еmail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
 

Проглас към евангелието

СПОДЕЛИ СВОЕ ПРЕЖИВЯВАНЕ ОТ ТУК

Дарение за развитие и популяризиране на евангелието в интернет: КЛИК

Проглас към евангелието

Ан Василева май 2013г.

Проглас към евангелието

Константин Кирил Философ

„Проглас към евангелието” е забележителна творба в старобългарската литература. Създадена е през 9-ти век. Липсват безспорни доказателства за автора. За личността му има две основни хипотези. Според едната, това е самият Константин Кирил Философ – създателят на азбуката и преводач на евангелските текстове; според другата – е Константин Преславски – един от учениците на Кирил и Методи.

Основният мотив в тази стихотворна творба е прослава могъществото на словото. Точно това означава и самата дума – проглас – възвестяване, прогласяване на някаква безспорна истина. Тази истина трябва да бъде внушена на всеки. От тук идва и приповдигнатият тон на стихотворението. Тъй като хората живеят в греховен свят и са принципно застрашени от силите на злото, те се нуждаят от истината, от просветление. Словото играе роля на духовна опора. То подкрепя душите и ги прави устойчиви срещу греха и съблазните. Да се прославя Словото означава да се вярва в неговите спасителски възможности. Затова и с такава настойчивост се призовават славяните да слушат и внимават. Словото трябва да прониква в сърцата им и да ги води към спасението.

Проглас към Евангелието

Което са пророците някога предрекли: Христос идва да сбере народите (по Ис. 66:18), защото светлина е Той за целия свят (по Йоан. 8:12). Ето, сбъдва се в Седмия век то. А казаха те: слепи ще прогледнат, глухите ще чуят писменото слово (по Ис. 29:18), ще познаят Бога както подобава. Затова чуйте всички славяни!

Този дар от Бога ви е даден, дар божи е за стоящите отдясно, дар божи за душите, що никога не тлее, за тез души, които го приемат.

Това е дарът! Матей и Марк, Лука, Йоан - те всички хора учат, като казват: "Които красотата на душите си съзирате - обичайте и радвайте се". А които желаят на греховете мрака и тлението на този свят да пренебрегнат, и които искат да получат рая, и да избегнат изгарящия огън - вникнете сега с целия си разум!

Слушайте, цял славянски народе, слушайте Словото, що от Бога дойде, Словото, що кърми душите човешки, Слово, що укрепва сърца и умове, Слово, подготвящо всички да познаят Бога.

Както без светлина и радост не ще има за окото, зрящо божието дело цяло, но всичко е ни хубаво, ни зримо, така е всякоя душа без книги, невиждаща добре Закона Божи, Закона - писмен и духовен, Закон, откриващ рая Божи.

Та кой ли слух, тътнежа щом не чува на гръмотевица, от Бога ще се плаши? А още: ако ноздрите дъха на цвят не вдъхват как ще разберете това Божие чудо? Устата, неусещащи вкуса на сладостта, човека правят да е като камък, но много повече безкнижната душа във человеците е мъртво нещо. За всичко туй, когато мислим, братя, изказваме виделина пристойна, която ще изтръгне всички хора от похотта и плътския живот, та да не би с разсъдък неразумен, щом слушате на чужда реч Словото, да го не чувате подобно мед звънтяща (по 1 Кор. 13:1).

А туй и свети Павел, учейки, изрече, отправяйки молитвите си нявга Богу: "Желая думи пет да изрека, но всички, братя, да ги разберат, отколкото безброй слова неясни" (по 1 Кор. 4:19).

Кой човек, прочее, не ще разбере? Кой не ще прибави мъдри притчи, тълкуващи ни верните беседи? И както тленността телата овладява - те всички, гниещи, от тор по-бързо гният, когато от храната са лишени – тъй всякоя душа от битие лишена е, когато божият живец й липсва, когато Словото на Бога тя не чува.

И още, друга притча, твърде мъдра. Ние, искащите да растем с ръст божий, да кажем: "Хора, които се обичате, кой не познава тази вяра права? Както от семето, що пада на нивята, така [посято е] в сърцата хорски (по Мат. 13:8), на тях пък трябва дъжд от букви божии, та плод божествен да покълне много.

Кой може всички притчи [да разкаже], посрамващи народите без Книги, говорещи със непонятен глас; дори и всичките езици той да знае, не може да опише немощта им.

Обаче нека своя притча да прибавя, голяма мъдрост в малка реч да кажа: Голи са без Книги всичките народи: понеже без оръжие не могат с врага на нашите души да се сразят, те са готови за плена на мъки вечни.

А вие, народи, необичащи врага, щом мислите да се сразите с него яко, усърдно дверите на разума открийте, оръжие приели здраво днес, което Книгите господни изковават, та главата на лукавия съвсем да смажат.

А тези букви който възприеме, Христос Премъдростта изказва и вашите души укрепва с апостолите, с всичките пророци. Говорещите тези словеса, достойни ще са врага да убият, принасяйки добра победа Богу, на плътта отбягващи тлението скверно.

Животът чрез плътта е сякаш сън! Неподдаващите се, стоящи твърдо, за Бога ще са като воини, стоящи вдясно при престола божий, когато с огън той народите ще съди, ликуващи със ангелите вечно, и Милостивия славещи непрестанно.

И винаги със писаните песни възпяващи Бога, човекомилосърдния, защото нему подобава всяка слава, и чест, и хвала божия навеки, с Отца и със Светия Дух за вечни векове от всякое творение. Амин!

Словото е препечатано от Тържество на Словото. Златният Век на Българската Книжнина, изд. Агата-А, София, 1995, където е публикувано под името "Слово на блажения наш учител Константин Философ проглас е на Светото Евангелие"с автор Константин Преславски.


Всички права запазени © 2014. Препечатвания и препубликации само с разрешение:
Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.


Ан. ВасилеваАн. Василева е педагог по професия. Обръща се към Бога през 1990 година. Посещава евангелска църква в София. Участва в служение на деца - сираци. Занимава се с литературно творчество от 2000 г. Нейни публикации могат да се срещнат в женското християнско списание Лия, в църковен бюлетин и други. Публикува статии на християнска тематика в настоящия сайт от 2012 година.


Още статии

СПОДЕЛИ СВОЕ ПРЕЖИВЯВАНЕ ОТ ТУК

Дарение за развитие и популяризиране на евангелието в интернет: КЛИК

Добавете коментар

Защитен код
Обнови