Християнски Портал

*СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН*

Абонирайте се за седмичния ни бюлетин, за да получавате 5-те най-посещавани страници в български християнски портал (християни.ком) през изминалата седмица.
Подкрепете служението ни от тук: КЛИК
За информация, фактури или въпроси, моля, пишете ни на еmail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
 

Проглас към евангелието

Проглас към евангелието

Ан Василева май 2013г.

Проглас към евангелието

Константин Кирил Философ

„Проглас към евангелието” е забележителна творба в старобългарската литература. Създадена е през 9-ти век. Липсват безспорни доказателства за автора. За личността му има две основни хипотези. Според едната, това е самият Константин Кирил Философ – създателят на азбуката и преводач на евангелските текстове; според другата – е Константин Преславски – един от учениците на Кирил и Методи.

Основният мотив в тази стихотворна творба е прослава могъществото на словото. Точно това означава и самата дума – проглас – възвестяване, прогласяване на някаква безспорна истина. Тази истина трябва да бъде внушена на всеки. От тук идва и приповдигнатият тон на стихотворението. Тъй като хората живеят в греховен свят и са принципно застрашени от силите на злото, те се нуждаят от истината, от просветление. Словото играе роля на духовна опора. То подкрепя душите и ги прави устойчиви срещу греха и съблазните. Да се прославя Словото означава да се вярва в неговите спасителски възможности. Затова и с такава настойчивост се призовават славяните да слушат и внимават. Словото трябва да прониква в сърцата им и да ги води към спасението.

Проглас към Евангелието

Което са пророците някога предрекли: Христос идва да сбере народите (по Ис. 66:18), защото светлина е Той за целия свят (по Йоан. 8:12). Ето, сбъдва се в Седмия век то. А казаха те: слепи ще прогледнат, глухите ще чуят писменото слово (по Ис. 29:18), ще познаят Бога както подобава. Затова чуйте всички славяни!

Този дар от Бога ви е даден, дар божи е за стоящите отдясно, дар божи за душите, що никога не тлее, за тез души, които го приемат.

Това е дарът! Матей и Марк, Лука, Йоан - те всички хора учат, като казват: "Които красотата на душите си съзирате - обичайте и радвайте се". А които желаят на греховете мрака и тлението на този свят да пренебрегнат, и които искат да получат рая, и да избегнат изгарящия огън - вникнете сега с целия си разум!

Слушайте, цял славянски народе, слушайте Словото, що от Бога дойде, Словото, що кърми душите човешки, Слово, що укрепва сърца и умове, Слово, подготвящо всички да познаят Бога.

Както без светлина и радост не ще има за окото, зрящо божието дело цяло, но всичко е ни хубаво, ни зримо, така е всякоя душа без книги, невиждаща добре Закона Божи, Закона - писмен и духовен, Закон, откриващ рая Божи.

Та кой ли слух, тътнежа щом не чува на гръмотевица, от Бога ще се плаши? А още: ако ноздрите дъха на цвят не вдъхват как ще разберете това Божие чудо? Устата, неусещащи вкуса на сладостта, човека правят да е като камък, но много повече безкнижната душа във человеците е мъртво нещо. За всичко туй, когато мислим, братя, изказваме виделина пристойна, която ще изтръгне всички хора от похотта и плътския живот, та да не би с разсъдък неразумен, щом слушате на чужда реч Словото, да го не чувате подобно мед звънтяща (по 1 Кор. 13:1).

А туй и свети Павел, учейки, изрече, отправяйки молитвите си нявга Богу: "Желая думи пет да изрека, но всички, братя, да ги разберат, отколкото безброй слова неясни" (по 1 Кор. 4:19).

Кой човек, прочее, не ще разбере? Кой не ще прибави мъдри притчи, тълкуващи ни верните беседи? И както тленността телата овладява - те всички, гниещи, от тор по-бързо гният, когато от храната са лишени – тъй всякоя душа от битие лишена е, когато божият живец й липсва, когато Словото на Бога тя не чува.

И още, друга притча, твърде мъдра. Ние, искащите да растем с ръст божий, да кажем: "Хора, които се обичате, кой не познава тази вяра права? Както от семето, що пада на нивята, така [посято е] в сърцата хорски (по Мат. 13:8), на тях пък трябва дъжд от букви божии, та плод божествен да покълне много.

Кой може всички притчи [да разкаже], посрамващи народите без Книги, говорещи със непонятен глас; дори и всичките езици той да знае, не може да опише немощта им.

Обаче нека своя притча да прибавя, голяма мъдрост в малка реч да кажа: Голи са без Книги всичките народи: понеже без оръжие не могат с врага на нашите души да се сразят, те са готови за плена на мъки вечни.

А вие, народи, необичащи врага, щом мислите да се сразите с него яко, усърдно дверите на разума открийте, оръжие приели здраво днес, което Книгите господни изковават, та главата на лукавия съвсем да смажат.

А тези букви който възприеме, Христос Премъдростта изказва и вашите души укрепва с апостолите, с всичките пророци. Говорещите тези словеса, достойни ще са врага да убият, принасяйки добра победа Богу, на плътта отбягващи тлението скверно.

Животът чрез плътта е сякаш сън! Неподдаващите се, стоящи твърдо, за Бога ще са като воини, стоящи вдясно при престола божий, когато с огън той народите ще съди, ликуващи със ангелите вечно, и Милостивия славещи непрестанно.

И винаги със писаните песни възпяващи Бога, човекомилосърдния, защото нему подобава всяка слава, и чест, и хвала божия навеки, с Отца и със Светия Дух за вечни векове от всякое творение. Амин!

Словото е препечатано от Тържество на Словото. Златният Век на Българската Книжнина, изд. Агата-А, София, 1995, където е публикувано под името "Слово на блажения наш учител Константин Философ проглас е на Светото Евангелие"с автор Константин Преславски.


Всички права запазени © 2014. Препечатвания и препубликации само с разрешение:
Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.


Ан. ВасилеваАн. Василева е педагог по професия. Обръща се към Бога през 1990 година. Посещава евангелска църква в София. Участва в служение на деца - сираци. Занимава се с литературно творчество от 2000 г. Нейни публикации могат да се срещнат в женското християнско списание Лия, в църковен бюлетин и други. Публикува статии на християнска тематика в настоящия сайт от 2012 година.


Още статии

СПОДЕЛИ СВОЕ ПРЕЖИВЯВАНЕ ОТ ТУК

Дарение за развитие и популяризиране на евангелието в интернет: КЛИК
loading...

Добавете коментар

Защитен код
Обнови