Християнски Портал

*СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН*

Абонирайте се за седмичния ни бюлетин, за да получавате 5-те най-посещавани страници в български християнски портал (християни.ком) през изминалата седмица.
Подкрепете служението ни от тук: КЛИК
За информация, фактури или въпроси, моля, пишете ни на еmail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
 

Мотиви за създаване на славянобългарската азбука

Мотиви за създаване на славянобългарската азбука

Ан Василева май 2013г.

Мотиви за създаване на славянобългарската азбука

© Изображение с авторски права

Това е времето на разпадането на Римската империя. През 395 г сл. Хр. император Теодосий Велики я разделя на Източна, със столица Константинопол и Западна със столица Рим. Оформят се и две църкви - Римокатолическа и Източно-православна . Между тях има надпревара за влияние. Господства схващането, че латински, гръцки и еврейски са боговдъхновените езици и проповядването може да се осъществява само на тях. В Римокатолическата църква се проповядва на латински, а в Източно-православната – на гръцки. На всички други езици е забранено.

През 863г сл. Хр. хан Борис I приема християнството в България. През 864 г се извършва масово покръстване на българите, но в църквата се проповядва на гръцки език. Със започналите борби за независима българска църква възниква проблемът с писмеността.

Братята Методий (815) и Кирил (820) са родени в г. Солун, в семейство на военен управител. Бащата умира рано, децата остават под закрилата на влиятелния си чичо. Методий от малък проявява големи умствени способности. 10 г успешно управлява славянска област, но се отказва от административната си дейност и неизвестно защо отива в манастира "Полихрон". Отначало е монах, по-късно става игумен.

Кирил също от малък показва удивителни способности към философия и поезия. Учи в Магнаурската школа. След завършването си остава там като преподавател по философия.

От 860 до 867 г Методий и Кирил участват в няколко мисии в Европа, където утвърждават християнството и славянското богослужение.

Съвременни историци предполагат, че хан БорисI е този, който поръчва създаването на азбуката. Това обяснява причината за оттеглянето на Методи в манастира, където през 855г, заедно с Кирил, създават първообраза на славянобългарската азбука - глаголицата.

Създаването на глаголицата се смята за най-значимото дело на Кирил и Методи. Започват в 855 г и я завършват през 862-863 г. Тя не прилича на нито една от тогавашните европейски азбуки. Буквите са оригинални. Основните елементи са кръст, триъгълник и кръг.. Кръстът изразява християнството изобщо. Триъгълникът - Светата Троица - Бог, Син и Дух, а кръгът - Божията вечност. С тези три символа тя е своеобразна възхвала на Бога.

По-късно кирилицата, като по-практична, постепенно измества глаголицата. Някои историци приписват нейното създаване на Климент Охридски, който я нарекъл на името на Кирил.

До 862 г. Кирил и Методий превеждат евангелски текстове, молитви и четива за църковни служби, части от Псалтира и др. По молба на княз Ростислав, който искал да предотврати немското влияние в църквата си, през 863 г византийският император изпраща братята във Велика Моравия. Там те престояват 3 г и половина. Провеждането на богослужение на славянски език, обаче влиза в противоречие с каноните на триезичието. Затова те тръгват да защитят делото си пред папата в Рим. Преди това участват в духовен събор във Венеция.Тук Кирил произнася изключителна реч срещу триезичниците. През 867 г пристигат в Рим. Блестящият полемичен дар на Кирил принуждава папа Адриан II да признае официално славянските книги. Братята са посрещнати с големи почести и са ръкоположени, а книгите им - одобрени. Това е голяма победа. В славянските църкви в Рим Божието Слово започва да се проповядва на славянски език. Така старобългарският език става трети културен език в Европа. През 869 г Кирил се разболява тежко и на 42 г възраст умира в Рим. След смъртта му Методий продължава богослуженията на славянки език в Панония и пак си навлича недоволството на немското духовенство. През 870 г е изправен пред църковен съд и заточен за три години. След като се връща във Великоморавия продължава и превежда от гръцки език почти всички библейски книги. Умира през 885 г. Оставя много преводни и оригинални трудове и подготвя около 200 свещеници, проповядващи християнската вяра на славянски език.

Основната цел, поради която Кирил и Методи създават славянската азбука и превеждат Библията и богослужебни текстове е да предадат Божието Слово на славянските народи . След това в живота на тогавашния християнски свят последва истинска културна революция.


Всички права запазени © 2014. Препечатвания и препубликации само с разрешение:
Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.


Ан. ВасилеваАн. Василева е педагог по професия. Обръща се към Бога през 1990 година. Посещава евангелска църква в София. Участва в служение на деца - сираци. Занимава се с литературно творчество от 2000 г. Нейни публикации могат да се срещнат в женското християнско списание Лия, в църковен бюлетин и други. Публикува статии на християнска тематика в настоящия сайт от 2012 година.


Още статии

СПОДЕЛИ СВОЕ ПРЕЖИВЯВАНЕ ОТ ТУК

Дарение за развитие и популяризиране на евангелието в интернет: КЛИК
loading...

Добавете коментар

Защитен код
Обнови