Християнски Портал

*СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН*

Абонирайте се за седмичния ни бюлетин, за да получавате 5-те най-посещавани страници в български християнски портал (християни.ком) през изминалата седмица.
За желаещите да участват в развитието на християни.ком: КЛИК
За информация, фактури или въпроси, моля, пишете ни на еmail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
 

Мотиви за създаване на славянобългарската азбука

СПОДЕЛИ СВОЕ ПРЕЖИВЯВАНЕ ОТ ТУК

Дарение за развитие и популяризиране на евангелието в интернет: КЛИК

Мотиви за създаване на славянобългарската азбука

Ан Василева май 2013г.

Мотиви за създаване на славянобългарската азбука

© Изображение с авторски права

Това е времето на разпадането на Римската империя. През 395 г сл. Хр. император Теодосий Велики я разделя на Източна, със столица Константинопол и Западна със столица Рим. Оформят се и две църкви - Римокатолическа и Източно-православна . Между тях има надпревара за влияние. Господства схващането, че латински, гръцки и еврейски са боговдъхновените езици и проповядването може да се осъществява само на тях. В Римокатолическата църква се проповядва на латински, а в Източно-православната – на гръцки. На всички други езици е забранено.

През 863г сл. Хр. хан Борис I приема християнството в България. През 864 г се извършва масово покръстване на българите, но в църквата се проповядва на гръцки език. Със започналите борби за независима българска църква възниква проблемът с писмеността.

Братята Методий (815) и Кирил (820) са родени в г. Солун, в семейство на военен управител. Бащата умира рано, децата остават под закрилата на влиятелния си чичо. Методий от малък проявява големи умствени способности. 10 г успешно управлява славянска област, но се отказва от административната си дейност и неизвестно защо отива в манастира "Полихрон". Отначало е монах, по-късно става игумен.

Кирил също от малък показва удивителни способности към философия и поезия. Учи в Магнаурската школа. След завършването си остава там като преподавател по философия.

От 860 до 867 г Методий и Кирил участват в няколко мисии в Европа, където утвърждават християнството и славянското богослужение.

Съвременни историци предполагат, че хан БорисI е този, който поръчва създаването на азбуката. Това обяснява причината за оттеглянето на Методи в манастира, където през 855г, заедно с Кирил, създават първообраза на славянобългарската азбука - глаголицата.

Създаването на глаголицата се смята за най-значимото дело на Кирил и Методи. Започват в 855 г и я завършват през 862-863 г. Тя не прилича на нито една от тогавашните европейски азбуки. Буквите са оригинални. Основните елементи са кръст, триъгълник и кръг.. Кръстът изразява християнството изобщо. Триъгълникът - Светата Троица - Бог, Син и Дух, а кръгът - Божията вечност. С тези три символа тя е своеобразна възхвала на Бога.

По-късно кирилицата, като по-практична, постепенно измества глаголицата. Някои историци приписват нейното създаване на Климент Охридски, който я нарекъл на името на Кирил.

До 862 г. Кирил и Методий превеждат евангелски текстове, молитви и четива за църковни служби, части от Псалтира и др. По молба на княз Ростислав, който искал да предотврати немското влияние в църквата си, през 863 г византийският император изпраща братята във Велика Моравия. Там те престояват 3 г и половина. Провеждането на богослужение на славянски език, обаче влиза в противоречие с каноните на триезичието. Затова те тръгват да защитят делото си пред папата в Рим. Преди това участват в духовен събор във Венеция.Тук Кирил произнася изключителна реч срещу триезичниците. През 867 г пристигат в Рим. Блестящият полемичен дар на Кирил принуждава папа Адриан II да признае официално славянските книги. Братята са посрещнати с големи почести и са ръкоположени, а книгите им - одобрени. Това е голяма победа. В славянските църкви в Рим Божието Слово започва да се проповядва на славянски език. Така старобългарският език става трети културен език в Европа. През 869 г Кирил се разболява тежко и на 42 г възраст умира в Рим. След смъртта му Методий продължава богослуженията на славянки език в Панония и пак си навлича недоволството на немското духовенство. През 870 г е изправен пред църковен съд и заточен за три години. След като се връща във Великоморавия продължава и превежда от гръцки език почти всички библейски книги. Умира през 885 г. Оставя много преводни и оригинални трудове и подготвя около 200 свещеници, проповядващи християнската вяра на славянски език.

Основната цел, поради която Кирил и Методи създават славянската азбука и превеждат Библията и богослужебни текстове е да предадат Божието Слово на славянските народи . След това в живота на тогавашния християнски свят последва истинска културна революция.


Всички права запазени © 2014. Препечатвания и препубликации само с разрешение:
Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.


Ан. ВасилеваАн. Василева е педагог по професия. Обръща се към Бога през 1990 година. Посещава евангелска църква в София. Участва в служение на деца - сираци. Занимава се с литературно творчество от 2000 г. Нейни публикации могат да се срещнат в женското християнско списание Лия, в църковен бюлетин и други. Публикува статии на християнска тематика в настоящия сайт от 2012 година.


Още статии

СПОДЕЛИ СВОЕ ПРЕЖИВЯВАНЕ ОТ ТУК

Дарение за развитие и популяризиране на евангелието в интернет: КЛИК

Добавете коментар

Защитен код
Обнови