Християнски Портал

*СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН*

Абонирайте се за седмичния ни бюлетин, за да получавате 5-те най-посещавани страници в български християнски портал (християни.ком) през изминалата седмица.
Подкрепете служението ни от тук: КЛИК
За информация, фактури или въпроси, моля, пишете ни на еmail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
 

Възкресението е призив към теб!

Възкресението е призив към теб!

От Веселин Кисьов, Май. 2013

Възкресението е призив към теб!

© Изображение: hristiyanstvo.com

Авторите на четирите евангелия не просто описват Христовото възкресение. И четиримата по различен начин показват, че пряко следствие от тази история е призив на Христос към теб.

За по-ясно разбиране на това към какво ни призовава историята за Възкресението на Христос, стилът тук няма да е описателен, а преди всичко във вид на таблици. От тях ясно проличава как и в четирите евангелия, независимо, че разглеждат историята за Възкресението по различен начин, призивът към нас е абсолютно един и същ.

1. ПРИЗИВЪТ СПОРЕД МАРКО

Историята за Възкресението е описана в Марко 16. За да я разгледаме по-добре, ще си послужим с тази таблица:

Узнаване за Възкресението
Бог поръчва на учениците: “Идете и кажете”
Резултат
“Мария Магдалена, Мария, майката на Яков, и Саломия... видяха, че камъкът беше отвален. (ст. 1, 4) “...Видяха... юноша... облечен в дълга бяла дреха” (ст. 5)
"...Той възкръсна! Няма Го тук; ето мястото, където Го положиха.Но идете, кажете на учениците Му и на Петър..." (ст. 6-7)
“...На никого нищо не казаха, защото се бояха.” (ст. 8)
“Исус се яви първо на Мария Магдалена” (ст. 9)
“Тя отиде и извести на тези, които Го бяха придружавали...” (ст. 10)
“...Не повярваха.” (ст. 11)
“След това Исус се яви в друг образ на двама от тях” (ст. 12)
“И те отидоха и известиха на другите” (ст. 13).
“...Но и на тях не повярваха.” (ст. 13)
“После се яви на самите единадесет ученика” (ст. 14)
“И Исус им каза: Идете по целия свят и проповядвайте благовестието на всяко създание. Който повярва и се кръсти, ще бъде спасен; а който не повярва, ще бъде осъден.” (ст. 15-16)
“А те излязоха и проповядваха навсякъде, като Господ им съдействаше и потвърждаваше словото със знаменията, които ги придружаваха.” (ст. 20)

В това евангелие цялата история около Възкресението показва едно и също нещо:

"...Той възкръсна! ...Идете, кажете...” (ст. 6-7)

Вестта за празния гроб според Марко явно задължава всички повярвали да отидат и да разкажат за това на други. Мисията на апостолите тук е представена почти само като разгласяване на благата вест за възкръсналия Христос. Дори първите три групи ученици, които научиха за Възкресението, не можаха да убедят и самите апостоли да им повярват. Но накрая на помощ на благата вест идват Божието съдействие и знаменията.

2. ПРИЗИВЪТ СПОРЕД МАТЕЙ

При Матей виждаме почти същата пряка зависимост между вестта за възкресението и незабавното й известяване на други. Единственият друг детайл, който е добавен, е разказът за изфабрикуваната от фарисеите история за това, че учениците на Исус са откраднали тялото Му. Нека видим същата таблица за Матей 28.

Узнаване за Възкресението
Бог поръчва на учениците: “Идете и кажете”
Резултат
“А ангелът проговори на жените: “Няма Го тук, защото възкръсна” (ст. 5, 6)
Идете бързо да кажете на учениците Му, че е възкръснал от мъртвите. (ст. 6-7)
“И те излязоха бързо от гроба със страх и голяма радост и се завтекоха да известят на учениците Му.” (ст. 8)
“И, ето, Исус ги срещна” (ст. 9)
“Тогава Исус им каза: Не бойте се. Идете и кажете на братята Ми да идат в Галилея и там ще Ме видят.” (ст. 10)
“А единадесетте ученици отидоха в Галилея, на хълма, където Исус им беше посочил. И като Го видяха, поклониха Му се; а някои се усъмниха.” (ст. 16-17)
“Тогава Исус се приближи към тях и заговори” (ст. 18)
“...Даде Ми се всяка власт на небето и на земята. И така, идете и създавайте ученици измежду всички народи, и ги кръщавайте в името на Отца и Сина, и Святия Дух, като ги учите да пазят всичко, което съм ви заповядал. (ст. 18-20)
(не е описан резултатът в самото евангелие)

Матей накрая внася важен аспект в мисията. Тя не е само “Идете и кажете” но и “създавайте ученици”. Ето защо не можем да си позволим само да разпространяваме благата вест за Възкресението, смятайки, че изпълняваме поръчението на Христос. Създаването на ученици явно включва и “кръщавайте (ги) в името на Отца и Сина, и Святия Дух, като ги учите да пазят всичко, което съм ви заповядал.” Това изисква дълъг и продължителен процес.

3. Призивът според Лука

За разлика от Марко и Матей, Лука като че ли не разглежда историята за Възкресението изцяло през призива “идете и кажете”. Но това е само на пръв поглед. Основното, което виждаме през цялата история на Възкресението, описана в Лука 24, е че то е изпълнение на пророчествата в Писанието, както и на думите, които Исус е казвал по-рано на учениците си. Нека ги разгледаме:

Възкресението е изпълнение на обещаното от Христос
Възкресението е изпълнение на обещаното от пророците
“двама мъже с ослепително облекло” казват на жените:
“Няма Го тук, но възкръсна. Спомнете си какво ви говореше, когато беше още в Галилея, като казваше, че Човешкият Син трябва да бъде предаден на грешни човеци, да бъде разпънат и на третия ден да възкръсне.” (ст. 6-7)
Исус и двамата ученици, по пътя за Емаус:
“И като почна от Моисей и от всички пророци, им тълкуваше писаното за Него във всичките Писания.” (ст. 27)
Исус и двамата ученици, по пътя за Емаус:
“И Той им каза: О, неразумни и мудни по сърце, да вярвате във всичко, което са говорили пророците!” (ст. 25)
Двамата ученици:
“И разискваха помежду си: Не гореше ли в нас сърцето ни, когато ни говореше по пътя и когато ни тълкуваше Писанията?” (ст. 32)
На апостолите:
“Исус им каза: Тези са думите, които ви говорих, когато бях още с вас, че трябва да се изпълни всичко, което е писано за Мене в Мойсеевия закон, в пророците и в псалмите. (ст. 44)”
“Тогава им отвори ума, за да разберат Писанията.” (ст. 45)
“И им каза: Така е писано, че Христос трябва да пострада и да възкръсне от мъртвите на третия ден, и че трябва да се проповядва в Негово име покаяние и прощение на греховете между всички народи, като се започне от Йерусалим.” (ст.46-47)
“Вие сте свидетели за това. И, ето, Аз изпращам върху вас обещанието на Моя Отец; а вие стойте в града Йерусалим, докато се облечете със сила отгоре.” (ст. 48-49)

Цялатат статия от тук ->

СПОДЕЛИ СВОЕ ПРЕЖИВЯВАНЕ ОТ ТУК

Дарение за развитие и популяризиране на евангелието в интернет: КЛИК
loading...

Добавете коментар

Защитен код
Обнови