Християнски Портал

*СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН*

Абонирайте се за седмичния ни бюлетин, за да получавате 5-те най-посещавани страници в български християнски портал (християни.ком) през изминалата седмица.
За желаещите да участват в развитието на християни.ком: КЛИК
За информация, фактури или въпроси, моля, пишете ни на еmail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
 

Размисли относно възкресението Христово

СПОДЕЛИ СВОЕ ПРЕЖИВЯВАНЕ ОТ ТУК

Дарение за развитие и популяризиране на евангелието в интернет: КЛИК

Размисли относно възкресението Христово

От Ан. Василева, Май. 2013

Размисли  относно  възкресението Христово

© Изображение: us.123rf.com

По време на преброяването, преди няколко години, попитах моя позната с каква религиозна принадлежност се е писала.

„Ами, аз съм българка - християнка се писах. Християнка съм, но това - Бог, Христос - аз не признавам”.

„Ти чуваш ли се какво говориш - й казах. Сама си противоречиш! Да си християнин, значи ДА ПРИЗНАВАШ ХРИСТОС, да си последовател на Неговото учение.”

„Е, няма значение, мен това не ме интересува!”- каза тя.

Учудващо невежество и духовна мъгла сред нашия „християнски” народ! Още по-учудващо е, когато срещнете християнин, който твърди, че е последовател на Христос, но се съмнява в достоверността на Неговото Възкресение. В началото това е препъни камък за някои новоповярвали християни. Те казват: „Как така – тяло, мъртво от 3 дни, почти тръгнало към разлагане, да се съживи?” „Дали наистина е станало така, както пише в Библията?”

Възкресение...! Нещо ново, чудно, необяснимо за човешкия ум! Самите ученици не повярваха, докато не отидоха да видят празния гроб. Възкресението е описано подробно в Библията. Основните моменти, които ни дават основание да вярваме в това са че:

Възкресението беше предсказано от пророците преди много години „Защото няма да оставиш душата ми в преизподнята; Нито ще допуснеш угодника Си да види изтление”. (Псалми 16:10).

Празната гробница на Исус

Гробницата беше празна. И в четирите евангелия са описани събитията свързани с Възкресението на Исус Христос.

Жените се срещат с Него. Лука разказва за първите впечатления и вълнения, започнали с отиването на жените, които ,според еврейския обичай, трябвало да помажат тялото на Исус с миро (24:1-9). Сутринта, в неделния ден, в гробницата те виждат два ангела, които им съобщават, че Исус е Възкръснал. Жените отиват при учениците и им разказват какво се е случило. Евангелист Йоан ( 20:11-18) разказва за срещата на Мария Магдалина, освен с ангелите и с Възкръсналия Христос.

Срещата с учениците Му. Когато чуват новината, Петър и Йоан решават да се уверят лично: „тия думи им се видяха като празни приказки, и не вярваха. А Петър стана и изтича на гроба и като надникна, видя саваните сложени отделно; и отиде у дома си, чудейки се за станалото” (Лука 24:11, 12) .

Легендите, с които се обяснява използване символа на боядисаното яйце в християнството, са легенди,те не могат да се докажат.

Още същият ден двама от учениците се срещат с Него по пътя към Емаус. Случката е впечатляваща (Лука 24:13-35).Развълнувани, те се връщат при учениците. Докато разказват (независимо, че вратата била заключена), Исус се появява в стаята и ги уверява във Възкресението Си. Христовото Възкресение е единствено само по себе си истинско ВЪЗКРЕСЕНИЕ – преобразяване на тялото в духовно, прославено, безсмъртно тяло, неподвластно на земните, физически закони.

Третата среща е на брега на Тивериадското езеро, където учениците са отишли за ловят риба ( Марк 16; Йоан 21 ). Без подробности е спомената и една среща с ученика Симон.

Римските стражи, които пазели гроба, отиват при началниците си и разказват за случилото се. Последните им заплащат за да кажат, че учениците Му са го скрили ( Матей 28:11-15), ”а вас ще направим да нямате грижа”. Ако е било възможно римските управници да открият тялото, те са щели да го направят.

Един сериозен и труден за обяснение по друг начин е фактът за промяната в поведението и живота на учениците през следващите дни.След разпятието те се криели уплашени, обезсърчени и унили. След като Исус им се явява няколко пъти, те са изтръгнати от депресията и отчаянието „и бяха постоянно в храма [хвалещи и] благославящи Бога” ( Лука 24:24,36-48, 50 ). Възкресението е единственото логично обяснение за промяната в живота им.Промяната се усеща още по-осезателно след Възнесението, когато учениците започват смели и енергични действия за изпълнение на великото поръчение: ”идете, научете всички народи” ( Матей 28:19 ). Последвалите действия са записани в книгата Деяния на апостолите.

Чудото на Възкресението е документирано. Но понякога, колкото и доказателства да се представят, приемането на Христовото Възкресение като факт настъпва едва тогава, когато християнинът се убеди от личен опит, че Богът, който е сътворил небето и земята, духа и материята, видимото и невидимото, може да възкреси и мъртвото тяло на Своя Син т.е. че БОГ МОЖЕ ВСИЧКО. Понякога това е процес на израстване в знание, опитност, размисъл и общуване със Святата Троица.

ВЪЗКРЕСЕНИЕТО НА ХРИСТОС Е ГРЪБНАКЪТ НА ХРИСТИЯНСКАТА ВЯРА. Както християнството без Христос е нищо, така и християнска вяра без христовото Възкресение е безсмислена „ако Христос не е бил възкресен, то празна е нашата проповед, празна е и вашата вяра”(1 Коринтяни 15:14).

Почти 2000 години гробът е празен, а който се съмнява, нека иска Бог да му открие. Вярвам, че Той ще отговори на желанието му . Но „Блажени онези, които без да видят са повярвали” (Йоан 20:29).


* На интересуващите се по-подробно, препоръчвам книгата на Джош Мак-Дауел („Фактът на Възкресението” 1991 изд. Нов човек”). Авторът проучва факти и документи относно Възкресението на Христос и от твърд скептик, стига до убеждението в истинността на факта на Възкресението и широко и подробно описва това, което е разкрил.

СПОДЕЛИ СВОЕ ПРЕЖИВЯВАНЕ ОТ ТУК

Дарение за развитие и популяризиране на евангелието в интернет: КЛИК

Добавете коментар

Защитен код
Обнови