Християнски Портал

*СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН*

Абонирайте се за седмичния ни бюлетин, за да получавате 5-те най-посещавани страници в български християнски портал (християни.ком) през изминалата седмица.
Подкрепете служението ни от тук: КЛИК
За информация, фактури или въпроси, моля, пишете ни на еmail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
 

Размисли относно възкресението Христово

Размисли относно възкресението Христово

От Ан. Василева, Май. 2013

Размисли  относно  възкресението Христово

© Изображение: us.123rf.com

По време на преброяването, преди няколко години, попитах моя позната с каква религиозна принадлежност се е писала.

„Ами, аз съм българка - християнка се писах. Християнка съм, но това - Бог, Христос - аз не признавам”.

„Ти чуваш ли се какво говориш - й казах. Сама си противоречиш! Да си християнин, значи ДА ПРИЗНАВАШ ХРИСТОС, да си последовател на Неговото учение.”

„Е, няма значение, мен това не ме интересува!”- каза тя.

Учудващо невежество и духовна мъгла сред нашия „християнски” народ! Още по-учудващо е, когато срещнете християнин, който твърди, че е последовател на Христос, но се съмнява в достоверността на Неговото Възкресение. В началото това е препъни камък за някои новоповярвали християни. Те казват: „Как така – тяло, мъртво от 3 дни, почти тръгнало към разлагане, да се съживи?” „Дали наистина е станало така, както пише в Библията?”

Възкресение...! Нещо ново, чудно, необяснимо за човешкия ум! Самите ученици не повярваха, докато не отидоха да видят празния гроб. Възкресението е описано подробно в Библията. Основните моменти, които ни дават основание да вярваме в това са че:

Възкресението беше предсказано от пророците преди много години „Защото няма да оставиш душата ми в преизподнята; Нито ще допуснеш угодника Си да види изтление”. (Псалми 16:10).

Празната гробница на Исус

Гробницата беше празна. И в четирите евангелия са описани събитията свързани с Възкресението на Исус Христос.

Жените се срещат с Него. Лука разказва за първите впечатления и вълнения, започнали с отиването на жените, които ,според еврейския обичай, трябвало да помажат тялото на Исус с миро (24:1-9). Сутринта, в неделния ден, в гробницата те виждат два ангела, които им съобщават, че Исус е Възкръснал. Жените отиват при учениците и им разказват какво се е случило. Евангелист Йоан ( 20:11-18) разказва за срещата на Мария Магдалина, освен с ангелите и с Възкръсналия Христос.

Срещата с учениците Му. Когато чуват новината, Петър и Йоан решават да се уверят лично: „тия думи им се видяха като празни приказки, и не вярваха. А Петър стана и изтича на гроба и като надникна, видя саваните сложени отделно; и отиде у дома си, чудейки се за станалото” (Лука 24:11, 12) .

Легендите, с които се обяснява използване символа на боядисаното яйце в християнството, са легенди,те не могат да се докажат.

Още същият ден двама от учениците се срещат с Него по пътя към Емаус. Случката е впечатляваща (Лука 24:13-35).Развълнувани, те се връщат при учениците. Докато разказват (независимо, че вратата била заключена), Исус се появява в стаята и ги уверява във Възкресението Си. Христовото Възкресение е единствено само по себе си истинско ВЪЗКРЕСЕНИЕ – преобразяване на тялото в духовно, прославено, безсмъртно тяло, неподвластно на земните, физически закони.

Третата среща е на брега на Тивериадското езеро, където учениците са отишли за ловят риба ( Марк 16; Йоан 21 ). Без подробности е спомената и една среща с ученика Симон.

Римските стражи, които пазели гроба, отиват при началниците си и разказват за случилото се. Последните им заплащат за да кажат, че учениците Му са го скрили ( Матей 28:11-15), ”а вас ще направим да нямате грижа”. Ако е било възможно римските управници да открият тялото, те са щели да го направят.

Един сериозен и труден за обяснение по друг начин е фактът за промяната в поведението и живота на учениците през следващите дни.След разпятието те се криели уплашени, обезсърчени и унили. След като Исус им се явява няколко пъти, те са изтръгнати от депресията и отчаянието „и бяха постоянно в храма [хвалещи и] благославящи Бога” ( Лука 24:24,36-48, 50 ). Възкресението е единственото логично обяснение за промяната в живота им.Промяната се усеща още по-осезателно след Възнесението, когато учениците започват смели и енергични действия за изпълнение на великото поръчение: ”идете, научете всички народи” ( Матей 28:19 ). Последвалите действия са записани в книгата Деяния на апостолите.

Чудото на Възкресението е документирано. Но понякога, колкото и доказателства да се представят, приемането на Христовото Възкресение като факт настъпва едва тогава, когато християнинът се убеди от личен опит, че Богът, който е сътворил небето и земята, духа и материята, видимото и невидимото, може да възкреси и мъртвото тяло на Своя Син т.е. че БОГ МОЖЕ ВСИЧКО. Понякога това е процес на израстване в знание, опитност, размисъл и общуване със Святата Троица.

ВЪЗКРЕСЕНИЕТО НА ХРИСТОС Е ГРЪБНАКЪТ НА ХРИСТИЯНСКАТА ВЯРА. Както християнството без Христос е нищо, така и християнска вяра без христовото Възкресение е безсмислена „ако Христос не е бил възкресен, то празна е нашата проповед, празна е и вашата вяра”(1 Коринтяни 15:14).

Почти 2000 години гробът е празен, а който се съмнява, нека иска Бог да му открие. Вярвам, че Той ще отговори на желанието му . Но „Блажени онези, които без да видят са повярвали” (Йоан 20:29).


* На интересуващите се по-подробно, препоръчвам книгата на Джош Мак-Дауел („Фактът на Възкресението” 1991 изд. Нов човек”). Авторът проучва факти и документи относно Възкресението на Христос и от твърд скептик, стига до убеждението в истинността на факта на Възкресението и широко и подробно описва това, което е разкрил.

СПОДЕЛИ СВОЕ ПРЕЖИВЯВАНЕ ОТ ТУК

Дарение за развитие и популяризиране на евангелието в интернет: КЛИК
loading...

Добавете коментар

Защитен код
Обнови