Християнски Портал

*СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН*

Абонирайте се за седмичния ни бюлетин, за да получавате 5-те най-посещавани страници в български християнски портал (християни.ком) през изминалата седмица.
Подкрепете служението ни от тук: КЛИК
За информация, фактури или въпроси, моля, пишете ни на еmail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
 

Благовестие или грижа?

Добави в Svejo

Благовестие или грижа?

От Веселин Кисьов

Благовестие или грижа?

© Изображение:
hristiyanstvoto.blogspot.com

Това са две основни неща от християнския живот. Но кое е по-важно?

Добър отговор на този въпрос могат да дадат две от притчите на Исус.

Странният земеделец.

Една от най-добрите илюстрации за благовестие в Библията е притчата за земеделеца, разказана от Исус:

Притча-за-сеяча-плевели
Причта-за-сеяча-птицитеПритча-за-сеяча-добра-почваПритча-за-сеяча-камениста-почваЕдин земеделец излязъл да сее. Докато хвърлял семената, някои паднали край пътя. Дошли птици и ги изкълвали. Други паднали върху камениста почва, където нямало достатъчно пръст. Те покълнали много бързо, защото почвеният слой бил тънък. Но когато слънцето изгряло, изгорило растенията и те изсъхнали, защото нямали дълбоки корени. Други семена паднали сред трънливи плевели, които избуяли и ги задушили. Някои от семената паднали върху добра почва. Те поникнали и дали плод. Едни родили сто, други – шестдесет, а трети – тридесет пъти повече зърно, отколкото било засято. (Матей 13:3-8)

Исус обяснява, че и в четирите случая земеделецът е човек, който прогласява Божието слово за Царството (Матей 13:19). Семената на словото, обаче, попадат на четири различни вида почва. Това са все хора, които чуват Словото. В първия случай човек не успява да го разбере. Във втория го приема с радост, но не му позволява да промени живота му. В третия грижите на този свят и лъжливият блясък на богатствата не позволяват словото да се развие и да даде плодове. Едва четвъртата почва изобразява човек, който чува Словото и го разбира.

Когато Исус разказва тази притча край Генисаретското езеро, обкръжението му са земеделци и хора с други занаяти, които, обаче, имат достатъчно представа от земеделие. Всеки от тях е наясно, че ако иска да засее нещо и да има максимално добър резултат, никак не би постъпил като описания в притчата земеделец.

Опитният земеделец преди да засее, се грижи за почвата. Не сее край пътя. Разорава почвата, за да премахне камъните и плевелите преди да засее семената.

Тези разсъждения за земеделеца нямат за цел да омаловажат казаното от Исус в притчата му. С нея Той ни показва какво все пак се случва най-често, въпреки нашите усилия. Но и самата притча съдържа в себе си отговора на въпроса как да бъдат достигнати повече хора до Христос - с грижа за тях, както земеделецът първо би се погрижил за почвата. Не е страшно това, че семето ще падне на неподходяща почва и няма да бъде плодоносно. Бог е най-вече, който променя сърцата на хората и ако в един момент човекът е неподходяща почва, в друг момент почвата може да е напълно обработена. Но Господ прави това и чрез нашата грижа. Когато продължим грижата си за човека (дори веднага да не покълне нищо), ще можем и по-добре да знаем в кой момент сърцето му е подходяща почва.

Работата на опитния земеделец, обаче, не приключва и с това. Всъщност, тя едва започва.

Цялата статия ->

СПОДЕЛИ СВОЕ ПРЕЖИВЯВАНЕ ОТ ТУК

Дарение за развитие и популяризиране на евангелието в интернет: КЛИК
loading...

Добавете коментар

Защитен код
Обнови