Християнски Портал

*СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН*

Абонирайте се за седмичния ни бюлетин, за да получавате 5-те най-посещавани страници в български християнски портал (християни.ком) през изминалата седмица.
Подкрепете служението ни от тук: КЛИК
За информация, фактури или въпроси, моля, пишете ни на еmail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
 

Докога езически поклон пред мартеницата?

Добави в Svejo

Докога езически поклон пред мартеницата?

От Ан. Василева

Докога езически поклон пред мартеницата?

© Снимка: Добрина Лазарова | snews.bg

Отдавна исках да напиша статия за мартениците, всъщност против тях, но никъде не намирах радушен прием. Някак си „неудобно било”, „това било българска традиция”, „не можело да се опълчваме явно против българщината” и т.н. и т. н. С усилие потискам недоволството си при вида на тълпите около сергийте за мартеници на 28 февруари и 1- ви март.

Новото тази година е, че традиционните „Пижо” и „Пенда” са заменени с „дяволче” и „ангелче”!?. „Страхотна” идея, нямам думи! Учудвам се на българите-християни за преклонението им пред езическите символи, вярвания и обичаи, наричани български или християнски традиции, а всъщност – противостоящи на християнските принципи. Че това е езически обичай е ясно не само от двете легенди, които се ползват като обяснение, но и от смисъла , който се е влагал в миналото, пък и сега.Ето накратко легендите:

„Баба Марта” (месец март) била сестра на братята Голям и Малък Сечко (месеците януари и февруари), които живеели в планината. През месец март, млада овчарка не послушала съвета на свекър си, да не изкарва овцете в планината и си навлекла гнева на Марта, която се почувствала подценена. Поради това тя се разсърдила , развилняла се и замразила овчарката и овцете. От тогава, народът, за да я омилостиви, в началото на нейния месец започнал да връзва на дърветата пресукан бял и червен конец.

Другата легенда е с патриотична насоченост, възникнала в началото на миналия век. След нахлуването на хазарите, синът и дъщерята на Кубрат – Баян и Хуба останали под татарска власт. Аспарух, Кубер и Алцех потеглили на юг. Предварително се уговорили, че ще изпратят вест, когато намерят хубава земя. Хуба получила известие и заедно с брат си избягали. Дошли до брега на река Дунав. За да съобщи, че са близо Баян вързал бял конец на крачето на един гълъб. В това време бил улучен от стрелата на хазарски преследвачи. Краят на конеца се обагрил от кръвта. В това време се появил Аспарух с войската си и те били спасени. Аспарух завързал крайщата на червения с белия конец и заявил пред войската, че това е знакът българите да не се разделят. От тогава на 1-ви март българите се закичват с червено-бели мартенички за радост, здраве и успех.

Съвременният българин, който толкова много държи всичко да види и пипне, с умиление пренебрегва едни толкова неясни, неточни и нереални обяснения, само защото са съчетани с пожелания за здраве и успех. А той много държи на здравето, независимо, че не се грижи чак толкова, като знаем колко пуши и пие, но какво му пречи, някой да му пожелае „здраве”, пък и нали трябва да мисли позитивно, „може и да му се случи”. Мартениците са народна, но не християнска традиция. „ В съвременния български традиционен календар обредът се практикува на 1-ви март и съхранява древна пролетна магия” (Мартеница thracians.net) - (магията е мнимо, свръхестествено явление, призоваване на тайни сили да направят някому зло или добро, чрез определени заклинания, билки, обреди, вълшебство, чародейство). „Празникът на „Баба Марта” е свързан с езически култ към природата с пожелания за здраве и плодородие. Такъв обичай е познат още от тракийска и елинска древност. Усуканите бели и червени (вълнени) нишки се правят с магическа цел за отблъскване на зло. Мартеницата не е никак безобидна, както изглежда на пръв поглед. Тя е “бяла магия” ( магия за добро) или за разваляне на “черна магия”(за зло), своеобразен амулет срещу злите сили и окичването с мартеница е магически ритуален акт: вярва се, че предпазва човека, чрез механизма на контактната магия (сп. „Маргарита” брой 3(10), 2002) .

мартеница

В езическите вярвания цветовете имат строго определен смисъл: червеното означава кръв, живот, бялото – чистота, щастие. Обричането и заклинанията, които се правели при изработването на мартениците са недопустими практики от гледна точка на християнската вяра. Защо и как са се приготвяли тези конци: Старите българи вярвали, че в природата съществува зла сила, "лошотия", която се събуждала през пролетта. На мартениците се приписвала магическата сила да предпазва от "лошотията". „Старинният обичай изисквал бялата вълна за мартениците да се събира от пасищата на стадата, където кичури овча вълна са останали по храстите. Така вълната е "поела" магическа сила от природата и от звездите. После част от нея се оцветява в червено. Накрая бялата и червена нишка се изпридат и пресукват заедно. Докато ги преде и усуква, жената изрича обредни заклинания”.

И макар, че днес мартениците не се приготвят точно според обичая, достатъчно е, че отвличат вниманието, очакванията и надеждите на хората в неправилна посока. Ако сме християни, ще зачитаме думите, казани в Галатяни 3:28 : „Няма вече юдеин, нито грък, (бих казала българин, арменец или турчин или каквато и да е народност ) няма роб, нито свободен, няма мъжки пол, ни женски; защото вие всички сте едно в Христа Исуса”. За да ни избави от разочароващите последици на увлеченията по греховни измами, Бог ни предупреждава още в първата си заповед: "Аз съм Господ Бог твой; Да нямаш други богове освен Мене. Не си прави кумир, подобие на нещо, което е на небето горе, или което е на земята долу, или което е във водите под земята (Второзаконие 5:7-8). А това, че мартениците са своеобразен кумир , на който се отдава поклон и се очаква по магичен начин предпазване от зло и осигуряване на здраве, вярвам, че е ясно. Някои могат да кажат, че това е само едно суеверие - празна вяра, но тук при изработването им са се използвали заклинания и магии, което направо ги изстрелва в графата окултизъм - твърде сериозно отклонение от Божиите изисквания: "Да не се намира сред тебе...никой чародей, астролог, гадател или омойник , никой баяч, запитвач на зли духове, врач или запитвач на мъртвите; защото всеки, който върши тези дела е омразен на Господа…" (Второзакиние 18:10).

Какво е отношението на българите сега? Във форум родител споделя, че заявил на учителката, че поради християнските убеждения в семейството, дъщеря им няма да изработва мартеници. Във форума започват разисквания:

За: Мартеничките са за децата… да мечтаят. Няма нищо лошо човек да си помечтае. Оставете ги и без това животът е сив и труден. Да не ги лишаваме от малкото щастие. …Ако сте българи, ще приемате и митовете и легендите. Човек трябва да помни традициите си и миналото си…и да се гордее…Българи ли сте или…”

Против: „Напълно съм съгласен с това, което са направили. Радвам се, че някой е дръзнал да каже истината такава, каквато е, а не да продължаваме да си затваряме очите за нещата, които пречат за благословението на страната ни и дори й носят проклятие”.

За: „Баба Марта е официален български празник, подкрепян напълно от българското християнство. Баба Марта е част от християнската традиция , оцеляла от незапомнени времена.”

Против: „В нашият фолклор, (който е много колоритен и интересен) има доста суеверие. А суеверието носи само вреда”.

За: „Какво не й харесвате на Баба Марта, вие учете децата на любов и състрадание.Това, че са се закичили с една мартеница няма да накара Бог да се отрече от тях, нито те от него. Ами тогава и дядо Коледа им кажете, че няма, защото и той няма нищо общо с християнството. Не се заплитайте в детайлите и не се хващайте за дреболии. Важна е същността на християнството – любов и разбирателство”

Такива са възгледите сега – за и против! Време е християнството в България да се изчисти от езическите си и окултни традиции, които години наред са се примесвали с Библейските истини. Обаче „по-скоро от вярата си ще се откаже, отколкото от навиците си”, се казва в една грузинска пословица. Да си истински българин не означава, че трябва да спазваш сляпо всички традиции и обичаи, било то хубави или не, само за да се харесаш на останалите. Защо е толкова важно да се отречем от мартениците? За някои това е дреболия, други го възприемат едва ли не като кощунство срещу българското. Но трябва да кажем, че това не е никак незначително. В Божието Слово, което е пътеводител за всеки християнин, се казва: „И пази повеленията Му и заповедите Му, които днес ти заповядвам, за да благоденствуваш, ти и потомците ти след тебе, и за винаги да се продължат дните ти на земята…”

След като българските обичаи за здраве и благоденствие са толкова много, защо ние сме една от най-бедните и болни нации, мислите ли, че няма връзка между това, което правим и това, което Бог иска. Цяла година стотици жени в България правят хиляди мартеници и очакват това да донесе радост и здраве на тези хора. В пресата се дават обяснения, как всеки сам може да си направи мартеници. Но Библията казва: „не отивайте след други богове….. и не Ме разгневявайте с делата на ръцете си” (Еремия 25:6). „…защото Аз съм Господ, Който те изцелявам.” (Изход 15:26). и „Ако прилежно слушаш гласа на Господа своя Бог, и вършиш онова, което Му е угодно, и слушаш заповедите Му, и пазиш всичките Му повеления, то не ще ти нанеса ни една от болестите…” (Изход 15:26). Ако смятате, че това са старозаветни закони, ще цитирам думите на Христос: ”да не мислите, че Съм дошъл да разруша закона или пророците; не Съм дошъл да разруша, но да изпълня” (Матей 5:17). Бог не е безразличен към нашето поведение „Или мислите, че без нужда казва писанието, че Бог и до завист ревнува за духа, който е турил да живее в нас?” ( Яков 4:5). За езическите ритуали Павел казва: „… заявявам в Господа, да не се обхождате вече, както се обхождат и езичниците, по своя суетен ум, помрачени в разума и отстранени от живота на Бога поради невежеството, което е в тях…” ( Ефесяни 4:17) .

След като с любов и загриженост Бог ни призовава: „Към Мене погледнете и спасени бъдете всички земни краища; Защото Аз съм Бог и няма друг” ( Исая 45:22) не следва ли да се замислим сериозно и да се отзовем на Неговия призив. Ако сме истински християни няма да имаме нужда от измислени празници за да се радваме. Нека говорим истината за мартениците, защото всеки ще отговаря за делата си и за това на какво е учил децата си, а и хората около себе си! И като знаем, че „Всичкото писание (Библията) е боговдъхновено и полезно за поука, за изобличение, за поправление, за наставление в правдата” (2 Тимотей 3:16 ) на практика да се противопоставим и да не се поддаваме на масовото внушение на езическите послания в съвременното ни общество?

Е, брате и сестро, как утре ще реагираш, когато приятелката ти, колежката ти или съседката се втурне да ти закичи мартеница?


ВИЖТЕ ОЩЕ: Отговор на коментарите относно статията 'Докога езически поклон пред мартеницата?'


СПОДЕЛИ СВОЕ ПРЕЖИВЯВАНЕ ОТ ТУК

Дарение за развитие и популяризиране на евангелието в интернет: КЛИК
loading...

Коментари   

 
0 #28 3 29-06-2017 12:28
Дайте най-накрая да си признаем, че не сме християнски, а езически прост народ. Не да се водим християни, защото сме много далеч от това. Но не го и осъзнаваме. Обаче иначе много знаем.
Цитиране
 
 
-1 #27 Александър_80 01-03-2017 15:53
Цитит от Виктория:
Не ми пука, християни ли сте, мюслюлмани ли сте, будисти ли сте. Някви ОГРАНИЧЕНИ вярващи сте, защото си мислите, че несъществуващият ви господ ще ви даде всичко без да се трудите и/ли учите. И накрая кво? Не знаете 2 и половина колко е и живеете в няква забутана каравана под наем. Пу, плюя на вас!
Живеете в република България. Ще спазвате традиции, обичаи и всичко общо взето, защото много неща са произлезли преди вас, и ще си останат тук след като сте на 2 метра под земята.
Тъпи, ограничени боклуци!


Честна дума,такава злоба и гняз,лъхащи от един единствен коментар не бях чел до настоящия момент.Не е лошо да смениш планетата от която пишеш,защото като те чета,май там още миришете цветята с противогази.
Цитиране
 
 
-6 #26 Балканджи Йово 26-02-2017 23:11
Ей седесари какво искате още да унищожите от България и българските традиции?! Не Ви ли е срам! БЕЗРОДНИК мръсни! Престанете! Анатема!!!
Цитиране
 
 
-6 #25 Виктория 26-02-2017 10:51
Не ми пука, християни ли сте, мюслюлмани ли сте, будисти ли сте. Някви ОГРАНИЧЕНИ вярващи сте, защото си мислите, че несъществуващия т ви господ ще ви даде всичко без да се трудите и/ли учите. И накрая кво? Не знаете 2 и половина колко е и живеете в няква забутана каравана под наем. Пу, плюя на вас!
Живеете в република България. Ще спазвате традиции, обичаи и всичко общо взето, защото много неща са произлезли преди вас, и ще си останат тук след като сте на 2 метра под земята.
Тъпи, ограничени боклуци!
Цитиране
 
 
-3 #24 Trial 01-03-2016 17:56
Марксистката Критична Теория на Франкфуртските школници в действие, маскирани като миряни - гнусни комунисти, долу лапите от Българската Традиция!
Цитиране
 
 
-1 #23 Ттттт 01-03-2016 11:51
Страхотна статия аз съм на същото мнение и подкрепям напълно автора . Браво и Бог да Ви Благослови !!!!!!
Цитиране
 
 
+3 #22 Пижо 15-02-2016 20:48
Я се факай. Да живее баба Марта!!!
Цитиране
 
 
-2 #21 HighSpirited 22-10-2015 12:10
Идолопоклоничес тво - поклонение на идоли като религиозен култ. В някои монотеистични религии се разглежда като "замяна на поклонението пред истинския Бог." Традиционно, поклонението на идоли е типично за политеизма. В същото време, по мнението на църквите-в древните източни църкви, православната, католическата, лутеранската, англиканската, идолопоклонство то може да присъства в християнството!!!
По мнението на протестантската христианска църква и някой други разклонения, а също и на юдей и мюсюлмани – идолопоклоничес твото присъства в християнската религия под формата на почитане на икони, поради преклонението пред религиозни изображения (статуи, икони и кръстове) по време на богослужение в храмовете и на други места за поклонение.
Укипедия
Те нещата не опират само до мартениците, а до цялата скалъпена религия...Христ иянството в днешния му вид си е чисто езичество и идолопоклоничес тво.Проблема е че еврейте, приватизираха Бог и решиха, че е само затях. Вместо да си следват отредената им роля на народ -свещеници и учители за останалия свят. А в тяхната религия всичко е истинско и няма нито едно противоречие...
Цитиране
 
 
+3 #20 HighSpirited 22-10-2015 12:05
Цитит от Бояна:
Маловерието, кривоверието и безверието, които съпътстват нашия народ през последните 70 години доведоха до неоезичеството, което се проявява със страшна сила. Магическите ритуални практики, прилагани от екстрасенси, гадателки, врачки, ходжи (в мюсулманската религия магьосничеството е допустимо) са свързани с окултизма. Православното християнство, което е единственият правилен възглед за създаването на света и човека и за правилното му съществуване, съвсем невежествено бива отхвърляно. Това се получава затова, защото хората са привикнали към злото - да обсъждат, осъждат и даже да клеветят другия, да злорадстват, ако му се случи беда или ако самите те я предизвикат, да крадат, да лъжат, да прелюбодействат. Тези нездрави удоволствия на духовно болните, какви са съвременните хора ги отблъскват от православието, което доброжелателно им посочва, че това, което вършат е неправилно и им вреди. Те не приемат правилния начин на живот, който им предлага православието и продължават да грешат с риск за здравето и живота си по същия начин, както не обръщат внимание на предупреждението върху опакавката на цигарите. Бог съществува, независимо вярва ли някой или не вярва. Разумът, който е създал и поддържа в хармония цялата вселена, природата, човека! И той е добро, добро, добро. Каквото трябва да се стремим и ние да сме, а не да хлътваме в бездната на злото!

Първо се замислете защо се получава това. Помислете за причинно следствената връзка, ще ви дам насока, ако една религия не е много истинска, меко казано и няма отговори на въпросите на хората, те само почват да ги търсят и ги намират кой където свари...
Цитиране
 
 
-1 #19 Cecka 09-10-2015 17:19
Mili hora,vrazumete se!Vsichko onova koeto ne e v Bibliqta e protiv Boga,sledovatel no obichai,traditsii,kultove,vrachuvane,baene,gadaene...
Vseki e vlizal v pravoslavna tsarkva.Kakvo ima v neq?Ne li sa ikoni,statuetki ,sveshti.Komiri i samo komiri,koeto e omrazno na Boga.Bog e tolkova blizo do vseki edin ot nas,no nie ne Go zabelqzvame ili ne iskame da Go zabelejim,a Toi iska da obshtuva s vseki edin ot nas lichno.Ot nachaloto na Bibliqta do kraq i Bog ni prizovava kam pokaqnie.Pokait e se,pokaite se!-ot vsichki okultni praktiki,ot vsichi kumiri i tempodobni,ako iskate nie ,a ot tam i tsqlata ni natsiq da prosperira,zash toto voiuvaneto ne e v plat i krav,a v duhovni mesta,koito nie obiknovenite hora ne mojem da vidim,no tova ne ni opravdava.Ako ima neshto koeto da ne razbirame po-dobre e nito da go othvarlqme,nito priemame,a da go proverime.Slovo to Bojie e istinno i dokazano.Ako varshim onova ,koeto Bog iska ot nas ,Toi e veren i nqma da ni ostavi v nujda.IMAITE VQRA V BOG OTETS,BOG SIN I SVQTIQ DUH,V TROITSATA!!! Kazva Bog:''Vseki, koito prieme Cina,priema i Mene i vseki ,koito othvarli Cina Mene othvarlq." ISUS kazva:Vsichko koeto poiskate ot Ottsa Mi v Moe Ime,shte vi bade dadeno" i oshte:Ako nqkoi pohuli Ottsa,shte mu bade prosteno i ako pohuli i Sina ,shte mu bade prosteno,no na onzi koito pohuli Svqtiq Duh ,nqma da mu bade prosteno do veka!''
PRIZIV KAM VSICHKI: Chetete i razmishlqvaite varhu Slovoto Bojie!Samo To shte vi dade pravilnite otgovori!Bog da vi blagoslovi i vrazumi!!! A M I N I A M I N !!!
Цитиране
 
 
+1 #18 Николай iu 02-03-2015 11:54
Християнството е обединение на езически религии, тъй че не знам какво се оплаквате от мартениците.
Цитиране
 
 
+5 #17 Минка Савова 01-03-2015 17:47
За всяко едно нещо което правиш е важен мотива, нека всеки сам да реши какво прави как го прави и защо. Мартениците един вид са окултна връзка.
Цитиране
 
 
+7 #16 иван попов 25-02-2015 22:54
Може мартениците да идват от езическите религии, но те са български. Идват на Балканския полуостров от местата, където са живели нашите деди. Разпространени са само на голяма част от Балканския полуостров населена предимно с българи в някои части на Иран и Афганистан- старите български земи, управлявани от рода " Дуло". Припомням, че повечето християнски празници са взаимствани от старите религии. Няма как да се убедят хората, че има един бог и няма да се празнуват повече старите празници. Християнските празници( но в Европа-правосла вните) са взели много неща от езическите. За американските, като ден на благодарността, ден на тиквите, на влюбените и др. въобще не си струва да коментирам. При тях няма традиции и няма откъде да се вземат свястни християнски празници. Защо българите напоследък празнуват 14. февруари-ден на влюбените, а да не си слагаме мартеници. Това е чуждопоклонниче ство и срам, а както преди се наричаше" упадъчно западно влияние". Не гледайте на традиционното българско само като на остарял и ненужен езически обичай, точно традициите, азбуката, обичаите, по-късно религията са запазили българите да не изчезнем от историческата сцена като държава. По отношение на българите, Св. Валентин, родът " Дуло", кан(хан) Омуртаг съм писал на няколко места. Не бързайте да ме критикувате и оплювате, а помислете насериозно на нещата. Българите са стар народ, най-стария в Европа, запазил името си- за първи път официално според именника се споменават от 153(165) г. сл. Хр., а според някои източници и по-рано. Белият цвят на мартеницата първоначално символизира мъжкото начало, силата, а червеното е женското начало, здравето: то е знак на кръвта, на зачеването и раждането. Баба Марта е хилядолетна българска традиция, която символизира края на зимата и идването на пролетта. Затова след края на зимата, а преди години зимите са били тежки и продължителни си казваме с радост" Честита Баба Марта. Ако трябва да изхвърлим езическите символи трябва да се променят имената на месеците, планетите и др. Месец март, например е кръстен на езическия бог на войната Марс.
Цитиране
 
 
-4 #15 Бояна 15-02-2015 23:18
Маловерието, кривоверието и безверието, които съпътстват нашия народ през последните 70 години доведоха до неоезичеството, което се проявява със страшна сила. Магическите ритуални практики, прилагани от екстрасенси, гадателки, врачки, ходжи (в мюсулманската религия магьосничествот о е допустимо) са свързани с окултизма. Православното християнство, което е единственият правилен възглед за създаването на света и човека и за правилното му съществуване, съвсем невежествено бива отхвърляно. Това се получава затова, защото хората са привикнали към злото - да обсъждат, осъждат и даже да клеветят другия, да злорадстват, ако му се случи беда или ако самите те я предизвикат, да крадат, да лъжат, да прелюбодействат . Тези нездрави удоволствия на духовно болните, какви са съвременните хора ги отблъскват от православието, което доброжелателно им посочва, че това, което вършат е неправилно и им вреди. Те не приемат правилния начин на живот, който им предлага православието и продължават да грешат с риск за здравето и живота си по същия начин, както не обръщат внимание на предупреждениет о върху опакавката на цигарите. Бог съществува, независимо вярва ли някой или не вярва. Разумът, който е създал и поддържа в хармония цялата вселена, природата, човека! И той е добро, добро, добро. Каквото трябва да се стремим и ние да сме, а не да хлътваме в бездната на злото!
Цитиране
 
 
+3 #14 Ерика 01-02-2015 05:41
Ако бихте отворили умовете си за мисъл, свободна от предразсъдъци, четете.

Когато се опитахте да ни асимилирате във вашите убеждения, толкова векове назад в миналото, ние вече имахме наша собствена истинска вяра. С вековете се бяха изградили наши традиции и култура, които вие тогава не притежавахте. Езичеството беше тук много, много преди вас. Вашата религия беше създадена, за да поробва духа и за да откъсне човечеството от природата, тоест естествената му среда. Вие използвахте нашите обичаи, за да е възможно, когато ни покръстите, да усещаме, че на тази религия може да се уповаваме - тъй като вече бе асимилирала нашите обичаи, ние чувствахме духа на нещо, което ни е познато. Обаче вашите принципи бяха много различни от нашите. Това, което оставихте като наследство за човечеството беше нещо толкова чудовищно, нещо, което толкова много откъсна човеците един от друг, че днес целият свят живее в хаос. Но истината е, че нашата Вяра остана през вековете, ето защо и до днес ние езичниците вървим измежду вас, а вие дори не знаете, че съществуваме. Толкова много векове, това, което не успяхте да схванете беше, че това, в което истински вярва всеки един човек е индивидуално за него - той се ражда такъв и ляга обратно в земята като такъв! Християнин, мюсюлманин, или какъвто и да е - това остава само дума, когато не е подкрепена от самата душа на този човек. Така че, ако някой от вас отново посмее да говори глупости за нашите древни езически обичаи и за нашата култура, обръщайки се към тях като към по-низши, нека си спомни как отчаяно се опитвахте да ни асимилирате чрез тях във вашата инфантилна и фалшива вяра. Вие бяхте хората, които опетниха тази дума. Затова и вече хората не се доверяват на нищо, което тя съпровожда, и аз напълно мога да ги разбера и не ги осъждам за това. Аз няма да се опитвам да накарам никой от вас да става езичник - или го усещаш в себе си, или не. Целта е всеки да бъде свободен и да вижда със собствените си очи. Само тогава ще настъпи "рай" на земята.
Цитиране
 
 
-2 #13 06-03-2014 17:16
Hora, neka da izgorim vsichki martenichki na kladata i da prekratim tozi ritual na DQVOLA!
Цитиране
 
 
+7 #12 Марина Контарова 02-03-2014 13:48
От повечето коментари е ясно, че мартеници,Кукер и, Свети Валентин, Коледа, Великден /с боядисване на яйца/ и много други обичаи и традиции не са Библейски и християнски. Людмила Иванова е написала: "Независимо че сме приели християнството като официална религия, ние сме прабългари." Истинското християнство е в Библията - всичко, което е смесено, не е чисто християнство. Нали ако в бутилка олио прибавим 100 г газ това н е е вече олио, а как ще е олио,ако половината е газ и половината олио, или по-голямата част е газ? Стари езически вярвания, нагодени към местни традиции - в различните народи различни - смесени с малко християнство /и такава мисъл имаше в коментарите/ не са обаче християнска вяра. Който иска да е истински християнин, който вярва, че Исус Христос се родил на земята, за да ни спаси /Исус значи Спасител/, който вярва, че е умрял за да плати за нас, но и възкръснал и е осигурил за нас възкресение и вечен живот /това малко християни, които се придържат към традициите вярват/ - такъв истински християнин няма да държи на езическите практики и обичаи, а ще чете и прави това, което е казал Исус Христос. "Ако Ме обичате, ще пази Моите заповеди" - Йоан 14:15. "Обаче напразно Ми се кланят, като преподават за поучения човешки заповеди." Нека да търсим, да четем и да вършим това, което ни казва Бог. Защо да се заблуждавам през целия си живот,че съм християнка, че спазвам много традиции, че ги запазвам за поколенията /а теса човешки наредби/, и в края да се окаже, че всичко е било напразно? И не само напразно, но и фатално за спасението ми? Който желае да се радва, но и да радва Исус Христос, защото носи Неговото име, нека да се ръководи от Неговото Слово. И Бог да благослови всеки, който търси истината!
Цитиране
 
 
+2 #11 Константин 02-03-2014 12:45
Цитит от Eni:
Само дето не можете да се сбиете във ФБ докато спорите. :-? И слава Богу. Иначе щеше да настъпи бой :sigh: по този спор.


Яко вече се чудя дали няма да е добре да се организира протест срещу мартеницата на живо. Ще има сеир и за новините.
Цитиране
 
 
+3 #10 Константин 02-03-2014 12:43
Цитит от lon:
Аз питам - ДОКОГА ще празнуваме и КОЛЕДА, този празник, също така произлязъл от езически обичай?!?!?Някой празнуват КОЛЕДА други Рождество Христово, което е истинският празник според мен. Коледа е впоследствие жалък опит да го засенчи и да го скрие от хората. :P
Цитиране
 
 
+4 #9 Борко 02-03-2014 12:04
Има някои коментари подкрепящи мартениците и т.н. , но нека да не им обръщаме внимание ,защото истинския християнин в пълното значение на думата , знае че това не е християнско и няма никъде в Библията нещо да е свързано с това.подкрепящо носенето на мартеници , после чакането на щъркела и т.н. и всичко това да носи здраве щастие и късмет и т.н..В с и ч к о свързано с мартениците е една голяма СУЕТА. Това е Господ дава благослови :)
Цитиране
 

Добавете коментар

Защитен код
Обнови