Християнски Портал

*СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН*

Абонирайте се за седмичния ни бюлетин, за да получавате 5-те най-посещавани страници в български християнски портал (християни.ком) през изминалата седмица.
Подкрепете служението ни от тук: КЛИК
За информация, фактури или въпроси, моля, пишете ни на еmail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
 

Земята е пред еко катастрофа с невиждани размери

Добави в Svejo

Земята е пред еко катастрофа с невиждани размери

Къде отиват нашите боклуци..

Земята е пред еко катастрофа с невиждани размери

Земята е пред еко катастрофа с невиждани размери - Снимка: ecowomen

Дали се замисляме понякога къде отиват всички отпадъци, които ползваме в ежедневието си; пластмасофи бутилки, бъркалки за кафе, найлонови торбички, четки за зъби и т.н. и т.н. списъкът е дълъг.

“Може би в сметището..„ ще кажат някои. Всъщност истината съвсем не е такава. Истината се движи в средата на Тихия океан и колкото и невероятно да звучи тя (Истината за всички отпадъци) е с големината на половин европа...

През 2010 година Маркъс Ериксен и Джоел Паскал правят изумително откритие. Те поемат по вода към “Великата тихоокеанска спирала от боклук„ в центъра на Тихия океан, върху сал изработен от 15 хиляди пластмасови бутилки от минерална вода и други безалкохолни като за борд ползват корпуса на стар самолет "Чесна. Разбира се това е с цел привличане вниманието на света към световната еко катастрофа в която се намираме.

Земята е пред еко катастрофа с невиждани размери

Фотограф: www.junkraft.blogspot.com

Като че ли никой от нас не се замисля сериозно колко голям става проблемът с всеки изминал ден, а райските кътчета с девствена природа, които лека полека биват поглъщани от боклука на световната индустрия изглеждат толкова далечни.. Всъщност те са точно на една ръка разстояние.. в нашите чинии.. но за това ще стане дума по надолу в статията.

Въпросната спирала е редица от океански течения, които се събират в една точка на хиляда мили на запад от Сан Франциско и на толкова северно от Хавай. Те “забират„ със себе си всякакъв вид пластмаса, изхвърлена в океана, нефтени платформи, тонове незаконно изхвърляни химически отпадъци и други боклуци от всякакъв сорт, като ги събират в място наречено "пластмасова супа"..

Земята е пред еко катастрофа с невиждани размери

Пластмасова супа - Снимка: deltaworld

Пластмасовата супа е наистина солидна площ, която според някои надминава два пъти по територия САЩ. Не знам дали успявате да си представите за каква огромна маса боклук става дума. Боклук, който се разгражда изключително бавно и успоредно с това отделя токсини. Слънчевата енергия натрошава полиетилените на милиарди малки парченца и постепенно ги "изгаря" под влияние на UV-лъчите.

Парченцата пластмаса задушават морската фауна и флора, и в крайна сметка се озовават в чиниите ни - на нашата трапеза.

Всеки един боклук, изхвърлен от човека – от полиетиленови торбички, пластмасови запалки за еднократна употреба, капачки, шишета, спринцовки, бирени кутии, кутии за безалкохолно, четки за зъби и т.н. – образува плътен нанос, невидим единствено от космоса, но измамна храна за много животински видове. Маркъс Ериксен и Джоел Паскал разказват за разкъсани птици от подобна "храна". Документирани кадри можете да видите във видеото под статията. Повече от милион морски птици и над 100 хил. морски бозайници годишно загиват от замърсените води, съобщава британският в. "Индипендънт", позовавайки се на данни на Програмата за защита на околната среда на ООН.

За съжаление еко катастрофата в Тиихия Океан не е единствен случай. Средиземно море е на път да се превърне в една огромна "пластмасова супа". Учени от френската организация Mediteranee en danger установили това преди 3 години. Според данни от експедицията безброй частички от пластмасови отпадъци плуват във водите на Средиземно море и се превръщат в храна за планктони и риби. По този начин над 500 тона от пластмасовите мини боклуци попадат в рибното филе, а оттам и в чиниите ни. Ако все още не мислите, че тези резултати са крайно обезпокоителни продължете да четете.

Според първите изводи на океановедите през 2009г. близо 250 милиарда отпадъчни пластмасови частици със средно тегло 1.8 милиграма плават в Средиземно море. Това прави по няколко хиляди дневно попадащи във водите. Рибите и птиците поглъщат по-големите пластмасови частици и вследствие на това умират по мъчителен начин. За хората са опасни главно микрочастиците, които по хранителната верига попадат в крайна сметка в рибното месо, а с това и в чинията и стомаха ни. Кръвни проби и при хората показват, че в кръвта ни се отлагат безброй такива частици, например бисфенол А.

Земята е пред еко катастрофа с невиждани размери

Пластмасови микро частици - Снимка: scurvytunes.blogspot.com

През 2010г. около 800 милиона литра петрол изтекоха в Мексиканския залив. Но днес все едно нищо не е било, даже повечето от нас не знаят за инцидента с глобални мащаби за еко системата ни. Петролът по вълшебен начин изчезна в нищото, а най-голямата петролна авария потъна в забвение, припомня Дойче веле.

Четейки всичко това не е ли време да си припомним Откровение 11:18: “Но народите се разгневиха и твоят гняв дойде, а също и определеното време да бъдат съдени мъртвите и да дадеш наградата на своите роби, пророците, и на светите личности, и на онези, които се страхуват от твоето име, малки и големи, и да унищожиш онези, които унищожават земята.“

Допълвам също, че целта на този материал НЕ Е всяване на паника. По скоро е опит да се замислим за душите ни и душите на хората около нас. Защото краят е близо. По-близо отколкото можем да си представим.

Ако смятате, че този материал заслужава вниманието на Вашите приятели и познати, моля разпространете го.

Автор: Венци Тоневски

hristiqni.com

Този филм трябва да се види от целия свят!


Midway. Съобщение от Спиралата.

Planet 100: Обяснение за 'кошчето'..СПОДЕЛИ СВОЕ ПРЕЖИВЯВАНЕ ОТ ТУК

Дарение за развитие и популяризиране на евангелието в интернет: КЛИК
loading...

Коментари   

 
0 #3 mxqrqiuhgt 28-07-2013 18:05
Коментарът е премахнат
Цитиране
 
 
+1 #2 iolanta 02-03-2013 10:03
Здравей Красимира,още по-близо съм ,преди 3 год. бях в Арадео,сега съм в Сан Чезарио ди Лече.Скайпа ми е iola66,понеже аз те търсих ,но излязоха много имена като твоето.
Цитиране
 
 
+2 #1 Красимира Димитрова 01-03-2013 22:26
:cry: Много ме разтрои това видео. Господи, какво сме направили с твоето велико творение?
Болно ми е, мъчно ми е, жално ми е, че хората сами си причиняват всичко това.

Иоланта Йовчева, писала си, че работиш в Арадео, Италия. Аз също живея в Италия на не повече от 40км от теб в Монтерони. Нямам фейсбук, но ако искаш можем да се запознаем, чрез скайп.
Цитиране
 

Добавете коментар

Защитен код
Обнови