Християнски Портал

*СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН*

Абонирайте се за седмичния ни бюлетин, за да получавате 5-те най-посещавани страници в български християнски портал (християни.ком) през изминалата седмица.
Подкрепете служението ни от тук: КЛИК
За информация, фактури или въпроси, моля, пишете ни на еmail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
 

Как Фейсбук промива християнския мозък

Добави в Svejo

Как Фейсбук промива християнския мозък

От Веселин Кисьов

Как Фейсбук промива християнския мозък

Тук са разгледани някои основни начини, по които Фейсбук променя мисленето и поведението на доста вярващи.

Фейсбук е социална мрежа, която на 14 септември 2012 г. достигна 1 милиард души (the Wallstreet Journal). Това е една седма от цялото население на земята (U.S. Census Bureau). Никоя друга компания не е постигала влияние върху толкова много потребители. Няма как това да не повлияе на начина на живот на човечеството като цяло. Дори и на християните.

Без съмнение, от тази социална мрежа може да се извлече много полза, включително и за Божието дело. По Фейсбук вече няколко пъти имах успешно благовестие, в резултат на което хора, които никога не съм срещал на живо, сега живеят като християни и са част от църква в населеното си място. Това е само един от многото примери, които мога да посоча. Но добрите възможности на тази мрежа не бива да заслепяват християните за вредното влияние, което тя има върху тях. Фейсбук успешно промива мозъка на вярващите. Под "промиване на мозъка" да се има предвид, че се променя мисленето, като се поражда погрешна или едностранчива представа за нещата.

1. Клюкарско мислене.

Вероятно една от най-големите вреди, които Фейсбук нанася на вярващите е, че ги стимулира в типично клюкарски маниер да следят новостите из профилите на познатите си, да се бъркат в чужди дейности и да ги обсъждат. Не веднъж мои приятели са се чудели, че не съм разбрал за нещо ново, което им се е случило. Според тях, щом са го сложили в дневника си, би трябвало да го знам. Използвам тази мрежа донякъде като имейл (за да разменяме съобщения с приятели) и не следя какво ново се случва. Но в тази област Фейсбук изменя представите ни. Очаква се всеки да си преглежда "новостите" и да се рови из профилите на другите. Доста християни не могат да отчетат това като клюкарско поведение, а и да могат, не го считат за проблем. Ето защо преди време написах подробна статия относно това как Библията гледа на клюкарството: ЦърквоРазбивачът: КЛЮКИ. Там ясно показвам, че Библията определя клюките като тежък грях. Като че ли нищо в съвремието не ни стимулира повече от Фейсбук към този грях.

2. Суета и показност.

Доста вярващи споделят неща във Фейсбук с цел показност - за да се харесат на приятелите си. В реалния живот не всеки ще изрази толкова явно, че нещо му харесва, но бутонът "Харесва ми" е добра възможност, която не струва почти нищо - просто едно натискане. Няма други естествени житейски ситуации, при които толкова много хора да ти покажат, че са те харесали с някоя нова дреха. Но дрехата е по-дребният проблем. Като нормално се възприема всички момичета да имат публикувани снимки по бански и всичките им „приятели” да могат да ги гледат неограничен брой пъти. Като цяло вярващите момичета също се поддават на тази обща тенденция. Христос казва, че който погледне на жена и я пожелае, вече е прелюбодействал с нея в сърцето си (Матей 5:28). Това означава, че чрез снимките си във Фейсбук, доста вярващи момичета стимулират познатите си от мъжки пол към грях. Така те могат да бъдат пожелавани сексуално по всяко време.

3. "Мъдри" мисли.

Друга фейсбук тенденция е безкритично споделяне и разпространение на мъдри мисли от съмнителни или неизвестни автори. Последната псевдо-мъдрост, на която се натъкнах на "стената" на вярващ човек (и нямаше посочен автор) ясно показва това: "Онова, което се е случило веднъж, може никога повече да не се случи. Но всичко, което се е случило два пъти, със сигурност ще се случи и трети път." Какъв е проблемът в тази мисъл ли? В нея има два големи проблема. Първият проблем е, че е пълна глупост. Ако една жена е раждала два пъти, ще роди ли със сигурност трети път? Ако човек е оставал два пъти невредим при катастрофа, със сигурност ли ще се случи и трети път? Ако получи два инсулта или инфаркта, ще получи ли със сигурност и трети? - Може и да не доживее това. Сещам се и за много други примери, но и тези са достатъчни. Въпреки всичко, освен моята реакция, всички други вярващи откликнаха на този цитат с бутона "Харесва ми".

Цялата статия ->

СПОДЕЛИ СВОЕ ПРЕЖИВЯВАНЕ ОТ ТУК

Дарение за развитие и популяризиране на евангелието в интернет: КЛИК
loading...

Коментари   

 
+5 #1 Красимира Димитрова 01-03-2013 23:08
До Галин Митков.
Галине, вярвам, че можете да издържите и повече от 20 дена без фейсбук.
Аз обичам да чета и да гледам полезна информация от интернет. От много време имам и компютър, но така и не пожелах да си направя профил във фейсбук. Всички около мен имат, но за мен това е ненужно и излишно. Информацията, която се получава от фейса я имасъщо и навсякъде в нета, а приятелите си ги имам в скайп, така че фейсбук е една доста ненужна и огабваща времето измислица на човека или дявола. :-)
Цитиране
 

Добавете коментар

Защитен код
Обнови