Християнски Портал

*СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН*

Абонирайте се за седмичния ни бюлетин, за да получавате 5-те най-посещавани страници в български християнски портал (християни.ком) през изминалата седмица.
Подкрепете служението ни от тук: КЛИК
За информация, фактури или въпроси, моля, пишете ни на еmail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
 

ХРИСТИЯНИТЕ – РАБОТНИЦИ И РАБОТОДАТЕЛИ

Добави в Svejo

ХРИСТИЯНИТЕ – РАБОТНИЦИ И РАБОТОДАТЕЛИ

От Ан. Василева

ХРИСТИЯНИТЕ – РАБОТНИЦИ И РАБОТОДАТЕЛИ

Поради грехопадението Бог наказа неподчинението на човека, като обвърза жизненото му оцеляване с труда: ”А на човека рече: Понеже си послушал гласа на жена си и си ял от дървото, за което ти заповядах, като казах: Да не ядеш от него, то проклета да бъде земята поради тебе; със скръб ще се прехранваш през всичките дни на живота си. Тръни и бодили ще ти ражда; и ти ще ядеш полската трева. С пот на лицето си ще ядеш хляб, докато се върнеш в земята” (Битие 3:17-19).

От тогава до ден днешен трудът е неотменна част от живота на човека. Независимо от проклятието, обаче, заради своята любяща същност, Бог благоволява и благославя честния и почтен труд на хората. Затова и псалмопевецът се моли: ”Нека бъде върху нас благоволението на Господа нашия Бог, да ни ръководи; И утвърждавай за нас делото на ръцете ни; Да! делото на ръцете ни утвърждавай го”(Псалми 90:17).

Склонни сме да недоволстваме от неблагоприятните съвременни условия в България по отношение на труда, което намалява желанието и ентусиазма ни да се трудим. Не зная защо, обаче ми идва да съпоставя условията на работа на българина преди 1-2 века. Условия много по-тежки, много по-неблагоприятни, а ето какви поговорки е измъдрувал народът ни: „Работата краси човека, а мързелът го грози; Работата да се бои от тебе, не ти от нея; Работата му сама го хвали; Работата на ум учи”. Но най-голямо впечатление ми прави тази – „Залудо (напразно, безплатно ) работú, залудо не стой!”, не че ни съветва безсмислено да пилеем труда си, но иска да ни каже, че ако никой не ни е създал работа – трябва сами да си я създадем. И не мога да се начудя, толкова ли е бил прост или глупав народът ни, та така е уважавал труда: „Трудът е здраве и живот; Безделието е майка на всички пороци, а трудът е баща на всички добрини”. “Българинът е трезв във всяко отношение„ - казва К. Иречек през 1891 г. “Енергията, която показва при обработката на земята, е забележителна. Кротък и съвестен, той се отдава изцяло на работата си, независимо дали е студент, войник, занаятчия или търговец.” И какво излиза - май сме се поразглезили? Хората са разбирали, че резултатите от труда зависят от Божието благоволение: „Ако Господ не съгради дома, напразно се трудят зидарите”(Псалми 127:1). „И на който човек е дал Бог богатство и имот, и му е дал власт да яде от тях, и да взема дяла си, и да се весели с труда си - това е дар от Бога” (Еклисиаст 5:19). А за трудолюбието се казва: „Трудолюбивата ръка обогатява” (Притчи 10:4); „Ръката на трудолюбивите ще властва” (Притчи 12:24); „Душата на ленивия желае и няма, а душата на трудолюбивите ще се насити” (Притчи 13:4); „Мислите на трудолюбивите спомагат само да има изобилие”(Притчи 21:5).

Какви са препоръките в Божието Слово, за това, как да работим, че да бъдем угодни на Бога?

Какви са препоръките в Божието Слово, за това, как да работим, че да бъдем угодни на Бога? Поради разликата в историческото време, названията са различни, като за отношенията работници – работодатели се говори като за отношения между слуги и господари. Но това не бива да ни смущава. Какво съветва Божието Слово за работниците:

  • „Слуги (работници), покорявайте се във всичко на земните си господари (началници, работодатели), като работите не за очи от човекоугодничество, а със сърдечна простота, боейки се от Господа, а не като за човеци; понеже знаете, че в награда ще получите от Господа наследството: защото слугувате на Господа Христа” (Колосяни 3:22);
  • „Слуги (работници), покорявайте се на господарите (началниците, работодателите) си с пълен страх, не само на добрите и на кротките, но и на опърничавите, защото това е благоугодно, ако някой поради съзнанието за Бога претърпява оскърбления, като страда несправедливо” (1Петрово 2:18).
  • А ето какво казва Павел на своя ученик: „Увещавай слугите (работниците) да се покоряват на господарите (началниците, работодателите) си, да им угаждат във всичко, да не им противоречат” (Тит 2:9).
  • „И ония, които имат вярващи господари (началници, работодатели), да не ги презират, за гдето са братя; но толкова повече нека им работят, защото ония, които се ползват от усърдието им, са вярващи и възлюбени. Това поучавай и увещавай” (1 Тимотей 6:2 ).

И въпреки незавидното положение на работника, не липсват и насърчителни думи: „Видял ли си човек трудолюбив в работата си? Той ще стои пред царе, няма да стои пред неизвестни хора” (Притчи 22:29).

В съвременната лавина от информация специализираните сайтове са пълни с указания и предложения към бизнеса за подбор на кадри, добра организация и по-сигурна печалба. Знаем и недоволството от незачитане правата на работниците, задържане на заплатата или намаляването й без причина, неоправданата експлоатация и други неблагоприятни фактори. Ние тук няма да се спираме на тези въпроси. Нас ни интересува какви са препоръките към работодателите ( началниците ), които може да се окажат братя в Христос:

работодатели към работници
  • „Господари (началници, работодатели), отдавайте на слугите си безпристрастно това, което е справедливо, като знаете, че и вие имате Господар на небесата” ( Колосяни 4:1).
  • „И вие, господари (началници, работодатели), постъпвайте също така с тях като се въздържате от заплахи, понеже знаете, че и над тях и над вас има Господар в небесата, у когото няма лицеприятие” (Ефесяни 6:9).

А ето и това, което най-много ни се иска да чуем:

  • „Ето заплатата на работниците, които са жънали нивата ви, от която ги лишихте, вика; и виковете на жетварите влязоха в ушите на Господа на силите”. (Яков 5:4). Нека бъдем сигурни, че Господ вижда всяка несправедливост.
  • „Мнозина търсят благоволението на управителя, но съдбата на човека е от Господа” (Притчи 29:26)

И ако работникът трябва да се труди усърдно, защото „Немарливият в работата е брат на разсипника” (Притчи 18:9); то работодателят, освен че трябва да внимава в отношенията си към работниците, трябва да има и честно, законово поведение в бизнеса, понеже ”които ламтят за обогатяване, падат в изкушения, в примка и в много глупави и вредни страсти, които потопяват човеците в разорение и погибел. Защото сребролюбието е корен на всякакви злини, към което като се стремяха някои, те се отстраниха от вярата, и пронизаха себе си с много скърби”(1 Тимотей 6:9-10).

За да очакваме добри резултати от работата си, освен казаното до тук, професионализъм и добра организация, много съществено е да се съобразим с един фундаментален закон, който Бог е постановил относно работата – почивката. „Шест дена да работиш и на седмият да си починеш: Даже и във време на сеитба и на жетва да си почиваш” (Изход 34:21). Някой беше казал „човек, който не умее да почива, не умее да работи”. Във всяко нещо трябва да има мъдрост - организмът ни се нуждае от възстановяване на равновесието. Съботната почивка не е просто едно хрумване сред десетте заповеди. Когато човек работи с определен ритъм на изразходване и възстановяване, продуктивността му е значително по-добра, отколкото при пълно изтощение. Здравните, емоционалните и семейни неблагополучия са сигурни сигнали за необходимостта от почивка. Духовната неудовлетвореност също крещи за почивка. След напрегната работа Исус каза учениците си: „Елате да идем някъде на необитавано място, където ще сме сами и ще си починете малко“ (Марк 6:30, 31). Така че, нека се усамотим, преди да сме се разпаднали от умора и твърде заетост. Напрежението винаги взима нещо от нас. Отделяйте време всеки ден, в което мислите ви да се реят, за да се раждат идеи и да се зареждате с творческо настроение и креативност. Намерете време да притихнете. Духът има нужда от общуване със своя Създател, от опознаването му: „Млъкнете и знайте, че Аз съм Бог”( Псалм 46:10). Знаем, че само при Исус можем да намерим истинска почивка: „Елате при Мен всички вие, които сте уморени и натоварени с грижи, и Аз ще ви успокоя… и ще намерите покой за душите си“ (Матей 11:28-30). А ето и едни много силни думи: „Онези, които чакат Господа, ще подновят силата си, ще се издигат с крила като орли, ще тичат и няма да се уморят, ще ходят и няма да отслабнат“ (Исая 40:29-31). Тогава и всичко останало, което има значение за нас ще намери мястото си: „Чрез завръщане и почивка ще се избавите, в безмълвие и увереност ще бъде силата ви“ (Исая 30:15).

И тъй като някой ще каже: ”Ама тук има някакво противоречие, в Еклисиаст 1:2-3 пише „…Суета на суетите, всичко е суета. Каква полза за човека от всичкия му труд, в който се труди под слънцето”. Даже и в българските пословици се казва: „работата няма край” или „работата свършва, когато я оставиш” и „от работа не се хубавее, а се гърбавее”. Какво да мислим при тези противоречия и кого да слушаме? Явно и двете мнения имат основание, но „Нека чуем същината на цялото слово – казва Проповедникът - Бой се от Бога и пази заповедите Му, Понеже това е задължението на човека” (Еклисиаст 12:13), което идва да ни покаже, че когато човекът, който се труди се съобразява с Господа, той, независимо от всичко, ще бъде благословен!


Всички права запазени © 2014. Препечатвания и препубликации само с разрешение:
Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.


Ан. ВасилеваАн. Василева е педагог по професия. Обръща се към Бога през 1990 година. Посещава евангелска църква в София. Участва в служение на деца - сираци. Занимава се с литературно творчество от 2000 г. Нейни публикации могат да се срещнат в женското християнско списание Лия, в църковен бюлетин и други. Публикува статии на християнска тематика в настоящия сайт от 2012 година.

СПОДЕЛИ СВОЕ ПРЕЖИВЯВАНЕ ОТ ТУК

Дарение за развитие и популяризиране на евангелието в интернет: КЛИК
loading...

Добавете коментар

Защитен код
Обнови