Християнски Портал

*СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН*

Абонирайте се за седмичния ни бюлетин, за да получавате 5-те най-посещавани страници в български християнски портал (християни.ком) през изминалата седмица.
Подкрепете служението ни от тук: КЛИК
За информация, фактури или въпроси, моля, пишете ни на еmail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
 

САМОКОНТРОЛ И СЕБЕВЛАДЕЕНЕ

САМОКОНТРОЛ И СЕБЕВЛАДЕЕНЕ

От Ан. Василева

Има ли капризни християни

„Който не владее духа си е като съборен град без стени” (Пр. 25:28)

В приятелски разговор сестра реши да сподели с мен проблема си – тютюнопушене. Трудно й било да прекъсне, моли се, но Бог не прави нищо. А при други - щом решат и Му се помолят – веднага спират. „Е, Бог е суверен, прави нещата по Свой начин, вероятно така иска да те научи на нещо” – й казах.

- Все пак, ти трябва да си настоятелна, а и да положиш самостоятелни усилия, нали знаеш, че това е като наркотична зависимост, трудно се прекъсва, но не е невъзможно”. Тя едва не подскочи

– „Не, това в никакъв случай не е наркотична зависимост, не, не е !” – повтаряше настойчиво и едва не ми се разсърди. Когато се видяхме отново след няколко месеца, през които бе правила опити да преодолее желанието за пушене, но се беше проваляла, каза: „Да, наистина е зависимост. Устоявам, устоявам, и в един момент, когато се случи нещо, което ме изкарва от релси, посягам към цигарата и нищо не ме интересува, въобще, умът ми е като в мъгла и нямам воля да се спра”…

Пристрастявания, зависимости, пороци – колкото и да е трудно, с Божия помощ всеки би могъл да се справи, някой от веднъж, друг – постепенно и бавно, но все по-сигурно и по-сигурно.

Какво представляват зависимостите? За пристрастяване и зависимости започна да се говори напоследък, когато злоупотребите с наркотични вещества започнаха да нарастват. Пристрастяване и зависимост може да се получи и към много и различни неща – работа, спорт, игри, хоби, храни, напитки, лекарства интернет, порнография, хазарт, порочни навици и привички, с други думи - към всяко нещо в живота. Затова и се осмелявам да поставя въпросите относно преодоляването им в статия, предназначена за християнски сайт. Обикновено пристрастяванията започват неусетно, провокирани от неблагоприятни ситуации, стрес, недоволство, отхвърляне, отдалечаване от Бога, чрез пренебрегване на молитвата и Божието Слово.

Как да разберем, дали сме пристрастени? В зависимост от това, към какво е пристрастяването могат да настъпят физиологични, психични и духовни проблеми - промени в организма,(неразположение, различни неприятни усещания), промени в поведението (слабоволие, раздразнителност, тревожност, депресивни настроения); и духовни – бунт, обвинения към Бога и съзнателно противопоставяне на християнските принципи. Как за разберем, дали вървим към зависимост?

- Когато чувстваме непрекъсната необходимост от определено действие;

- когато то започне да пречи на нормалния ход на живота ни;

- когато установим, че не можем без него и че

- вреди на нашето здраве и взаимоотношенията ни с Бога.

Значи трябва да прекъснем, защото „грехът лежи на вратата и към тебе се стреми; но ти трябва да го владееш” (Бит. 4:7 ).

Защо трябва да прекъснем? Какво казва Божието Слово за зависимостите? Това, че зависимостите не са желателни го разбираме не само от жизнен опит, но и в Словото ясно е казано: „Всичко ми е позволено, ала не всичко е полезно; всичко ми е позволено, но не ща да съм обладан (зависим) от нищо” (1 Кор. 6:12). Зависимостта се смята за грях, а повторяемостта на греха е порок 1, поради което налага да прекъснем : „Затова, възлюбени, като очаквате тия неща, старайте се да се намерите чисти и непорочни пред Него, с мир в сърцата си” (2 Петр.3:14).

Как да прекъснем? На първо място е необходимо осъзнаване на проблема. Понякога дълго време човек си мисли, че всичко е наред, че това е едно обикновено, безобидно удоволствие или необходимост, което ще може да преустанови, когато пожелае. Инцидентните неуспешни опити за скъсване все още не го безпокоят. Ето няколко стъпки, които трябва да направим:

Да се самонаблюдаваме „Нека издирим и изпитаме пътищата си, и нека се върнем при Господа”(П. Ер.3:40). Да отделим време, да се усамотим и самоанализираме, да преценим какво правим, как и защо постъпваме по определен начин. Липсата на самоконтрол прави човека по-слаб и му пречи да бъде такъв, какъвто може да бъде. Ако ни е трудно сами, да се обърнем с думите на псалмиста: „Изпитай ме, Боже, и познай сърцето ми; Опитай ме, и познай мислите ми” (Пс. 139:23). И ако установим отклонение от Божиите изисквания да признаем пред себе си, че сме в грях. Веднага, след като осъзнаем греха си да пристъпим към следните действия:

Да вземем решение за отказ от порочната дейност ”Който крие престъпленията си няма да успее, а който ги изповяда и оставя ще намери милост” ( Пр. 28:13).

Следващата стъпка е да се обърнем към Бога с покаяние, съжаление за сторения грях, защото спрямо Него е грехът и само Той може да прощава греховете. Покаянието трябва да се изрази в промяна на мисленето (обръщение) и да обхваща цялата душа – разум, воля и чувства. „И недейте се съобразява с тоя век, но преобразявайте се чрез обновяването на ума си, за да познаете от опит що е Божията воля, - това, което е добро, благоугодно Нему и съвършено” (Рим.12:2), като не се съмняваме в Неговото желание за прощение „има радост пред Божиите ангели за един грешник, който се кае.” (Лука 15:10)

Да изповядаме греха си пред Исус Христос, защото Самият Той казва: „Дойдете при Мене всички, които се трудите и сте обременени, и Аз ще ви успокоя."( Мат. 11:28 ). Изповедта е не само доверие в Бога, тя е и ясен отчет пред себе си и решение грехът да не се допуска отново.

Поради Божията любов покаянието води до опрощение „Нека остави нечестивият пътя си и неправедният помислите си, нека се обърне към Господа, и Той ще се смили за него, и към нашия Бог, защото Той ще прощава щедро” (Ис. 55:7). Прощението освобождава и изцелява човека от неговия проблем „Блажени ония , чиито беззакония са простени, чиито грехове са покрити; Блажен е оня човек, комуто Господ няма да вмени грях” (Рим.4:7-8).

Следва въпросът – какво трябва да направим по-нататък? Това, което Христос каза на жената: „Иди си, от сега не съгрешавай вече” (Йн. 8:11).Тук трябва да покажем воля и сила на характера. Божието дете се бори против греха, става чувствително към него и се старае да се владее.

„И като победите във всичко, да устоите“ (Еф. 6:13). Грижата на помилвания грешник след това е да се предпази от повторяемост на греха. „Бъдете трезвени, будни. Противникът ви, дяволът, като рикаещ лъв обикаля, търсейки кого да погълне” (1 Петр. 5:8). А кой разумен човек ще „отвори вратата” на гладен и разярен лъв? Сега повече от всякога ви е необходимо:

- ежедневна информация за Божията воля като четете Библията и действате според нея;

- в молитва споделяйте с Бог всичко, което ви се случва;

- общувайте с убедени християни;

- свидетелствайте за своето изцеление.

Продължавайте да се наблюдавате, самоконтролирате и владеете. Вниманието ви да е изострено и да отчитате всички моменти на евентуално връщане на навика, отслабване на вниманието и волята, връщане на спомени и асоциации, атака от изкушения. Може да си водите и записки или отчет, ако прецените, че това ще ви помогне нагледно да проследите, колко често извършвате тази дейност „Положете всяко старание и прибавете на вярата си добродетел, на добродетелта си благоразумие, на благоразумието си себеобуздание, на себеобузданието си твърдост…” (2 Петр. 1:5-6). Няма да е съвсем лесно, но трябва да се потрудите, тъй като „нашата борба не е срещу кръв и плът, но срещу началствата, срещу властите, срещу духовните сили на нечестието в небесните места ( Еф.6:12 ).

Сега е много наложително да пребъдвате в молитва навсякъде и по всяко време, непременно се молете за изпълване и контрол от Святия Дух и се насърчавайте с подходящи стихове от Словото като напр.: „Във всичко това ставаме повече от победители, чрез Този, Който ни е възлюбил”( Римл. 8:37).

Колкото и трудно да изглежда понякога, Бог ни уверява, че, чрез Неговата подкрепа ще успеем. В разговор брат, бивш наркозависим, сподели, че при устояването, за да не се върне към предишния начин на живот голяма роля има смирението, защото „Ако устоим, то ще и да царуваме с Него” (2Тим 2:12).

Споменахме,че не винаги проблемът се решава отведнъж. Необходим е период от време за преминаване към друг начин на живот. Има неща, които въздействат противно на нашето решение. Павел подробно обяснява действието на греха в плътта в Рим 7:14-25 и подчертава необходимостта от сериозно противопоставяне ,а и лукавият не пуска лесно жертвите си. Променете средата, заминете някъде за известно време, прекъснете връзките със старите приятели, свързани с навика ви, избягвайте местата,обстановката, които пораждат спомени, променете даже музиката, която слушате, облеклото и парфюма, намерете някаква дейност, като заместител. „Стойте, прочее, твърдо в свободата, за която Христос ни освободи, и не се заплитайте отново в робско иго”( Гал. 5 :1).


Бележки

1. порок - страст, поквара, слабост, отрицателна склонност на човек.


Всички права запазени © 2014. Препечатвания и препубликации само с разрешение:
Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.


Ан. ВасилеваАн. Василева е педагог по професия. Обръща се към Бога през 1990 година. Посещава евангелска църква в София. Участва в служение на деца - сираци. Занимава се с литературно творчество от 2000 г. Нейни публикации могат да се срещнат в женското християнско списание Лия, в църковен бюлетин и други. Публикува статии на християнска тематика в настоящия сайт от 2012 година.


Още статии

СПОДЕЛИ СВОЕ ПРЕЖИВЯВАНЕ ОТ ТУК

Дарение за развитие и популяризиране на евангелието в интернет: КЛИК
loading...

Добавете коментар

Защитен код
Обнови