Християнски Портал

*СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН*

Абонирайте се за седмичния ни бюлетин, за да получавате 5-те най-посещавани страници в български християнски портал (християни.ком) през изминалата седмица.
Подкрепете служението ни от тук: КЛИК
За информация, фактури или въпроси, моля, пишете ни на еmail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
 

Приятелство по Божие подобие

Приятелство по Божие подобие

Как да изграждаме приятелство, каквото Самият Бог гради.

От Веселин Кисьов


Приятелство по Божие подобие

В Библията думата „приятелство“ не е от най-често срещаните. Това може да ни заблуди, че в християнския живот има неща, които са много по-важни. Писанието, обаче, ни учи на особен вид приятелство, което може да се нарече „приятелство по Божие подобие“. Именно на такова приятелство сме призвани.

1. Най-голямата любов


Божията представа за приятелство е различна от това, което чуваме обикновено за приятелството, особено в света около нас. Според Библията това е най-голямата проява на любов. За Самия Бог няма нищо по-важно от приятелството. Това ще е първото нещо, което ще бъде разгледано. Второто ще бъде това как ние да постигаме такова приятелство.

Ето как Христос разбира приятелството:

„Няма по-голяма любов от това да дадеш живота си за приятелите си.“ (Йоан 15:13) И продължава: „Вие сте мои приятели, ако вършите това, което ви заповядвам. Вече не ви наричам «слуги», защото слугата не знае какво прави господарят му. Наричам ви «приятели», защото ви известих всичко, което чух от своя Баща.“ (Йоан 15:14-15)

Съвсем ясно ни е казано, че най-голямата любов е насочена към приятелите. Тя е всъщност да им се посветиш дотолкова, че ако се наложи, да дадеш и живота си за тях. Защо ако се наложи ли? Най-голямата любов не зависи от това дали ще дадеш живота си за приятелите си. За да е по-ясно: мислите ли, че преди да умре за нас на кръста, Исус ни е обичал по-малко? – Не. Любовта не зависи от това дали ще се наложи да дадеш живота си! Всъщност, както ясно се вижда от начина, по който продължават думите на Исус в стиховете 14-15, тук Той не набляга на самата жертва, а на приятелството. Казва ни, че неговата най-голяма любов е към тези, които са негови приятели (и поради това е готов на толкова голяма жертва).

2. Равенство и стремеж към равенство


Има един основен и универсален принцип при приятелството – равенство. Колкото по-голяма е степента на равенство, толкова по-близко може да е приятелството. Няколко примера за взаимоотношения ще покажат това. Всички те имат отношение към взаимоотношението между нас и Бога, но това ще бъде показано малко по-нататък. Сега само ще илюстрират принципа за равенство и стремеж към равенство.

Пример 1.Дете и родител могат да имат най-близко приятелство, когато вече са и двамата възрастни, т.е. в това отношение има равенство (възрастен – възрастен). Неравенството при дете и родител идва от това, че единият е в положение на покорство и зависимост спрямо другия. Равенството в случая идва естествено с времето, понеже децата стават възрастни. В този случай равенството просто се случва и не изисква стремежи от някоя от двете страни.

Пример 2. Пълноценно приятелство не би могло да има и между роб и прекия му господар. Взаимоотношенията в този случай може и да са близки, но в основата им е покорството. Робът няма право да откаже да изпълни волята на господаря си. При приятелството пък всичко е на добра воля. Само едно нещо в приятелството може да задължи единия да извърши нещо за другия - вътрешното чувство за дълг. За разлика от случая родител - дете, равенството тук не идва по естествен начин и по-вероятно е дори никога да не се случи. Единственият възможен начин да има пълноценно приятелство е на роба да бъде дадена свобода от господаря му. Робът сам не може да вземе такова решение. Единствено господарят му може да създаде тази по-голяма степен на социално равенство.

Пример 3. Ако твой приятел стане президент, в социално отношение той е много над теб. Дори и да сте приятели, той вече е твой президент. Има два възможни начина да запазите приятелството си непокътнато. Единият, който е напълно възможен в държавата ни, е той да се възползва от положението си и да те постави на висок пост като министър или с негова помощ при следващи избори да се окажеш вице-президент или премиер. Вторият начин, който не изисква такива сложности, е докато сте заедно, той да се абстрахира от това, че е президент и да се държи просто като твой приятел. Тук и при двата варианта нямаме равенство, но имаме стремеж към равенство.

Да обобщим:

Приятелството изисква равенство и ако го няма, то трябва да се компенсира със стремеж към равенство.

Ако използваме сравнението с президента, взаимоотношението с Бог е малко по-различно – то е подобно на това президентът, с когото до този момент не сте се познавали, по някаква причина да реши, че си заслужава да създава приятелство с теб. За тази цел първо започва да общува с теб не като президент, а като обикновен приятел. И понеже знае, че въпреки всичко, той си остава президент, ти помага ти самият да се издигнеш до такова ниво в социалната структура, че да може да управлявате заедно.

Цялата статия ->

СПОДЕЛИ СВОЕ ПРЕЖИВЯВАНЕ ОТ ТУК

Дарение за развитие и популяризиране на евангелието в интернет: КЛИК
loading...

Добавете коментар

Защитен код
Обнови