Християнски Портал

*СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН*

Абонирайте се за седмичния ни бюлетин, за да получавате 5-те най-посещавани страници в български християнски портал (християни.ком) през изминалата седмица.
Подкрепете служението ни от тук: КЛИК
За информация, фактури или въпроси, моля, пишете ни на еmail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
 

НАЧАЛАТА В ЖИВОТА НИ

Началата в живота ни

От Ан. Василева

НАЧАЛАТА В ЖИВОТА НИ

Всеки е изпитал действието на решения като: „от 1-ви януари, или от понеделник започвам….диета или спирам цигарите, или да тичам сутрин… „ или нещо ново… и разочарованието, когато след седмица-две всичко си тръгва по старому.

Освен ежедневните рутинни дейности, с които сме свикнали, понякога искаме или ни се налага да започнем нещо ново и непознато. Такива са раждане на дете, постъпване в училище, нова учебна година, сключване на брак, нова работа, влизане в ново жилище, запознаване с нов човек и др. Едни за кратко нюансират по нов начин ежедневието ни, други - съществени и важни, определят пасоката или смисъла на живота ни нататък.

Независимо какво и колко неочаквано може да ни се случи, ние трябва да имаме някаква стратегия за действие.

Каква стратегия? Като християни - правим справка с Библията. Там намираме както положителни, така и отрицателни примери за хора, изправяли се пред нови, неизвестни обстоятелства в живота си. Такъв пример е пленничеството на Данаил във Вавилон. Как постъпва той – изцяло и неотклонно следва Божиите изисквания, независимо, че това му струва преминаване през много изпитания, но, забалежете, успешно. Йосиф попада в двореца на египетския фараон, обаче и при най-трудните ситуации не се отклонява от Божиите принципи, с които е закърмен. Виждаме, че неговата устойчивост също е възнаградена. Самсон – обратно, постъпва според своята воля, пренебрегва Божиите правила, което го довежда не само до сериозни житейски предизвикателства, но и до фатален край.

В духовно отношение новото начало при всеки християнин започва с новорождението : „истина, истина ти казвам, ако не се роди някой отгоре (отново) не може да види Божието царство” казва Христос (Йоан 3:3).

Какво да правим, когато трябва да започнем нещо ново?

На първо място – да търсим Божието водителство. Обикновено искаме Бог да ни каже къде да работим, къде да живеем, за кого да се оженим и т.н. Бог рядко дава на хората толкова директна и конкретна информация. Като ни е дал изключително много подробности в Словото си, Той ни позволява сами да взимаме решения, като не забравяме, че „страх от Господа е начало на мъдростта” (Пр.9:10).

Как да разберем дали е Божията воля това, което искаме да започнем? Необходимо е да си отговорим на въпроси като:

  • Говорил ли ни е Бог лично и конкретно за това;
  • Тази дейност ще прославя ли Бога;
  • Ще спомогне ли това за нашето духовно развитие;
  • Библията казва ли нещо против това, което искаме да направим.

Ако първите три отговора са положителни, тогава Библията ни “позволява” сами да вземем решение. Но ако четвъртият е положителен – тогава сериозно трябва да се замислим, какво искаме. И още нещо - ако имаме близко общение с Господа и наистина искаме Неговата воля да се изпълни в живота ни, Бог ще постави Своите желания в нашето сърце: “наслаждавай се в Господа и Той ще ти даде желанията на сърцето ти” (Псалм 37:4).

Да търсим Божието благословение и подкрепа. Дори и след като се уверим, че сме на правилен път, не бива да очакваме гладко и безпроблемно „пътуване”. Затрудненията по пътя и преодоляването на препятствията ще бъдат закалка и изпит на нашата устойчивост. Тогава „не се безпокойте за нищо; но във всяко нещо, с молитва и молба изказвайте прошенията си на Бога с благодарение” (Фил 4:6) и следете внимателно за Неговия отговор.

Да си поставяме реални цели и очаквания. Без да преребрегваме духовната страна и Божията подкрепа, във всяка област на живота си християнинът трябва да действа разумно, компетентно и на съвременно ниво. Колкото и силно да е желанието ни да се впуснем в ново начинание , трябва да преценяваме дали е според нашите възможности. Напр. ако сме решили да учим, а вече имаме семейство и деца, да преценим можем ли да носим „две дини под една мишница”. Дали като отделяме време, финанси и енергия за да осъществим желанието си, семейството ни няма да се чувства пренебрегнато? Или желаем да започнем работа, която изисква 8 часа пред компютъра, а по природа обичаме движението и разнообразието?

Да преценим наличните си и възможни ресурси, „защото кой от вас, когато иска да съгради кула, не сяда първо да пресметне разноските, дали ще има с какво да я доизкара?”(Лук 14:28).

Ще трябва да направим предварителни проучвания и да пресметнем имаме ли необходимите ресурси, от къде може да се снабдим с нужните ни средства и т.н. Може да се консултираме с различни специалисти. Трябва да се съобразим и с библейските финансови принципи, които не насърчават вземането на заеми и дълговете, защото „с цена сте били купени; не ставайте роби на човеци”( „1 Кор.7:23) понеже „който взема на заем е слуга на заемодавеца” (Пр 22:7) и „не оставайте никому длъжни в нищо”( Рим13:8).

Да имаме добра организация и помощници. В наши дни един от най-важните компоненти на организацията е активността. За постигане на добри резултати трябва да сме енергични и много мобилни. Ако сме забелязали, че в характера си имаме черти като нерешителност, мудност или склонност към протакане, които ще ни спъват, ще се наложи да поработим върху изкореняването им и обръщането им в решителност, поемане на риск и лична отговорност. Да не си позволяваме затъване в съмнения и колебания, за да не изпаднем в положението на онова магаре, което не можело да реши коя от двете купчинки слама да изяде и така си умряло от глад - „който се взира във вятъра няма да сее; и който гледа на облаците няма да жъне”( Екл 11:4). След като обмислим и преценим фактите, които имаме на разположение, да взимаме решение и да действаме.

Обикновено не може да имаме цялата информация предварително, можем само да предполагаме ( бъдещето е в Божиите ръце). Почти винаги добрите мениджъри работят с непълна информация. Ако взимаме малките и прости решения бързо и веднага ги реализираме, ще имаме по-голяма динамичност, а останалите ще анализираме в крачка. Ако не обичаме риска, добре е да раздробим задачата на малки стъпки. Така няма да се чувстваме притеснени. Ако ни липсва увереност или се страхуваме от провал, да намерим добър партньор, на когото имаме доверие да ни помага, фокусирайки се в началото върху това, което можем да правим добре. Понякога трябва да прехвърлим извършването на някои дейности на други хора. Като се стараем да спазваме сроковете да не забравяме да спазваме и християнските принципи на междуличностовите отношения, зачитане мнението на другите, коректност и др.

Планиране, контрол и корекции в плана. Един от много важните принципи за успех е доброто планиране. Ако научим повече за принципите и техниките за планиране, това ще е кратка прелюдия към действието. В живота няма перфектен план, има перфектни изпълнения. Важно е да умеем да разграничаваме важните от маловажни дейности. Активността ни ще е смислена, само ако имаме приоритети! По-нататък ще е необходимо периодично да проследяваме постигнатото и да ревизираме плана според резултатите, променените условия или обстоятелства.

Остава да устояваме до край или докъдето е необходимо „по-добре е свършването на една работа, отколкото започването й” ( Екл.7:8). Има дейности, при които един започва, а друг довършва, но резултатите зависят от Господа, както се казва в 1 Кор 3:6 „Аз насадих, Аполос напои, но Господ прави да расте„

И накрая да не забравяме да благодарим на Бога за помощта и да се наградим за усилията ни, за устояването и добре свършената работа.


Всички права запазени © 2014. Препечатвания и препубликации само с разрешение:
Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.


Ан. ВасилеваАн. Василева е педагог по професия. Обръща се към Бога през 1990 година. Посещава евангелска църква в София. Участва в служение на деца - сираци. Занимава се с литературно творчество от 2000 г. Нейни публикации могат да се срещнат в женското християнско списание Лия, в църковен бюлетин и други. Публикува статии на християнска тематика в настоящия сайт от 2012 година.


Още статии

СПОДЕЛИ СВОЕ ПРЕЖИВЯВАНЕ ОТ ТУК

Дарение за развитие и популяризиране на евангелието в интернет: КЛИК
loading...

Добавете коментар

Защитен код
Обнови