Християнски Портал

*СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН*

Абонирайте се за седмичния ни бюлетин, за да получавате 5-те най-посещавани страници в български християнски портал (християни.ком) през изминалата седмица.
Подкрепете служението ни от тук: КЛИК
За информация, фактури или въпроси, моля, пишете ни на еmail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
 

РАДОСТТА КАТО СТИЛ НА ЖИВОТ

РАДОСТТА КАТО СТИЛ НА ЖИВОТ

От Ан. Василева

РАДОСТТА КАТО СТИЛ НА ЖИВОТ

Тъкмо когато прочетох в новините: „Българинът – пръв в класацията на нещастните и недоволните” ми попадна книгата на Дж Майер „Радостта по пътя към целта”. „Лесно им е на американците, те и в затвора живеят по-добре от нас!” – беше коментарът на един познат. Защо сме толкова нещастни, недоволни и сърдити е друга тема. Бихме ли могли да сме по-радостни, щастливи и доволни – на това искам да обърнeм внимание.

Нагласата на болшинството от българите напоследък е изключително и само към парите. Само там ли е възможна радост и винаги ли милионерите са радостни? Изследвания показват, че парите и красотата не са съществени източници на щастие. Около 40% от щастието ни се повлиява от това, какво правим за да сме щастливи. А щастието и истинската радост вървят ръка за ръка.

Всеки сериозен християнин знае, че човекът е дух, душа и тяло. Душата също се състои от разум, воля и чувства. Чувствата, като особена група психични процеси, включват и радостта. Тя е една от най-значимите положителни временни емоции в живота на човека. Радостта варира от тиха наслада до буйна веселба и смях до сълзи. Тя може да е също харесване, възхищение, нежност, задоволство, блаженство, приповдигнато настроение, щастие, забавление, бодрост , преживяване на успех, удовлетворение и др. Външно се изразява чрез мимики, жестикулации и различни вегетативни реакции. Обикновено възниква при конкретни, събития, случки, преживявания, поводи, постижения и др.п.

Много хора мислят, че ако са способни да „изключат” емоциите си това ще ги направи по-силни. Можем да преживеем живота си като работим, грижим се за семейството и децата, вършим разни други неща и т.н. но без истински да му се наслаждаваме. Без радостта обаче, хората биха били като роботи, ходещи по земята обгърнати единствно от тъга, гняв, страх и безнадеждност. Радостта е като подправката към храна – може да се яде и без нея, но тя прави вкуса по-приятен.

Независимо, че човек познава радостта, поради постоянната си борба за достигане на някакви жизнени стандарти, той пропуска да се наслаждава на живота си.

Още при Сътворението Бог ни дава пример за творческа радост. В Бит.1гл. след всеки творчески акт се казва : „Бог видя, че е добро” , т.е. достойно за възхищение. На планината Синай Бог представи двете алтернативи – благословения (или живот) и приклятия (или смърт) и каза: ”Изберете живота!” Еврейската дума „живот” има смисъл на „свеж, силен, оживен, щастлив, радостен”. В Римл. 14:17 се казва, че „Божието царство не е ядене и пиене, а правда, мир и радост в Святия Дух”. Разбираме, че истинската радост е духовна реалност – плод на духа. Исус ни е дал живот, от който да получим наслада, а не само да го изживеем някак си: „Аз дойдох за да имат живот и да го имат изобилно” (Йн 10:10). Божията воля за нас е не само да се радваме от време на време, а „винаги да се радваме” (1 Сол 5: 16) и „радостта ни да е пълна” (Йн 15:11; 16:24). Това би трябвало да ни накара да се замислим и да преценим дали наистина се наслаждаваме на живота си?

Как можем да превърнем краткотрайната радост в продължително чувство, в качество на нашия характер, в състояние на духа и стил на живот?
Няма да стане изведнъж, необходимо е да вземем решение, да сме търпеливи и да постоянстваме. Можем ли ние самите да си създадем радост и добро настроение? Какво съветват експертите за да увеличим радостите в живота си – и малките, и големите?

Открийте целта на живота си.
Ако имате чувството, че живеете поради някаква причина, това може да ви донесе най-истинската радост. А ние знаем нашата крайна цел - един ден да бъдем с Бога в небето. Ако имате цели, които съответстват с ценностната ви система и ви е приятно да работите за тях преследвайте ги неотклонно. Дори да не ги постигнете, преследването им увеличава радостта от живота. Радвайте се и на постиженията си. Това ще направи радостта ви пълна. Когато се„потопите”в дейността, която обичате, времето спира. Най-добрият начин да се „потопите” в някаква дейност е да откриете силните си страни и да ги използвате.

Помолете Бог да ви покаже кои неща ограбват радостта ви.
Често това е недоволството от другите и от себе си. Един недоволен човек не може да се радва. Обмислете миналото си, простете на когото трябва, даже и на себе си. И вземете решение да промените начина си на живот така, че да заживеете качествен живот, какъвто Бог е предвидил.

Никога не е късно да преоткриете детето във вас.
Радостта е чувство, което всеки ден виждаме да блика от децата. Възръстните могат да се научат от децата да бъдат радостни без повод. Всеки, който е имал, макар и кратко наблюдение на бебе е забелязал, че то изразява радостта си с цялото тяло, а децта, когато са радостни подскачат и крещят (понякога и възрастните го правят :) .

Мислете позитивно !
Позитивно настроените към света хора изпитват радост много по-често, отколкото тези, които се фокусират предимно върху негативното. Те преживявят повече безпокойство, депресия и ниско самочувствие. Мислете си, че ви предстои един страхотен ден. Даже само, ако се държите като по-щастлив човек, ще имате повече приятели и хората ще са по-мили с вас. Когато гледате откъм хубавата страна на ситуацията увеличавате възможността да преживеете радост. Мислете за доброто, което ви предстои и ще сте здрави – физически и психически!

Прекарвайте време с близки хора.
Богатият социален живот влияние върху чувството за удовлетворение. Сърдечното отношение към другите ще ви помага да останете радостни. Дори само да сте свидетели на доброта, това значително повишава настроението ви.

Една усмивка никога не е в повече!
Тя винаги може да накара човека отсреща да се засмее, дори ние ще се почувстваме по-добре, което си е частица радост. Само мускулните промени в лицето могат да повишат настроението ни. Усмихвайте се по-често, това променя вътрешната нагласа към света и ни прави по-добри.

Спортувайте или се разхождайте.
Специалисти са категорични, че физическите упражнения са мощно средство за повдигане на настроението. Движението ни прави по-здрави и по-щастливи.

Усамотявайте се от време на време.
Имаме вродена нужда от почивка за да се заредим с нови сили. Тишината е необходима, дори и на най-общителните хора. Спокойствието и уединението също могат да създадат радост и наслада.

Наслаждавайте се на всеки момент.
Винаги ли трябва да чакаме сериозна причина за да се почувстваме радостни. Усмихнете се на слънцето, на вятъра, на цветовете на есента или на дъгата след дъжда, на падащият сняг… Малките неща, които често подминаваме без да се замислим, са способни да ни покажат , че животът си заслужава да го изживеем достойно , ако ще дори и заради тези едва забележими малки радости.

Има много начини да се насладите на преживяванията си: да ги споделите с приятели, да се наслаждавате на похвалите от другите хора, да изострите възприятията си като се фокусирате (напр. затворете очи, когато слушате любимата си музика), напълно да се отдадете на нещо, което обичате да правите.

И ”за всичко благодарете”(1Сол.5:18). Изследване установило, че хората, които изразяват благодарност се чувстват по-добре по отношение на живота си.

Независимо дали радостта идва от професионална реализация , от духовно преживяване или от малки удоволствия искаме да я изпитваме повече и по-често. Когато радостта е истинска, хората се чувстват живи и значими. А когато човек се чувства значим, то той наистина е доволен от живота си. Тогава върви с изправена глава и има енергия да се бори за частицата радост, която заслужава. Да правим живота си радостен е все едно да предпочетем истинският парфюм пред разводнения му вариант

.

Всички права запазени © 2014. Препечатвания и препубликации само с разрешение:
Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.


Ан. ВасилеваАн. Василева е педагог по професия. Обръща се към Бога през 1990 година. Посещава евангелска църква в София. Участва в служение на деца - сираци. Занимава се с литературно творчество от 2000 г. Нейни публикации могат да се срещнат в женското християнско списание Лия, в църковен бюлетин и други. Публикува статии на християнска тематика в настоящия сайт от 2012 година.


Още статии

СПОДЕЛИ СВОЕ ПРЕЖИВЯВАНЕ ОТ ТУК

Дарение за развитие и популяризиране на евангелието в интернет: КЛИК
loading...

Добавете коментар

Защитен код
Обнови