Християнски Портал

*СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН*

Абонирайте се за седмичния ни бюлетин, за да получавате 5-те най-посещавани страници в български християнски портал (християни.ком) през изминалата седмица.
Подкрепете служението ни от тук: КЛИК
За информация, фактури или въпроси, моля, пишете ни на еmail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
 

ХРИСТИЯНИНЪТ И САМОЧУВСТВИЕТО

ХРИСТИЯНИНЪТ И САМОЧУВСТВИЕТО

От Ан. Василева

ХРИСТИЯНИНЪТ И САМОЧУВСТВИЕТО

Понякога се заслушвам в разговори на християни около мен. Едни – самодоволни от собствените си успехи, други- неудовлетворени , с ниско самочувствие. И неволно у мен изниква въпроса: има ли основание един християнин да сe чувства малоценен или трябва да живее със съзнанието, че е „специален” и с него не може да се говори?

Обикновено самочувствието се определя като „чувство за достойнство въз основа на собствените умения, постижения, статус, финансови възможности или външен вид.” То се влияе от ценностната система на човека т.е. това, което смята като най-важно в живота и му носи удовлетворение. Постоянният стремеж на човека към благополучие, удоволствия, власт, престиж, лични постижения води до сравняването между хората. Като че ли обръщаме повече внимание на ниското самочувствие, отколкото на неоснователно високото.

Психолозите предлагат различни съвети за добро физическо и емоционално самочувствие: „Спрете да се сравнявате с другите, да се критикувате и обвинявате; прогонвайте всякакви негативните мисли и не се самосъжалявайте; определете добрите си качества; правете си равносметка на постиженията; занимавайте се с неща, в които знаете, че сте добри; всеки ден научавайте нещо ново; спортувайте , хранете се здравословно, пийте определено количество вода, осигурете си добър сън, разходки, усмивка; намерете си приятели; приемете и провалите си; социализирайте се”. През различните векове стандартът за успех и благополучие е бил променлив.

Християните обаче знаят преходността на земното и необходимостта да се стремят към небесното. За тях по-важно е самочувствието в духовната сфера. Не е желателно неоснователното високо мнение за себе си, което поражда гордост . Затова Христос говори за смирение: „И вие, когато извършите всичко, което ви е заповядано, казвайте: Ние сме ненужни слуги; извършихме само това, което бяхме длъжни да извършим” (Лука 17:10).

Някои смятат, че Бог не отговаря на молитвите им или, че те не са благословени така, както еди-кой си брат или сестра. Това намалява самооценката и самочувствието им. Но знаем , че както всеки е уникално творение, с уникална душа и жизнен опит, така и за всеки човек Бог е приготвил уникален път за израстване и освещение. Основният път е Христос, но в детайлите пътят на всеки един е уникално-индивидуален. Когато Христос казва на Петър „Ако искам той ( Йоан) да остане докато дойда, тебе какво ти е?” (Йоан 21:22) , Той всъщност намеква за ненужното сравняване.

Доброто ни самочувствие трябва да идва не от това, което притежаваме или вършим, а от това кои сме и какви сме ние в Христос. Основание за това ни дават много от стиховете в Божието Слово: „Ти си образ и подобие на Бога (Бит.1:26); Божие дете( Йн.1:12) ; ти си ново създание ( 2 Кор. 5:17); новороден в Христос, за да вършиш волята му (Еф. 2:10); ти си солта на земята (Мат. 5:13); светлината на света (Мат. 5:14); ти си Божий син ( Рим. 8:14,15); ти си избран от Бога, свят и възлюбен (Кол. 3:12); ти си сънаследник с Христос (Рим. 8:17); ти си Божий храм; Неговият Дух и Неговият живот пребъдват в теб (1 Кор.3:16); ти си един дух с Господа (1 Кор.6:17); ти си светия ( 1 Кор.1:2); ти си царско свещенство, избран народ, който Бог придоби (1 Петр.2:9,10); ти си гражданин на небето, седящ в небесни места сега” (Еф. 2:6).”

Как да постигнем балансирано самочувствие? След като знаем кои сме вместо да се тюхкаме и изнемогваме под тежестта на ниското си самочувствие, можем да се постараем да го променим. Първо да определим адекватно вида на самочувствието си – високо (ако имаме голяма самоувереност) или ниско (ако се чувстваме постоянно неудовлетворени, недоволни или обезпокоени). Да представим нуждата си в молитва пред Бога. И ще бъдем изненадани от удивителните възможности на Бога , колко интересно и резултатно Той може да работи с нашата душа, която в Неговите ръце се оказва гъвкава и податлива. И ще получим „онзи мир, който светът не може да схване”(Фил.4:7), за „да не се смущава сърцето ни”.


Всички права запазени © 2014. Препечатвания и препубликации само с разрешение:
Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.


Ан. ВасилеваАн. Василева е педагог по професия. Обръща се към Бога през 1990 година. Посещава евангелска църква в София. Участва в служение на деца - сираци. Занимава се с литературно творчество от 2000 г. Нейни публикации могат да се срещнат в женското християнско списание Лия, в църковен бюлетин и други. Публикува статии на християнска тематика в настоящия сайт от 2012 година.


Още статии

СПОДЕЛИ СВОЕ ПРЕЖИВЯВАНЕ ОТ ТУК

Дарение за развитие и популяризиране на евангелието в интернет: КЛИК
loading...

Коментари   

 
+3 #1 Мария Димитрова 23-12-2012 00:20
Кратко, точно, ясно и..чудесно! Благодаря!
Цитиране
 

Добавете коментар

Защитен код
Обнови