Християнски Портал

*СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН*

Абонирайте се за седмичния ни бюлетин, за да получавате 5-те най-посещавани страници в български християнски портал (християни.ком) през изминалата седмица.
Подкрепете служението ни от тук: КЛИК
За информация, фактури или въпроси, моля, пишете ни на еmail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
 

Първата протестантска църква в България - общността в Банско

С любезното съдействие на църква "Словото Банско"

Видео Християнството

Първата протестантска църква в България - общността в Банско

Една от най-старите църкви в България е църквата в Банско, основана през 1868 година.

Църквата в Банско

Васил Кънчев - виден български деец и книжовник от 19 век, автор на много публикации, в една от тях, “Пътуване по долината на Струма, места и Брегелница“, казва.... даскал Никола Филипов си спечелва голяма слава в Банско. Има превъзходен помощник в тогавашния поп Митър Арабаджията – един разбуден, но много себелюбив свещеник. Тия двамата проповядват в църквата и училището Словото Божие. Въстават против народните суеверия. Те обаче отиват твърде далеч със своето проповедничество, като започват явно да говорят против калугерството и постите, като с това стават причина да се загнезди в този край протестантството.

Протестантството се появява най–напред в Банско. Проповедите на поп Евангелска църквав БанскоМитър Арабаджиев и на Никола поп Филипов приготвят почва за новото вероучение. Те събират един малък кръжец от развити селяни около себе си и тълкуват Евангелието и Библията... Те стават противници на постите и калугерството. По всякакъв начин се опитват да потвърдят своето мнение с факти и доказателства от Библията, като така убеждават мнозина банчани да не постят (Васил Кънчев. пътуване по долината на Струма, Места и Брегелница. Том 1. Изд. Наука и изкуство, 1970г,стр.321).

Сарандовата къщаСвещеник Митър Арабаджиев и даскала Никола Филипов, още преди идването на какъвто и да е евангелски мисионер или проповедник, започват реформаторска работа. Те не се задоволяват с една църква само за обреди и външни форми. Те разбират, че църквата трябва да провежда евангелска работа, да се намесва в цялостния живот на своите пасоми.

Проповедите на поп Митър предизвикват съпротивление от страна на първенците, които заставят доброжелателния пастир да млъкне. У някой хора обаче се утвърждава желанието да изпитат ученията на Евангелието и да живеят съобразно тях. За тази цел те започват отделни събрания, като прочитат всеки път глави от Библията и сами ги тълкуват след това. Скоро те научили, че в страната има хора, които се занимават само с проповядване на Божието слово. Така тази отлъчила се група влиза в писмена връзка с онези хора, в последствие на които евангелските мисионери Чарлз Ф. Морс и Пейдж, придружавани от младия проповедник Никола Бояджиев и библейския книжар Петър Мусевич, посещават Банско и биват поканени да държат проповеди в народното училище.

Обаче първенците и тяхното обкръжение забелязват, че проповедниците Словото Бансконе се кръстят, и това предизвиква гонение против тях, даже и използването на физическа сила. Това е историята на хората, които първи хвърлят семената на Евангелието в това поле. След първото посещение на мисионерите в Банско, библейския книжник Петър Мусевич започва да носи от време на време и да продава книги в Банско. Това ставало повод да обяснява на банскалии за протестантството. По този начин някой се убедили в истинността на евангелските догми. Но тяхното поведение възбудило съпротива у другите и дава повод за ново гонение.

Това проявено насилие станало причина да се намеси властта. Словото БанскоНеврокопската турска власт извикала гонителите и ги осъдила. Това насърчило отцепниците, които вече започнали да държат публични събрания в кафенето на един от тях. Това ставало в кафето на Х.Георги Сарандов. От посятото семе се появили доста последователи на протестантското движение. Гонението ги обединило да се обединят в оделно църковно общество. Такова е началото на църквата в Банско. По този повод Чеарл Ф. Морз казва: „Следващата света неделя аз държах религиозна служба, която траела цели пет часа в къщата на човека, който ни прие у дома си при първото ни идване в Банско. Приятелите на протестантизма, като не се страхуваха вече от гонение се явиха в значително число. Те изказаха най-усърдно желание да имат учител и проповедник, като изказаха готовност да поемат половината от заплатата му и разходите по преместването му. Първите евангелски членове на църквата били според книгите били 23 човека на възраст от 24 до 60 години. Освен тези 23 редовно изпитани и с право на глас членове да гласуват имало и общество от 45 човека, които посещавали църковните служби.


Текста е взет от книгата на пастир Борис Иванов Кожухаров - пастир от 1953 до 1996година "Първата евангелска църква в България - дейността на Американските мисионери"

СПОДЕЛИ СВОЕ ПРЕЖИВЯВАНЕ ОТ ТУК

Дарение за развитие и популяризиране на евангелието в интернет: КЛИК
loading...

Добавете коментар

Защитен код
Обнови