Християнски Портал

*СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН*

Абонирайте се за седмичния ни бюлетин, за да получавате 5-те най-посещавани страници в български християнски портал (християни.ком) през изминалата седмица.
Подкрепете служението ни от тук: КЛИК
За информация, фактури или въпроси, моля, пишете ни на еmail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
 

БОГ

Как да различаваме греха

Има два въпроса, съдържащи се тук.

(1) Има неща, които Библията определено споменава и заявява, че са грях. Примери за такова изброяване включват: Притчи 6:16-19; Галатяни 5:19-21; 1 Коринтяни 6:9-10. Няма съмнение, че тези стихове представят дейностите като грешни, неща, които Бог не одобрява. Убийство, прелюбодейство, лъжа, кражба и т.н. – няма съмнение, че Библията представя такива неща като грехове.

(2) По-трудният проблем е определянето на това кое е грешно в области, които Библията не описва пряко. Когато Библията не говори за определено нещо, ние имаме няколко основни принципа в Неговото Слово, които да ни водят. (а) Когато няма определена препратка към Писанието, добре е да се запитаме не дали нещото е грешно, а дали безспорно е правилно. Библията казва, например, да „изкупваме времето” (Колосяни 4:5). Нашите дни тук на земята са толкова малко на брой, къси и ценни, съотнесени към вечността, че ние никога не би трябвало да пилеем време в егоистични неща, а да го ползваме само за това, „което е добро и поучително” (Ефесяни 4:29).

(б) Добър тест е да определим дали ние можем честно, с ясно съзнание, да помолим Бог да благослови и употреби определената дейност за Негови собствени добри цели. „Ядете ли, пиете ли, нещо ли вършите, всичко вършете за Божията слава” (1 Коринтяни 10:31). Ако ние се съмняваме дали това е угодно на Бог, тогава е по-добре да се откажем. „Всичко, което не става от убеждение, е грях.” (Римляни 14:23). (в) Ние трябва да помним, че нашите тела, както и нашите души, са изкупени и принадлежат на Бог. „Или не знаете, че вашето тяло е храм на Светия Дух, който е във вас, когото имате от Бога? И вие не сте свои си, защото сте били с цена купени; затова прославете Бога с телата си и с душите си, които са Божии” (1 Коринтяни 6:19-20). Тази голяма истина трябва да има реална връзка с това, което ние правим и къде ходим с телата си.

(г) Ние трябва да оценяваме действията си не само във връзка с Бог, но също и във връзка с тяхното влияние върху нашето семейство, нашите приятели и други хора изобщо. Дори и определено нещо да не ни наранява нас, ако то влияе зле или афектира върху някой друг, то е грешно. „Добре е да не ядеш месо, нито да пиеш вино, нито да сториш нещо, чрез което се спъва брат ти ... Ние силните сме длъжни да носим немощите на слабите и да не угаждаме на себе си.” (Римляни 14:21; 15:1) (д) Запомнете, накрая, че Исус Христос е нашия Господ и Спасител и нищо друго не би трябвало да има приоритет пред нашето покорство на Неговата воля. Никакъв навик, развлечение или амбиция не трябва да имат прекомерен контрол над нашия живот – само Христос има тази власт. „Всичко ми е позволено, но не ща да съм обладан от нищо.” (1 Коринтяни 6:12) „Каквото и да вършите, словом или делом, вършете всичко в името на Господа Исуса” (Колосяни 3:17).

СПОДЕЛИ СВОЕ ПРЕЖИВЯВАНЕ ОТ ТУК

Дарение за развитие и популяризиране на евангелието в интернет: КЛИК
loading...

Добавете коментар

Защитен код
Обнови