Християнски Портал

*СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН*

Абонирайте се за седмичния ни бюлетин, за да получавате 5-те най-посещавани страници в български християнски портал (християни.ком) през изминалата седмица.
Подкрепете служението ни от тук: КЛИК
За информация, фактури или въпроси, моля, пишете ни на еmail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
 

БОГ

Какво казва БОГ за десятъка

Даването на десятък е област, с която много християни имат проблеми. В много църкви се набляга прекалено много на десятъка. В същото време много християни отказват да се подчинят на увещанието в Библията по отношение на това да се принася дарение на Господа. Десятъкът/даването на дарение е предвидено да носи радост на даващия, да бъде за негово благословение. За съжаление, това се среща много рядко в църквата днес.

Десятъкът е старозаветно понятие. Десятъкът се изисквал от закона, според който всички израилтяни трябвало да дават 10% от всичко, което били спечелили или произвели, в Скинията / Храма (Левит 27:30; Числа 18:26; Второзаконие 14:24; II Летописи 31:5). Някои разбират старозаветния десятък като вид данък, чрез който се посрещали нуждите на свещениците и левитите, участващи в тогавашната жертвена система. Никъде в Новия Завет не се заповядва, нито се препоръчва на християните да се подчиняват на легалистичната система на даване на десятък. Павел заявява, че вярващите трябва да отделят част от дохода си, за да поддържат църквата (I Коринтяни 16:1-2).

В Новия Завет никъде не се определя какъв процент от дохода трябва да се отделя. Казва се само, че трябва да е според “дохода на човека” (I Коринтяни 16:2). Църквата принципно е приела 10-те % от старозаветния десятък като “препоръчителен минимум”, който християните да дават. Християните обаче не трябва да се чувстват длъжни винаги да дават десятък. Те трябва да дават доколкото им е възможно – “в съответствие с дохода си”. Понякога това означава да се дава повече от десятъка, а понякога – по-малко. Всичко зависи от възможностите на християнина и от нуждите на църквата. Всеки християнин трябва усърдно да се моли и да иска мъдрост от Бога за това дали да участва в даването на десятък или дарение, както и колко да даде (Яков 1:5). “Всеки да дава, както е решил в сърцето си, не с неохота и не от принуждение; защото Бог люби онзи, който дава на драго сърце” (II Коринтяни 9:7).

СПОДЕЛИ СВОЕ ПРЕЖИВЯВАНЕ ОТ ТУК

Дарение за развитие и популяризиране на евангелието в интернет: КЛИК
loading...

Коментари   

 
0 #3 митев 09-01-2017 12:54
никъде в словото си бог не е казал че отменя всички заповеди , закони , постановления в стария завет с установяването на новия завет, преди десятъка има нещо друго което не трябва никой да забравя или отменя а това е ПЪРВАКА
Посвещаване на първородното от всичко на ГОСПОДА. Изход 13;2 22;29,30 & Левит 27;26 & Числа 3;13 ” 8;16,17 & Лука 2;23 Приносите или първака от всичко е за Господа//първит е плодове от всичко,от човек ,до животно// Изход 34;19,20 & Езекил44;30 & Неемия 10;37 ,38 “ 13;12 & Притчи 3;9,10 & Малахия 3;10 Десятъка =те са за Левитите/помощн иците на служителя/ Числа 18;21,24,26=32 От всички десятъци левитите да дават десятък на свещенника Числа 18;26 Второзаконие 14;22 Първите плодове са за ; СВЕЩЕННИЦИТЕ/сл ужителите на петкратните кабинети/ Числа 18;8=20 В новия завет свещенниците са /служителите от петкратния кабинет/ а левитите са помощниците на служителя.
Цитиране
 
 
0 #2 мехмет 10-05-2016 19:05
Цитиране
 
 
0 #1 mecho 10-09-2015 18:39
Бог познава сърцето ти,ако даваш от сърце без предрасъдаци е угодно на Бог,и без значение размера и вида на дарениеито или десятъка.
Педесятъка
Цитиране
 

Добавете коментар

Защитен код
Обнови