Християнски Портал

*СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН*

Абонирайте се за седмичния ни бюлетин, за да получавате 5-те най-посещавани страници в български християнски портал (християни.ком) през изминалата седмица.
Подкрепете служението ни от тук: КЛИК
За информация, фактури или въпроси, моля, пишете ни на еmail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
 

БОГ

Как БОГ създава човешките души

Има два възгледа за начина, по който са направени човешките души, които да са възможни според Библията. Традуцианизмът е теорията, че душата произлиза от физическите родители, заедно с физическото тяло. Подкрепата за традуцианизма е както следва: (А) В Битие 2:7 Бог вдъхна дъха на живота в Адам, като накара Адам да стане „жива душа”. Писанието никъде не казва, че Бог е изпълнил отново това действие. (Б) Грехът на Адам засяга всички хора – физически и духовно – а това има смисъл, ако тялото и душата идват от родителите. Слабостта на традуцианизма е, че не е ясно как нематериална душа може да бъде създадена чрез изцяло физически процес. Това учение може да е вярно само, ако душата и тялото са неразделно свързани.

 

Креационизмът е възгледът, че Бог създава нова душа, когато се зачене човешко същество. Този възглед е бил споделян от много ранни църковни отци и има също подкрепата на Писанието. Първо, Библията разграничава произхода на душата от произхода на тялото (Еклесиаст 12:7; Исая 42:5; Захария 12:1; Евреи 12:9). Второ, ако Бог създава всяка човешка душа в момента, когато тя е необходима, твърдо се заявява отделянето на душата от тялото. Слабостта на креационизма е, че според него Бог трябва постоянно да създава нови човешки души, докато Битие 2:2-3 посочва, че Бог е спрял да създава. Освен това, тъй като цялото човешко съществуване – тяло, душа и дух – са заразени от греха, ако Бог създава нова душа за всяко човешко същество, как става така, че душата е заразена от грях?

Трети възглед, който няма подкрепа в Библията, е концепцията, че Бог е създал всички човешки души по едно и също време, и „прикрепя” душа към човешко същество в момента на зачеването. Този възглед счита, че има нещо като „склад за души” в небесата, където Бог съхранява души, които очакват човешко тяло, за да бъдат прикрепени към него. Отново ще кажем, че този възглед няма библейска подкрепа и обикновено се приема от хората, които вярват във философията „ню ейдж” или в прераждането.

Независимо кой от двата възгледа е верен – традуцианския или креационисткия, и двата се съгласяват, че душата не съществува преди зачатието. Това е ясното учение на Библията. Независимо дали Бог създава нова човешка душа в момента на зачатието, или е направил човешкия репродуктивен процес така, че да възпроизвежда също и душа, Бог в крайна сметка е отговорен за сътворяването на всяка една човешка душа.

СПОДЕЛИ СВОЕ ПРЕЖИВЯВАНЕ ОТ ТУК

Дарение за развитие и популяризиране на евангелието в интернет: КЛИК
loading...

Коментари   

 
+1 #1 Йоланта 06-08-2015 20:26
Истината в Библията е ,че ако има дух в тяло-има душа ,ако няма -няма душа!
Душата е онова АЗ ,емоциите , психиката , личността -Живото същество!

Ако излезе духът, просто няма наличие на душа ...тя така ,да се каже "заспива".
Предлагам да се прочете видението на пророк Йезекиил за сухите кости.Там е показано едно примерно възкресение и какво е нужно за да има жив човек-дух , който оживява сухите кости, дух в тяло. Тогава се появява и душата-личностт а .
Цитиране
 

Добавете коментар

Защитен код
Обнови