Християнски Портал

*СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН*

Абонирайте се за седмичния ни бюлетин, за да получавате 5-те най-посещавани страници в български християнски портал (християни.ком) през изминалата седмица.
Подкрепете служението ни от тук: КЛИК
За информация, фактури или въпроси, моля, пишете ни на еmail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
 

БОГ

Какво ни съветва БОГ при обладаване от демон

Библията дава някои примери на хора, обладани или повлияни от демони. От тях ние можем да открием някои симптоми на демонично влияние, както и да вникнем в това как един демон обладава някого. Ето някои от библейските пасажи: Матей 9:32-33; 12:22; 17:18; Марк 5:1-20; 7:26-30; Лука 4:33-36; Лука 22:3; Деяния 16:16-18. В някои от тези пасажи демоничното обладаване причинява физически страдания като неспособност за говорене, епилептични симптоми, слепота, и др. В други случаи то кара човека да направи нещо лошо като Юда е основният пример. В Деяния 16:16-18 духът очевидно дава на слугинята някаква способност за знаене на неща отвъд нейното собствено познание. В случая с обладания от демон в Гадаринската страна, който беше обладан от множество демони, той имаше свръхчовешка сила, ходеше наоколо гол и живееше в гробищата. Цар Саул, след като се разбунтува срещу Господ, беше предаден на зъл дух да го смущава (1 Царе 16:14-15; 18:10-11; 19:9-10) с ясното въздействие на потиснато настроение и увеличено желание и готовност да убие Давид.

 

Следователно, има голямо разнообразие от възможни симптоми на демонично обладаване като физическо увреждане, което не може да бъде отдадено на реален физиологичен проблем, промени в личността като голяма депресия или нетипична агресия, свръхестествена сила, игнориране на благоприличието или „нормалното” социално взаимодействие и вероятно способност за споделяне на информация, която човек по естествен път не би могъл да знае. Важно е да се забележи, че почти всички, ако не и всички от тези характеристики, могат да имат други обяснения, така че е важно да не се обявява всеки потиснат човек или епилептик като демонично обладан. От друга страна, аз смятам, че в нашата западна култура, ние вероятно не вземаме достатъчно насериозно сатанинското участие в живота на хората.

В допълнение към тези физически или емоционални особености, един човек може също така да прегледа духовните атрибути като показване на демонично влияние. Това може да включва отказване да простиш (2 Коринтяни 2:10-11) и вярата в и разпространяването на погрешна доктрина, особено засягаща Исус Христос и Неговото изкупително дело (2 Коринтяни 11:3-4,13-15; 1 Тимотей 4:1-5; 1 Йоан 4:1-3). 

Засягайки участието на демони в живота на християните, апостол Петър е илюстрация на факт, че вярващия може да бъде ПОВЛИЯН от дявола (Матей 16:23). Някои засягат християни, които са под СИЛНО демонично влияние, бидейки „демонизирани”, но никъде няма пример в Библията за вярващ в Христос ОБЛАДАН от демон и повечето теолози смятат, че християните НЕ МОГАТ да бъдат обладавани, защото имат Святия Дух, обитаващ в тях (2 Коринтяни 1:22; 5:5; 1 Коринтяни 6:19).

На нас не е казано точно как един човек отваря себе си за обладаване. Ако случая с Юда е пример, той отвори неговото сърце към зло (в неговия случай чрез алчността му – Йоан 12:6). Така че, може би е възможно, ако някой позволи сърцето му да бъде управлявано от някакъв обичаен грях... това да стане покана за демон да влезе в него. От мисионерски опитности, обладаването от демон изглежда също така е свързано с поклонението на езически идоли и притежаването на окултни материали. Писанието свързва многократно идолопоклонничеството с действително поклонение на демони (Левит 17:7; 32:17 Второзаконие 32:17; Псалом 106:37; 1 Коринтяни 10:20), така че не трябва да е изненадващо, че участието в такива религии и практики, които са свързани с онези религии, могат да доведат до обладаване от демон.

Следователно, моето убеждение, основано на по-горните пасажи от Писанието както и на някои от преживяванията на мисионери е, че много хора отварят живота си за демонично участие чрез практикуване на някакъв грях или окултно участие (и съзнателно и несъзнателно). Примерите могат да включват неморалност; злоупотреба с дрога/алкохол... като тези променят състоянието на съзнание на човека; бунт; горчивина; трансцедентална медитация. В нашата западна култура ние виждаме нарастване на източните религиозни учения под маската на ню ейдж движението.

Има нещо, което не трябва да бъде забравено. Сатана и неговата зла войска не може да направи каквото и да е на никого освен ако нямат разрешението от ГОСПОД (Йов 1, 2). И в този случай Сатана, смятайки, че е изпълнил неговите собствени цели, всъщност постига Божиите добри намерения... дори и в случая на предателството на Юда. Някои хора развиват нездрав интерес към окултната и демоничната дейност. Това е неблагоразумно и небиблейско. Ако ние следваме Бог с нашия живот и се обличаме с Неговото всеоръжие и разчитаме на Неговата сила (не на нашата собствена) (Ефесяни 6:10-18), ние не трябва да се страхуваме от демоните, защото Бог властва над всичко!

СПОДЕЛИ СВОЕ ПРЕЖИВЯВАНЕ ОТ ТУК

Дарение за развитие и популяризиране на евангелието в интернет: КЛИК
loading...

Добавете коментар

Защитен код
Обнови