Християнски Портал

*СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН*

Абонирайте се за седмичния ни бюлетин, за да получавате 5-те най-посещавани страници в български християнски портал (християни.ком) през изминалата седмица.
Подкрепете служението ни от тук: КЛИК
За информация, фактури или въпроси, моля, пишете ни на еmail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
 

БОГ

Възкресението на Исус Христос

Въпреки че Писанието не се опитва да „докаже”, че Исус беше възкресен от смъртта, то представя убедително свидетелство, че Той беше всъщност възкресен. Христовото възкресение е записано в Матей 28:1-20; Марк 16:1-20; Лука 24:1-53 и Йоан 20:1-21:25. Възкресеният Христос също се появява и в книгата Деяния на Апостолите (Деяния 1:1-11). От тези пасажи вие можете да съберете няколко „доказателства” за Христовото възкресение. Вижте драматичната промяна в учениците. Те се промениха от уплашени и криещи се в стая, към смели и споделящи евангелието по света. Какво друго може да обясни тази драматична промяна освен това, че им се е явил възкръсналия Христос?

Погледнете живота на апостол Павел. Какво го промени от гонител на църквата в апостол за църквата? Това стана, когато възкръсналия Христос му се яви на пътя за Дамаск (Деяния 9:1-6). Друго убедително „доказателство” е празната гробница. Ако Христос не е бил възкресен, тогава къде е тялото Му? Учениците и други видяха гробницата, където Той беше погребан. Когато се върнаха, Неговото тяло не беше там. Ангели заявиха, че Той е бил възкресен от мъртвите както Той обеща (Матей 28:5-7). Друго свидетелство на възкресението Му са многото хора, на които Той се яви (Матей 28:5, 9, 16-17; Марк 16:9; Лука 24:13-35; Йоан 20:19, 24, 26-29; 21:1-14; Деяния 1:6-8; 1Коринтяни 15:5-7).

Ключовият пасаж за Христовото възкресение е 1 Коринтяни 15. В тази глава апостол Павел обяснява защо е решаващо да разбереш и повярваш в Христовото възкресение. Възкресението е важно поради следните причини: (1) Ако Христос не е бил възкресен от мъртвите, то и вярващите няма да са (1 Коринтяни 15:12-15). (2) Ако Христос не е бил възкресен от мъртвите, Неговата жертва за греха не е достатъчна (1 Коринтяни 15:16-19). Исусовото възкресение доказва, че Неговата смърт беше приета от Бог като изкупление за нашите грехове. Ако Той просто е умрял и е останал мъртъв, това би показвало, че Неговата жертва не е достатъчна. Като резултат греховете на вярващите нямаше да бъдат простени и те щяха да си останат мъртви след като умрат (1 Коринтяни 15:16-19) – нямаше да има такова нещо като вечен живот (Йоан 3:16). „Но сега Христос е бил възкресен, първият плод на починалите” (1 Коринтяни 15:20). Христос е бил възкресен от мъртвите – Той е първия плод на нашето възкресение.

(3) Всички онези, които вярват в Него, ще бъдат възкресени за вечен живот точно както Той беше (1 Коринтяни 15:20-23). 1 Коринтяни 15 продължава да описва как Христовото възкресение доказва Неговата победа над греха и ни дава силата да живеем победоносно над греха (1 Коринтяни 15:24-34). (4) Описва славната същност на възкресените тела, които ние ще получим (1 Коринтяни 15:35-49). (5) Заявява, че като резултат на Христовото възкресение всички, които вярват в Него, имат най-последна победа над смъртта (1 Коринтяни 15:50-58). Каква великолепна истина е възкресението на Христос! „ Затова възлюбени мои братя, бъдете твърди, непоколебими, и преизобилвайте всякога в Господното дело, понеже знаете, че в Господа трудът ви не е празен” (1 Коринтяни 15:58).

gotquestions.org

СПОДЕЛИ СВОЕ ПРЕЖИВЯВАНЕ ОТ ТУК

Дарение за развитие и популяризиране на евангелието в интернет: КЛИК
loading...

Добавете коментар

Защитен код
Обнови