Християнски Портал

*СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН*

Абонирайте се за седмичния ни бюлетин, за да получавате 5-те най-посещавани страници в български християнски портал (християни.ком) през изминалата седмица.

Българска християнска телевизия е дългоочаквана медия от милиони християни в България и по света. На фона на разграждащата се ценностна система сред обществото ни нуждата от платформа за излагане и споделяне на християнските ценности и принципи е болезнено необходима.

За желаещите да участват в развитието на християни.ком: КЛИК
За информация, фактури или въпроси, моля, пишете ни на еmail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
 

БОГ

Как гледа Бог на мързеливите християни?

СПОДЕЛИ СВОЕ ПРЕЖИВЯВАНЕ ОТ ТУК

Дарение за развитие и популяризиране на евангелието в интернет: КЛИК

Как гледа Бог на мързеливите християни?

Мързелив християнинБог ясно ни показва в Словото Си, че мързелът е грях:

„Иди при мравката, о, ленивецо, размишлявай за постъпките й и бъди мъдър” (Притчи 6:6).

Библията и специално притчи са изпълнени с поучения и съвети относно мързела и ленивите човеци. Ние сме създадени така, че когато работим се чувстваме полезни, а когато се чувстваме полезни сме щастливи. Когато сме щастливи не се оплакваме, не мрънкаме, не даваме горчиви корени да заселят сърцата ни..

Нека поговорим малко за мързеливите християни и що за птици са :-) Как Бог ни ги описва в Словото си:

Първо - Ленивецът мрази работата: „Гладът на мързеливеца ще го убие, защото ръцете му отказват да работят” (Притчи 21:23);

Второ - той обича да спи: „Както врата се завърта на пантите си, така и ленивият - на постелката си” (Притчи 26:14);

Трето - измисля извинения: „Ленивият казва: Лъв има на пътя! Лъв има по улиците!” (Притчи 26:13);

Четвърто - пилее време и енергия: „Немарливият в работата си е брат на разсипника” (Притчи 18:9);

Пето - вярва, че е мъдър, но е глупак: „Ленивият смята себе си за по-мъдър от седем души, които могат да дадат умен отговор” (Притчи 26:16).

Притчи ни разкрива ясно и краят на ленивците в няколко стъпки, който твърде често виждаме в днешно време:

Първо - Ленивецът става слуга (или длъжник): „Ръката на трудолюбивите ще властва, а ленивите ще бъдат подчинени” (Притчи 12:24);

Второ - бъдещето му е мрачно: „Ленивият не иска да оре - поради зимата, затова когато търси във време на жътва, няма да има нищо” (Притчи 20:4);

Трето - той може да стигне до бедност: „Душата на ленивия желае и няма, а душата на трудолюбивите ще се насити” (Притчи 13:4).

От всичко това става ясно, че християнин и мързел са две твърде различниМързелив християнин понятия и напълно несъвместими. Ние трябва да работим така, сякаш работим за нашия Бог, защото Той очаква това от нас. Когато християнинът работи честно, усърдно и безкористно Бог вижда това и го благославя. За това Той ни е обещал, че никак няма да ни остави и никак няма да ни забрави. Лично в моя живот не един път съм се убеждавал в уникалното Божие снабдяване и изпълнението на всяка една дума от Божието обещание. Да, ние сме длъжни здраво да се трудим както за разрастване на Божието царство на Земята, така и за снабдяване на нашите семейства и нужди, а Бог е верен да ни благославя в труда.

Наистина новородените християни трябва да знаят, че „…по благодат сте спасени чрез вяра, и то не от самите вас; това е дар от Бога; не чрез дела, за да не се похвали никой” (Ефесяни 2:8-9). Но вярващият може да стане безделник, ако вярва неправилно, че Бог не очаква никакъв плод от преобразения живот. „Защото сме Негово творение, създадени в Христос Исус за добри дела, в които Бог отнапред е наредил да ходим” (Ефесяни 2:10). Християните не се спасяват чрез дела, но те показват вярата си чрез своите дела (Яков 2:18, 26). Ленивостта накърнява Божията цел – добрите дела. Обаче Господ дава власт на християните да победят предразположението на плътта към леност, като ни е дал нова природа (2 Коринтяни 5:17).

Когато искрено вярваме в Бог и целим да сме Му угодни, всяка работа за нас е радост и само заради Него ние я вършим с желание и старание: „Който е крал, да не краде вече, а по-добре да се труди, като върши с ръцете си нещо полезно, за да има да отделя и на този, който има нужда” (Ефесяни 4:28)

Библията ни учи на още нещо. Въпреки, че знаем как да снабдяваме своите нужди и тези на семейството си, ние не трябва да забравяме и за другите хора: „Но ако някой не се грижи за своите, а най-вече за домашните си, той се е отрекъл от вярата и от безверник е по-лош” (1 Тимотей 5:8);

„Вие сами знаете, че тези мои ръце послужиха за моите нужди и за нуждите на онези, които бяха с мене. Във всичко ви показах, че като се трудите така, трябва да помагате на немощните и да помните думите на Господ Исус, как Той е казал: По-блажено е да дава човек, отколкото да получава” (Деяния 20:34-35).

За заключение, мисля че всеки християнин, който е чел словото знае, че трудът му ще бъде възнаграден от Господ, ако постоянства в усърдието си: „Да не ни дотяга да вършим добро; защото ако не се уморяваме, своевременно ще пожънем. И така, доколкото имаме случай, нека да правим добро на всички, а най-вече на своите по вяра” (Галатяни 6:9-10); „Каквото и да вършите, работете от сърце, като за Господа, а не като за човеци понеже знаете, че за награда от Господа ще получите наследството. Слугувайте на Господ Христос” (Колосяни 3:23-24); „Защото Бог не е неправеден, та да забрави това, което извършихте, и любовта, която показахте към Неговото име, като послужихте и още служите на светиите” (Евреи 6:10).


Ние вярващите трябва да работим с Божията сила за Царството и да правим ученици. Апостол Павел е нашият пример: „Него ние възгласяваме, като съветваме всеки човек и поучаваме всеки човек с пълна мъдрост, за да представим всеки човек съвършен в Христос. Затова и се трудя, като се подвизавам според Неговата сила, която действа в мене мощно” (Колосяни 1:28-29).

Ние няма да спрем да служим и в рая, но там вече няма да има проклятие: (Откровение 22:3). Свободни от болест, скръб и грях – дори и от мързел – светиите вечно ще прославят Господа.

„Затова, възлюбени мои братя, бъдете твърди, непоколебими и преизобилвайте винаги в Господнето дело, понеже знаете, че в Господа трудът ви не е напразен” (1 Коринтяни 15:58).


Венци Тоневски за hristiqni.com


Венци ТоневскиВенци Тоневски е създател и главен редактор на християнския уеб портал - християни.ком. От 2010-та г. започва да изследва и изучава Библията. Допреди това е бил ортодоксален (православен) християнин. Има техническо образование в областта на уеб дизайна, компютърните системи и компютърните мрежи. Поддържа и развива десетки уеб прооекти, по-популярни от които Християни.ком, Българско Семейство, Топ видео портал - PIKFun, Християнски видео портал - Църква.ком и Български Християнски Форуми.
От 2012-та година е главен уеб дизайнер и консултант по интернет присъствието на електронното издание Свобода за всеки.


СПОДЕЛИ СВОЕ ПРЕЖИВЯВАНЕ ОТ ТУК

Дарение за развитие и популяризиране на евангелието в интернет: КЛИК

Коментари   

 
+4 #4 stasi 03-01-2013 10:47
Мъдро, изчерпателно и поучително!
Браво!
Цитиране
 
 
+4 #3 petia 30-07-2012 16:39
interesno
Цитиране
 
 
+4 #2 petia 30-07-2012 16:38
da mnogo interesno
Цитиране
 
 
+6 #1 valya_shemi 26-07-2012 02:13
Супер назидателно, затова ще е много добре всеки да го приеме и прилага в действие.Амин
Цитиране
 

Добавете коментар

Защитен код
Обнови