Християнски Портал

*СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН*

Абонирайте се за седмичния ни бюлетин, за да получавате 5-те най-посещавани страници в български християнски портал (християни.ком) през изминалата седмица.
Подкрепете служението ни от тук: КЛИК
За информация, фактури или въпроси, моля, пишете ни на еmail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
 

БОГ

Как гледа Бог на мързеливите християни?

Как гледа Бог на мързеливите християни?

Мързелив християнинБог ясно ни показва в Словото Си, че мързелът е грях:

„Иди при мравката, о, ленивецо, размишлявай за постъпките й и бъди мъдър” (Притчи 6:6).

Библията и специално притчи са изпълнени с поучения и съвети относно мързела и ленивите човеци. Ние сме създадени така, че когато работим се чувстваме полезни, а когато се чувстваме полезни сме щастливи. Когато сме щастливи не се оплакваме, не мрънкаме, не даваме горчиви корени да заселят сърцата ни..

Нека поговорим малко за мързеливите християни и що за птици са :-) Как Бог ни ги описва в Словото си:

Първо - Ленивецът мрази работата: „Гладът на мързеливеца ще го убие, защото ръцете му отказват да работят” (Притчи 21:23);

Второ - той обича да спи: „Както врата се завърта на пантите си, така и ленивият - на постелката си” (Притчи 26:14);

Трето - измисля извинения: „Ленивият казва: Лъв има на пътя! Лъв има по улиците!” (Притчи 26:13);

Четвърто - пилее време и енергия: „Немарливият в работата си е брат на разсипника” (Притчи 18:9);

Пето - вярва, че е мъдър, но е глупак: „Ленивият смята себе си за по-мъдър от седем души, които могат да дадат умен отговор” (Притчи 26:16).

Притчи ни разкрива ясно и краят на ленивците в няколко стъпки, който твърде често виждаме в днешно време:

Първо - Ленивецът става слуга (или длъжник): „Ръката на трудолюбивите ще властва, а ленивите ще бъдат подчинени” (Притчи 12:24);

Второ - бъдещето му е мрачно: „Ленивият не иска да оре - поради зимата, затова когато търси във време на жътва, няма да има нищо” (Притчи 20:4);

Трето - той може да стигне до бедност: „Душата на ленивия желае и няма, а душата на трудолюбивите ще се насити” (Притчи 13:4).

От всичко това става ясно, че християнин и мързел са две твърде различниМързелив християнин понятия и напълно несъвместими. Ние трябва да работим така, сякаш работим за нашия Бог, защото Той очаква това от нас. Когато християнинът работи честно, усърдно и безкористно Бог вижда това и го благославя. За това Той ни е обещал, че никак няма да ни остави и никак няма да ни забрави. Лично в моя живот не един път съм се убеждавал в уникалното Божие снабдяване и изпълнението на всяка една дума от Божието обещание. Да, ние сме длъжни здраво да се трудим както за разрастване на Божието царство на Земята, така и за снабдяване на нашите семейства и нужди, а Бог е верен да ни благославя в труда.

Наистина новородените християни трябва да знаят, че „…по благодат сте спасени чрез вяра, и то не от самите вас; това е дар от Бога; не чрез дела, за да не се похвали никой” (Ефесяни 2:8-9). Но вярващият може да стане безделник, ако вярва неправилно, че Бог не очаква никакъв плод от преобразения живот. „Защото сме Негово творение, създадени в Христос Исус за добри дела, в които Бог отнапред е наредил да ходим” (Ефесяни 2:10). Християните не се спасяват чрез дела, но те показват вярата си чрез своите дела (Яков 2:18, 26). Ленивостта накърнява Божията цел – добрите дела. Обаче Господ дава власт на християните да победят предразположението на плътта към леност, като ни е дал нова природа (2 Коринтяни 5:17).

Когато искрено вярваме в Бог и целим да сме Му угодни, всяка работа за нас е радост и само заради Него ние я вършим с желание и старание: „Който е крал, да не краде вече, а по-добре да се труди, като върши с ръцете си нещо полезно, за да има да отделя и на този, който има нужда” (Ефесяни 4:28)

Библията ни учи на още нещо. Въпреки, че знаем как да снабдяваме своите нужди и тези на семейството си, ние не трябва да забравяме и за другите хора: „Но ако някой не се грижи за своите, а най-вече за домашните си, той се е отрекъл от вярата и от безверник е по-лош” (1 Тимотей 5:8);

„Вие сами знаете, че тези мои ръце послужиха за моите нужди и за нуждите на онези, които бяха с мене. Във всичко ви показах, че като се трудите така, трябва да помагате на немощните и да помните думите на Господ Исус, как Той е казал: По-блажено е да дава човек, отколкото да получава” (Деяния 20:34-35).

За заключение, мисля че всеки християнин, който е чел словото знае, че трудът му ще бъде възнаграден от Господ, ако постоянства в усърдието си: „Да не ни дотяга да вършим добро; защото ако не се уморяваме, своевременно ще пожънем. И така, доколкото имаме случай, нека да правим добро на всички, а най-вече на своите по вяра” (Галатяни 6:9-10); „Каквото и да вършите, работете от сърце, като за Господа, а не като за човеци понеже знаете, че за награда от Господа ще получите наследството. Слугувайте на Господ Христос” (Колосяни 3:23-24); „Защото Бог не е неправеден, та да забрави това, което извършихте, и любовта, която показахте към Неговото име, като послужихте и още служите на светиите” (Евреи 6:10).


Ние вярващите трябва да работим с Божията сила за Царството и да правим ученици. Апостол Павел е нашият пример: „Него ние възгласяваме, като съветваме всеки човек и поучаваме всеки човек с пълна мъдрост, за да представим всеки човек съвършен в Христос. Затова и се трудя, като се подвизавам според Неговата сила, която действа в мене мощно” (Колосяни 1:28-29).

Ние няма да спрем да служим и в рая, но там вече няма да има проклятие: (Откровение 22:3). Свободни от болест, скръб и грях – дори и от мързел – светиите вечно ще прославят Господа.

„Затова, възлюбени мои братя, бъдете твърди, непоколебими и преизобилвайте винаги в Господнето дело, понеже знаете, че в Господа трудът ви не е напразен” (1 Коринтяни 15:58).


Венци Тоневски за hristiqni.com


Венци ТоневскиВенци Тоневски е създател и главен редактор на християнския уеб портал - християни.ком. От 2010-та г. започва да изследва и изучава Библията. Допреди това е бил ортодоксален (православен) християнин. Има техническо образование в областта на уеб дизайна, компютърните системи и компютърните мрежи. Поддържа и развива десетки уеб прооекти, по-популярни от които Християни.ком, Българско Семейство, Топ видео портал - PIKFun, Християнски видео портал - Църква.ком и Български Християнски Форуми.
От 2012-та година е главен уеб дизайнер и консултант по интернет присъствието на електронното издание Свобода за всеки.


СПОДЕЛИ СВОЕ ПРЕЖИВЯВАНЕ ОТ ТУК

Дарение за развитие и популяризиране на евангелието в интернет: КЛИК
loading...

Коментари   

 
+4 #4 stasi 03-01-2013 10:47
Мъдро, изчерпателно и поучително!
Браво!
Цитиране
 
 
+4 #3 petia 30-07-2012 16:39
interesno
Цитиране
 
 
+4 #2 petia 30-07-2012 16:38
da mnogo interesno
Цитиране
 
 
+6 #1 valya_shemi 26-07-2012 02:13
Супер назидателно, затова ще е много добре всеки да го приеме и прилага в действие.Амин
Цитиране
 

Добавете коментар

Защитен код
Обнови