Християнски Портал

*СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН*

Абонирайте се за седмичния ни бюлетин, за да получавате 5-те най-посещавани страници в български християнски портал (християни.ком) през изминалата седмица.
Подкрепете служението ни от тук: КЛИК
За информация, фактури или въпроси, моля, пишете ни на еmail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
 

ХРИСТИЯНСКИ ПОРТАЛ

КАК БОГ НИ ВОДИ И УЧИ ЧРЕЗ СВОЯ ДУХ В НАС! Свидетелство на Яна

16295996 1568521426495916 423900237 n

Преди известно време споделих едно свидетелство със заглавие „Огън, който не изгаря“. В него описах някой от моите опитности със Святия Дух и как Той ме води стъпка по стъпка и ме учи. Наскоро почувствах подбуда, вярвам от Бог, да споделя още едно свидетелство, в което да опиша по-подробно и последователно как Божият Дух ме е учил и водил до днес чрез Библията, духовни сънища, някои видения, откровения (нови знания, получени от Духа), както и чрез други вярващи хора. Тези преживявания са били много истински, ключови и променящи сърцето ми. Вярвам, че ще послужат и на други, които скоро са повярвали и в Бог или дори за тези, които Го познават от дълго време.

БОГ ОБИЧА ДА СЕ РАЗКРИВА НА ТЕЗИ, КОИТО ГО ТЪРСЯТ

Още преди девет години, когато реших да търся Бог и да вярвам в Него, Той започна да работи в мен по различни начини и да ми се разкрива. Първоначално Го преживявах като присъствие в мен на дълбок и необикновен мир, както и радост, за която нямаше външни причини, чувствах се прегърната от Духа на Бог и сигурна, че каквото и да става аз съм в сигурни ръце – Неговите. В Библията е има стих, който ни разкрива как да разпознаем Святият Дух : „Защото Божието царство не е ядене и пиене, но правда, мир и радост в Светия Дух.“ Римляни 14гл, 17ст. От тези стихове разбираме, че можем да се докоснем до Бог и дори да бъдем пълни с Него още на тази земя и резултатът от това ще е именно усещането на присъствието Му в нас, което ни прави да се чувстваме толкова сигурни, защитени и обичани. Никой не може да ни задоволи както самият Бог чрез Неговия Дух, защото Той е източникът на любов, от който се нуждаем отчаяно.

КАК БОГ НИ УЧИ И ВОДИ

Преди всичко се нуждаем от знания за Бог, които можем да полчуим чрез четене на Библията, ако нямаме знание за това кой и какъв е Той, няма да знаем и как да разпознаваме нещата, които получаваме в духовната обаст дали са от Него. Освен истините, които можем да получим от Божието слово и откровенията на Духа, можем да преживеем множество други лични опитности с Бог и да бъдем обучавани от Неговият Дух, Който обитава в нас, ако сме Го помолили за това. Също така Той ни учи и чрез други посветени християни, които са пример за нас с живота си.

БОГ НИ ВОДИ ЧРЕЗ НЕГОВИЯТ ГЛАС

След около две години на моето посвещение към Господ, чух нежният Му глас в мен, който ме коригира и ми показа, че трябва да се помоля за прошка, защото имах неправилни мисли. Не очаквах да чуя каквото и да е, защото нямах такава опитност преди това. В Библията е писано, че получаваме Святият Дух в нас, за да бъдем водени и учени от Него. „А когато дойде онзи, Духът на истината, ще ви упътва на всяка истина“. Йоан 16гл, 13ст. Той не идва само, за да ни накара да се чувстваме задоволени и щастливи, а за да ни учи как да служим на хората, около нас, да обичаме и да разкриваме Него на тях. Това обучение започва в моментът, в който съзнателно решим да се учим от Господ и да следваме Неговите насоки и водителство.

БОГ НИ ВОДИ ЧРЕЗ ВИДЕНИЯ И СЪНОВИДЕНИЯ

След около три години получих първият духовен сън от Господ. В него видях как се опитвам да изчистя белият чаршав на леглото ми, защото имаше петна, които отначало ми се виждаха лесни за почистване и ги търках усилено и с надеждата, че чаршафът ще стане безупречно бял, но всеки път, когато мислех, че съм успяла, виждах нови петна, докато накрая се обърнах и видях, че съм с кални обувки и с тях съм изцапала целият чаршаф, тогава вече бях напълно изтощена и при гледката на мръсното легло, легнах безсилна на него и осъзнах, че отчаяно се нуждая от помощ, защото не мога да се справя сама. Близо до мен стояха двама души, които бяха духовни авторитети в моя живот (хора, от които се учех), но аз не поисках помощта им. Затова не я получих. Чрез този необикновен за мен сън, Бог ясно ми говори за един проблем, с който трябваше да се справя – себеправедност. Това негативно качество е голям враг на Бог, защото ни кара да си мислим, че можем да се справяме и без Него, но това е лъжа и резултатът е чувство за провал, вина и самоосъждане всеки път, когато не се справим, а всичко това ни отдалечава от Господ, вместо да ни приближава към Него. Бог ме научи, че очаква всеки път, когато видя недостатъците си, да отида първо при Него, за да получа сила и помощ, така че да се справя с тях. И се получава, Той може да ни даде нужната благодат да преодоляваме слабостите си.

Друго съновидение, което искам да споделя е съновидение, което е свързано със скърбите, които трбва да понасяме, заради вярата си. В Библията има стих, който ни казва, че трябва много да пострадаме, за да се променим и очистим от грешните си мисли и дела, които са ни отдалечили от Бог. „...И утвърдяваха душите на учениците, като ги увещаваха да постоянствуват във вярата, и ги учеха, че през много скърби трябва да влезем в Божието царство. „ Деяния на апостолите 14гл. 22ст В този сън видях как съм разпъната на кръст и тялото ми беше окървавено, изпитвах много силна душевна болка и скърбях, чувствах самота, неразбиране и безнадежност, но знаех, че не съм сама, обърнах се към дясната си страна, знаейки, че Святият Дух е там и в този момент започнах да усещам как Той влива в мен сила, надежда, любов и така се укрепих отвътре независимо, че бях на кръста. След това слязох и се видях като че ли напълно подновена, сияеща, с нова сила и пълна с живот. Тогава имах желание да отида при други хора, за да ги насърчавам. Всъщност това се случваше и в релността, но чрез този сън, Господ ми потвърди, че различните скърби и вътрешно борби, през които преминавам не са никак случайни, но чрез тях Той ме променя, когато Го търся. Това се случва с всеки, който избира пътят Му.

В следващото съновидение, което имах, виждах, че съм пред голяма сграда на духовно училище. Осъзнавах, че това е училището на Святия Дух. Дори имах знанието за духовносто ми състояние (което зависи от покорстовото към Бог и копнежът ни за Него) Стоеейки пред сградата, видях да идва към мен една Божия жена, чрез която много пъти съм се учила и в релността. Тя ми каза с голяма загриженост: „Хората са гладни.“ Знаех, че става въпрос за духовно гладни хора . Бог ми показа чрез сънят, че очаква да служа да тези, които Го търсят и изпитват нужда от Него. Също, че се уча лично Духа Му. Това беше много насърчаващо за мен. Ние се нуждаем от това да получаваме насоки, както и потвърждения от Духа за духовното ни състояние.

Първото видение, което получих от Святия Дух, беше толкова реално, че сякаш се пренесох на мястото, което виждах. Докато стоях на колене със затворени очи в Божиято присъствие и бях притихнала след молитвата си, видях много ясно гълъб, който беше излязал от една локва с мръсна вода, но него имаше все още недоизчистени мръсни петна, сякаш беше сън, но в будно състояние, толкова релано. И разбрах, че Бог ми показва нещо за моето състояние. В Библията Святият Дух е оприличен на гълъб, но също така вярващите и предани на Него хора. „О гълъбице моя, в пукнатините на скалата, В скришните места на стръмнините, нека видя лицето ти, нека чуя гласа ти; защото гласът ти е сладък, и лицето ти прекрасно.“ Песен на песните 2гл. 14ст В тази поетична книга в Библията Бог разкрива какви трябва да бъдат взаимоотношенията ни с Него, взаимоотношения на взаимна любов и копнеж. Както Христос е възлюбил църквата Си, така църквата Му трябва да възлюби Него, тоест всеки вярващ поотделно. Когато я има тази силна любов между нас и Бог, ние стоим близо до Него и така се уподобяваме на Христос. Прекарвайки време със Святия Дух, ние заприличваме на Него, тогава Той ни оприличава на Своята невяста или гълъбица. Но дори когато сме Негови и стоим близо до Него, все още имаме много недостатъци (петна), от които ще бъдем очиствани до края на земния си живот. С това видение Бог ми показа как изглеждам в Нговите очи. Няма нищо по-важно за един християнин от това да знае как излежда в очите на Господ.

Бог ни изявява волята Си относно служението ни. Той иска да използваме дарбите и талантите, които ни е дал, за да Му слжим, като и на хората. Затова всеки посветен християнин трябва да бъде наясно с това каква е неговата роля в църквата и как може да служи. Обикновено това, за което сме определени и призовани, гори в сърцата ни като изгарящо желание. Например някой, който има талантът да рисува красиви картини, изпитва огромно желание да прави това. Друг има способността и обича да готви различни и нестандартни храни. Всеки има вложени таланти и копнежи от Бог. Добре е да имаме и потвърждение от самия Него за това какво очаква да правим. По тази причина ни говори по различни начини, за да ни насочи в правилната посока. В моя живот показа какво очаква от мен по няколко начина, лично желание и подбуда, пророчество дадено чрез хора и видение, което имах. В него видях себе си ясно как се възхвалявам Бог с пеене, което беше благословение и за други хора.

Бог говори винаги по няколко пъти за дадено нещо, което е важно и иска да разберем . И също така използва различни начини за да го направи: словото Си (Библията), слово от Духа (може да е под форма на видение, сън, откровение), слово чрез хора.


БОГ НИ ВОДИ ЧРЕЗ ПРИСЪСТВИЕТО СИ

Един от най-сигурните начини , които Бог използва, за да ни води в правилната посока е чрез самото Му присъствие в нас. То може да се прояви като необикновен пълен мир и радост, които не са следствие на добри обстоятелства и спокоен живот, а точно обратното, те се проявяват в нас точно когато се в „бурята“, в моментите на лоши обстоятелства и безнадеждни ситуации.

Например веднъж, когато преживях определен провал в моя живот и се чувствах срината, помня как не можех дори да спра сълзите си докато се прибирах към дома и щом се прибрах, веднага паднах на колене пред Бог в безсилието си и просто исках да Му кажа как се чувствам на дъното и че няма изход за мен в дадената ситуация. Точно в този момент, в който потърсих Бог, дори не се молих, защото нямах сила да изговоря всичко, което беше в мен, изведнъж изпитах прилив на необяснима радост и на мир е мен. Разбрах, че в няма никаква причина за това силно усещане отвътре, което ме привдигна, освен Божият Дух. Тогава добих сила и вяра, че Той е с мен и че щом е с мен, няма да ме остави. И така след известно време Той ми даде и изход от ситуацията, в която се намирах, но преди това ме научи на това, че Той е извор на сила, дори в най-тежките моменти от живота ми. „Защото да се радвате, в Господа, е вашата сила.“ Неемия 8гл. 10ст. ; „И вие, прочее, сега сте на скръб; но Аз пак ще ви видя, и сърцето ви ще се зарадва, и радостта ви никой няма да ви отнеме.“ Йоан 16гл.22ст Радостта и мирът от Божият Дух са най-голямата наслада, която можем да имаме и те не зависят от обстоятелствата в живота, а от връзката ни с Господ.

Духът на Бог, може напълно да ни контролира, дори нашите тела, ако сме Му ги предали. В следващото свидтелство, ще споделя по-необикновен начин, или поне не толкова споделян, за водителство от Духа. Бях в следната ситуация - мислех, че съм си изгубила мобилният телефон и отидох да го потърся на различни места, където бях ходила последно, след като не го намерих, реших веднага да си спра сметката, но когато се отправих към офисът, където трябваше да отида, получих директно възспиране от Божия Дух и Той ме задвижи в напълно противоположна посока. Усещах го много осезаемо, мога да го оприлича на много силен вятър, който може да ни премести от едно място на друго, но това задвижване става отвътре. Не един път съм изпитвала този вид контрол на Духа в тялото ми, но това е един от случаите, които споделям като пример водителство. В крайна сметка се оказа, че телефонът не е бил изгубен и го намерих малко по-късно.

Не всеки би бил отворен за точно такъв начин на водене от Духа, затова и Господ не го използва при всеки човек. Той работи с нас индивидуално, защото ни е създал различни и знае как да подхожда с всеки от нас.

„А когато излязоха из водата, Господният Дух грабна Филипа; и скопецът вече не го видя, защото възрадван продължи пътя си.“ Деяния на апостолите 8гл.39ст Тук е описан един случай на подобен контрол от Святия Дух.

БОГ НИ ВОДИ ЧРЕЗ МИСЛИ ВДЪХОВЕНИ ОТ СВЯТИЯ ДУХ

Бог, Който обитава в нас, като в Свой храм, може да се намеси по всяко време в нашите мисли и чувства. Може да ни говори по всяко време, ако сме внимателни да слушаме гласът Му. „Моите овце слушат гласа Ми, и Аз ги познавам, и те Ме следват.“ Йоан 10гл:27ст. Бог е Дух и ония, които Му се поклнят, с дух и истина трябва да се покланят. Йоан 4гл. 24ст Бог е Духовна личност и Той общува преди всичко с нашия дух, когато сме свързани с Него. Така можем да приемаме информацията, която влага в нас. Поянкога можем да чуем ясен глас, но това се случва по-рядко. Най-често можем да възприемем информация от Духа чрез мисли, които идват в нашия дух и съответно ги осъзнаваме с нашия ум. Тези мисли са различни от нашите, защото ни дават нови знания, които не сме имали преди и тези знания са свързани с личността на Бог (Кой е Той) или това как ние да бъдем вършим волята Му. Защото Святият Дух идва в нас преди всичко, за да ни разкрива сърцето на Бог. „Защото кой човек знае що има у човека, освен духът на човека, който е в Него? Така и никой не знае що има у Бога, освен Божият Дух.А ние получихме не духа на света, но Духът, който е от Бога, за да познаем това, което Бог е благоволил да ни подари.“ 1 Коринтяни 2 гл 10-12ст

Веднъж, когато ме връхлитаха съмнения дали наистина Бог ме се изявява толкова реално в живота ми, дали не навлизам твърде дълбоко в духовните неща и това не е опасно за мен дори, Божият Дух ми даде едно изречение, което се образува в сърцето ми и ме подкрепи: „Не може да търсиш ревностно Бог и да намериш дяволът“ Тези думи ме освободиха от излишния страх, който врагът всяваше в моя ум. Ние се нуждаем от Божията мъдрост в подобни моменти, защото нашата не е достатъчна.

Други съмнения и страхове идваха към мен относно това дали не губя мястото си в Небесното царство (спасението си) всеки път, когато сгреша в нещо, дори и по-незначително. Имах борба с ума си, макар че имах знания от Библията по този въпрос, тогава отново получих подкрепа от Духа със слово“ Има разлика от това да ходиш в правилния път и да паднеш (докато ходиш в него) и от това да излезеш от пътя.“ Което много красноречиво ми поясни разликата от това да сгреша по пътя си с Господ и то това да спра да ходя с Него и в пътя Му.

Много пъти с подобни мъдрости Божият Дух ме е издигал и подкрепял, когато съм имала нужда. Това е мъдрост, която е духовна и надминава мислите в човешкия ум.

Също така в ежедневни ситуации Бог се намесва, за да ни помага, води и учи. Той е най-добрият приятел, който можем да имаме. Не иска само да ни заповядва различни неща, но и да ни помага. Получавала съм неведнъж предупреждение и знание от Духа за различни хора и събития.

Например Бог ми е показвал предварително, че няма смисъл да излизам и да отивам на оперделено място, защото ще е затворено там, но не е имало никакъв повод да вярвам на това, след като посетя даденото място обаче, разбирам, че Господ наиситна ми е внушавал да не ходя там. След няколко такива опитности започнах да разпознават този тип водителство .

В друг случай, трябваше да пътувам за друг град с колата на един притятел, но една вечер преди пътуването той ми съобщи, че има проблем с колата си и че тя може да бъде поправена след няколко дни, а това беше прекалено късно. Но докато той говореше, Божият Дух ми даде необикновен мир и знание, че всичко ще бъде наред с колата. Така и стана, повярвах на Господ и след около половин час разбрах, че неразрешимата ситуация е разрешена от Него.

Той е толкова грижовен и добър и съм Му безкрайно благодарна за Неговата любов към нас.

БОГ НИ ВОДИ САМО, КОГАТО СМЕ ПЪЛНИ С НЕГО

В заключение искам да насърча всеки, който чете това свидетелство, да се изпълва с Духа на Бог, ако иска да опознава дълбочините на сърцето Му и да има вълнуващ живост с Него. „И не се опивайте с вино, следствието от което е разврат, но изпълняйте се с Духа; и разговаряйте се с псалми и химни и духовни песни, като пеете и възпявате Господа в сърцето си и като винаги благодарите за всичко на Бога и Отца в името на нашия Господ Исус Христс.“ Ефесяни 5гл:19ст.24ст „Духа не угасвайте“.Солунци 5гл. 19ст.Пребъдвайте в Мене, и Аз във вас. Както пръчката не може да даде плод от самосебе си, ако не остане на лозата, така и вие не можете, ако не пребъдете в Мене.“ Йаон 15гл.4ст.

Когато позволяваме на Божия Дух да ни изпълва и работи в нас всекидневно, тогава Той го прави, защото не би заел по-голяма част в сърцата ни, освен тази, която ние Му даваме.

Има още много откровения, сънища и проявления на Святия Дух в мен, които не съм споделила, но тези, които написах са само пример за Неговите разнообразни начини на водене и учене. Святият Дух е най-добрият Учител и ние се нуждаем от Него, ако искаме да израстваме духовно. Харесвам една мисъл, която чух наскоро от един християнин : „Бог не ми е оставил само книга, Той ми е оставил личност.“ Наистина и Исус Христос е казал на учениците си : „Утешителят, Светият Дух, когото Отец ще изпрати в Мое име, Той ще ви научи на всичко и ще ви напомни всичко, което съм ви казал.“ Йоан 14гл: 26ст.

Няма по-голямо удовлетворение и наслада от взаимната любов между Бог и човек и пълното единство на Божия Дух и човешкият дух. Бог е източникът на всяко добро. „Всичките ми извори са в Тебе.“ Псалм 87гл, 7ст.

Бъдете благословени и благодат и мир да ви се умножават с познаването на нашия Господ!

Яна Кючукова

СПОДЕЛИ СВОЕ ПРЕЖИВЯВАНЕ ОТ ТУК

Дарение за развитие и популяризиране на евангелието в интернет: КЛИК
loading...

Символът на София - СЛЕПОТА И МРАКОБЕСИЕ

Символът на София - СЛЕПОТА И МРАКОБЕСИЕ

Бухалът символизирал тайнственост, мистика и мъдрост за езичниците, но за нас християните е символ на слепота и мракобесие.

ЧЕТЕТЕ


УЕБ ДИЗАЙН - ТОНЕВСКИ. ПОКАЖЕТЕ ВАШИЯ БИЗНЕС ИЛИ ЛИЧЕН УЕБ САЙТ СЕГА!УЕБ ДИЗАЙН - ТОНЕВСКИ. ПОКАЖЕТЕ ВАШИЯ БИЗНЕС ИЛИ ЛИЧЕН УЕБ САЙТ СЕГА!loading...

loading...